E-Kitap Okuyucu ve Tabletlerdeki Son Gelişmeler Bölüm 1: Kindle Paperwhite ve B&N Nook Glowlight

,

Amazon Kindle ve Barnes and Noble Nook arasındaki e-kitap okuyucu savaşı gittikçe daha da kızışıyor ve bu rekabet, daha düşük fiyatlara çok daha ileri düzeyde cihazlarla en çok da tüketicileri memnun ediyor. (Ne yazık ki ülkemizde satılan e-kitap okuyuclardaki yüksek fiyat ve düşük kalite sorununda henüz çok bir gelişme yok.)

Tabletler alanında ise durum daha da karışık ve tabii ki tüketiciler açısından daha da sevindirici. Apple ve Google gibi iki devin karşısına Kindle Fire ile doğru fiyat/performans noktasında çıkarak 5 milyon Kindle Fire satışı ile ciddi bir rakip olduğunu gösteren Amazon, Fire’a cevap olarak nitelendirilebilecek Google Nexus 7‘nin ve iPad Mini’nin altında kalma niyetinde değil. Bu iki bölümlük yazının ilk bölümünde e-kitap okuyuculardaki gelişmelere değinirken ikinci bölümde ise odağımız tabletler olacak.

E-kitap okuyucularla ilgili son gelişmelerden söz etmeden önce Amazon ve Barnes and Noble arasındaki rekabetin geçmişine de göz atmakta şöyle bir fayda var:

Amazon Kindle 3 (yeni adıyla Kindle Keyboard) ve önceki nesil Nook ile dikkat çekici düzeye ulaşmış olan ve Türkiye’deki En Kapsamlı E-kitap Okuyucu Araştırması ve İncelemesi yazımıza da temel oluşturan bu rekabet, görüntü teknolojisinde E-ink Pearl ile (şimdilik) son noktaya ulaşılmasıyla farklı cihaz özellikleri ve fiyat üzerinden devam etmektedir. (Bu nedenden dolayı da yazımız da hâlâ geçerliliğini korumaktadır, daha fazla bilgi edinmek için faydalanabilirsiniz.)

İlginizi Çekebilir:  Yakında: Kindle Jailbreak ve Türkçe Klavye

İlk başlarda Nook’a göre fiyat avantajına sahip olan Kindle, Amazon kadar güçlü bir finansal yapısı olmamasına rağmen Barnes and Noble’ın risk alarak Nook fiyatlarını Kindle seviyesine çekmesiyle ciddi bir rakip ile karşılaşmıştır. Ardından farklı bir uygulamaya giden Amazon, Kindle cihazlarına “with special offers” belirteci ile reklam koyarak fiyatlarını daha da aşağıya çekmiştir. Bunu takiben, Barnes & Noble da Kindle’dan farklılaşma adına Nook’a kızılötesi ile çalışan ve görüntü kalitesini etkilemeyen dokunmatik ekran özelliğini eklemiş ve Nook Simple Touch‘ı piyasaya sürmüştür. Buna cevap olarak Amazon da hemen ardından Kindle Touch ve yeni Kindle (4)‘ı çıkararak 119-139 dolar seviyesindeki e-kitap okuyucu fiyatlarını 79-99 seviyelerine indirmiştir.

Bununla birlikte bu rekabetteki son gelişmeler, fiyat indirimleri konusunda en azından şimdilik daha fazla yol alınamayacağını gösterir nitelikte:

Günümüzdeki en son nesil cihaz savaşlarında yine Barnes and Noble önce davranmış ve arkadan ışıklandırmalı Nook Simple Touch with Glowlight’ı biraz daha üst bir fiyat noktasında piyasaya sürmüştür. Karanlık ortamlarda okumak için standart okuma lambalarından daha iyi bir alternatif sunmakla birlikte getirdiği 40 dolarlık fark ve bu ışığın göz yorucu olup olmadığı konusundaki soru işaretleri nedeniyle çok tüketicinin ilk tercihi olamamıştır. Işıksız standart Nook Simple Touch satışları 99 dolara devam etmektedir.

Amazon’un bu satış stratejisine cevabı ise daha farklı olmuştur. Yeni Kindle’ı renk olarak güncelleyerek (gri yerine siyah) fiyatını da 79 dolardan 69 dolara indirmiştir. Kindle Touch’ı ise satıştan tamamen kaldırarak yerine Kindle Paperwhite’ı çıkarmıştır. Buradaki en dikkat çekici nokta, 99 dolarlık Kindle Touch’ın yerini alan Kindle Paperwhite’ın fiyatının 119 dolar olmasıdır.

İlginizi Çekebilir:  E-kitap Okuyucular: Farklı Cihazlar, Farklı Formatlar - Galatasaray Üniversitesi Tekil 07 Sunumum

Amazon, yeni bir e-kitap okuyucu satın alma niyetinde olan tüketicilerin bu fiyat farkını kabulleneceğini öngörmektedir ki cihazın özelliklerine ve incelemelerine baktığımızda bu konuda haklı olabileceğini görüyoruz. Cihaz çözünürlüğünün %62 oranında yükseltilmesinin yanı sıra, Nook Glowlight ile tanıştığımız arka ışık sistemi bir adım daha ileri taşınmıştır. Amazon’un geliştirmiş olduğu yeni bir teknolojiyle, ışık cihaz yüzeyine paralel olarak dağılmakta ve doğrudan göze yansımamaktadır. Fiyatının aynı seviyedeki Nook’tan daha ucuz olması bile bu cihazı makul bir seçenek haline getirirken geliştirilmiş görüntü ve ışık kalitesiyle Kindle Paperwhite satın alma tercihlerinde en üstte yer alıyor.

Ama tabii e-kitap okuyucu modelleri bu hızla değişmeye devam ettiği sürece 69 dolarlık Kindle seçeneği ile idare edip bir sonraki nesli beklemeyi de akla yatkın bulmamak elde değil. :)

Son olarak, bu güncel gelişmeler ışığında e-kitap okuyucu satın alma seçeneklerini aşağıdaki tablolarda özetleyebiliriz. Daha detaylı bilgilere de resimlere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

119 dolarlık Kindle Paperwhite, 69 dolarlık Kindle ve Kindle DX ile Kindle ailesi:

99 ve 139 dolarlık Nook Simple Touch ailesi:

12 cevaplar
  1. Safa says:

    Amazon üzerinden kindle paperwhite siparişi vermek istiyorum. Bildiğim kadarıyla bu ayin sonunda gönderimler başlayacakmış. Benim merak ettiğim acaba cihaz elime sorunsuz ulaşırmı? Yani gümrük falan gibi sıkıcı şeylerden bahsediyorum.. Direk adrese teslim olurmu acaba bilginiz varmı?

  2. ibrahimlee says:

    merhaba.ben de reader almak istiyorum,ama daha secim yapamadim.benim icin onemli olan buyuk hacimli akademik pdf kitaplari achmasidir.hangi marka,hangi readerleri tavsiye edersiniz?bi de not almak,satir altindan cizmek,isarelemek de chok onemli

    • Burak says:

      Şimdi tüm e-kitap okuyucular dokunmatik olduğu için işaretleme konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Bu durumda Kindle ve Nook cihazlarının her ikisi de işinizi görür. PDF desteği konusunda Kindle’ın Duokan gibi bir “alternatif” işletim sistemine sahip olması artısına sahiptir.

      • Fatma says:

        Mehaba. Ben de aynı şekilde bir tavsiye aramaktayım; ekran 6” boyutunda olduğundan kindle paperwhite pdf için sorun olduğu söyleniyor. Kindle pw 3g için de durum aynı mı? acaba sağ sol ilerleyerek mi pdf okunabiliyor? (ki bu aslında çok kullanışlı bir yöntem olmuyor) gözü yormasına rağmen ipad mi almayı önerirsiniz?

        • Burak says:

          Evet ekran boyutu nedeniyle tüm PDF’leri okumak konforlu olmayabiliyor. Ben bu yüzden Kindle’ımda ikinci işletim sistemi olarak Duokan kullanıyorum, alternatif olarak PDF çevirici programlar da var.

          Ya da en iyisi PDF okumak için Kindle DX almayı düşünebilirsiniz.

          Hem iPad, hem Kindle hem de Kindle Fire kullanıcısı olarak, iPad’in büyük ekranı nedeniyle okuma için iyi olmadığını söyleyebilirim. Ekranın parlaklığı fazlasıyla gözü yoruyor. PDF okumak için tablet alırım derseniz 7-8″ tabletleri seçmeniz daha uygun olacaktır, küçük ekranlar daha az göz yoruyor. Yine de bence Kindle DX daha yerinde bir tercih olur.

  3. Reha says:

    Sevgili Burak, oncelikle cok detayli ve muhendis kafasiyla yazilmis bu arastirma icin sana cok tesekkur ederim. Biliyorum pek aciklamak istemiyorsun ama DR dan aldigim korumali kitaplari Kindle da nasi okuyabilecegim konusunda biraz ipucu verebilir misin? Selamlar. Reha.

Yorumlar kapalı.