10308 Yılbaşı Caddesi’ndeki Tramvay Motorize Etmeye Değer mi?

, ,

Bugün standart bir inceleme yerine, 10308 Yılbaşı Caddesi setinde yer alan tramvaya odaklanacağız; zira kış setleri senede bir kere geldiği için genellikle incelemeler olumlu ya da olumsuz olsa da bir şekilde alınıyor. Biz de o yüzden, seti almaya karar verenler için kolaylık olması adına, bu sette yer alan tramvayın ne şekilde motorize edilebileceğini ve bu yatırıma değip değmeyeceğini inceledik.

Kış setleri, geniş bir kitleye hitap ettiği için genellikle daha makul bir fiyat noktasında yer alıyor ve 10308 seti de bu yüzden setin fiyatını artırabilecek motor ya da ray gibi bileşenlere sahip değil. Bununla birlikte, setteki tramvayın resmi olarak Powered Up desteği var ve yapım kılavuzunda da opsiyonel parçalar kullanarak tramvayın ne şekilde motorize edilebileceği adım adım gösteriliyor. Bu süreçte neler gerekiyor ve süreç nasıl oluyor gelin bakalım.

 

10308 Tramvayını Motorize Etmek için Gereksinimler

Bu modifikasyon için üç farklı Powered Up bileşenine ve LEGO City raylarına ihtiyacınız oluyor. Powered Up bileşenleri ise sadece LEGO Store’da satılıyor ve stok durumları değişkenlik gösterebiliyor, takipte olmanızda fayda var. Gerekli setler ve bu yazı yazıldığı sıradaki fiyatları şu şekilde:

  • Tüm LEGO City rayları birbiriyle ve bu setle uyumlu; fakat elinizde hiç ray seti yoksa 60205 Raylar setine ihtiyacınız olacak, fiyatı 406,68 TL
  • 88009 Hub, motorun çalışması ve uygulama bağlantısı için gerekli, fiyatı 1220,24 TL
  • 88011 Tren Motoru, adından da anlaşılacağı üzere ana işlevi sağlıyor, fiyatı 355,83 TL
  • 88005 Işık, önden ve arkadan ışık verilmesini sağlıyor, fiyatı 254,14 TL
İlginizi Çekebilir:  LEGO DUPLO Set İncelemesi: 10861 İlk Duygularım - Videolu

Yani, setin bu yazı yazıldığı sıradaki fiyatının 2440,58 TL olduğunu düşünürsek, ışık ve rayları hesaba katmasanız dahi setin fiyatının yarısından fazla bir bileşen maliyetiniz söz konusu oluyor. Bir diğer alternatifiniz ise, bu bileşenlerin tümünü içeren ve fiyatı 3559,22 TL olan 60337 LEGO City Ekspres Yolcu Treni‘ni almak. Açıkçası, stok durumunu ve 60205 setinden tam tur yapacak şekilde ray çıkmadığını hesaba katarsak, bu çok daha mantıklı bir seçenek gibi duruyor; ama tabii ki asıl soru, gerçekten buna gerek var mı?

 

Bileşen Ekleme Adımları

Set en başından beri motorizasyon seçeneği düşünülerek tasarlanmış, hatta tepesinde fazla parçaları koymaya yarayan gizli bir bölmeye dahi sahip.

 

Normalde kısa tren vagonlarında gördüğümüze benzer bir tekerlek tasarımına sahip olan tramvaya kolaylıkla tren motoru takılabiliyor.

 

Modeli ilk defa yaparken dikkatinizi çekmiyor ama alt taraftaki blok tam bir tren motoru alabilecek şekilde tek parça halinde çıkıyor.

 

Motor takıldıktan sonra ise bir miktar kablo düzenleme işi söz konusu ve modelin tasarımı itibariyle, City trenlerindeki gibi gizlenmiş bir yapı yok.

 

Işığ ve hub’ı taktığınızda zapt etmesi zor bir kablo kalabalığı çıkıyor. Gelen ekstra parçaların amacı da kabloları düzenli tutmak; ama sonuç pek tatmin edici olmuyor.

 

Tramvayın ilk hali böyleyken,

 

Hub takıldıktan sonra böyle oluyor. Çok hoş bir görüntü olmuyor ve tavan kısmının sabitlendiği bir çıkıntı olmadığı için kablolar yukarıya baskı uygulayabiliyor.

İlginizi Çekebilir:  LEGO Haziran 2019 Karne ve Bayram İndirimleri Başladı - Kampanya Gözlemlerimiz ve Set Önerilerimiz

 

Sonuçlar ve Değerlendirme

Powered Up uygulaması içerisinde tramvaya özgü kontroller yer alıyor ve buradan kontrol etmek mümkün. İsterseniz kumanda da kullanabilirsiniz. Uygulamadaki kontroller, gerçek bir tramvaya benzetildiği için standart tren kontrollerinden az biraz farklı. Model, herhangi bir City treni gibi hareket edebiliyor. Önünde ve arkasında, yılbaşı çelenklerinin içerisinde yer alan şeffaf parçalardan da ışık yansıyor.

Hareketi ise yavaşken keyifli; fakat model o kadar hafif ki, hızlı gittiğinde raydan çıkmaya müsait. Setin resmi olarak vagon ekleme desteği ise yok, mıknatıslı tren bağlantı parçalarını bağlamak için tasarımı ciddi ölçüde değiştirmek gerekecektir.

Genel olarak bakacak olursak, maliyetine değecek bir sonuç ortaya çıkmadığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte, maksimum verimlilik için, gerekli parçaları ayrı ayrı almak yerine iki adet 60337 LEGO City Ekspres Yolcu Treni setinden iki adet alırsanız, ikinci tren setinin motor ve raylarını tramvay için kullanırken diğer vagonlarıyla da ilk setinizdeki treni uzatarak daha kapsamlı bir yolcu treni elde edebilirsiniz.

 


İncelememiz için bu seti bizlere göndermiş olan LEGO’ya çok teşekkür ederiz. Yukarıdaki görüşler tümüyle kişisel görüşlerimizdir ve inceleme setlerinin gönderilmesi, olumlu bir inceleme yapacağımızı garanti etmez.