LEGO SPEED CHAMPIONS Set İncelemesi: 75890 FERRARI F40 Competizione
Bu yılki Speed Champions setleri, önceki yıllardan farklılaşmayı başaran ve model tasarımları ile de temanın çıtasını yukarı taşıyan setler oldu ve neredeyse her yıl bir Ferrari seti görmemiz nedeniyle de bu setler arasında bizi en az heyecanlandıranın yeni bir Ferrari seti olmasını beklerdik. Belki bunun da göz önünde bulundurulması nedeniyle, bu yıl karşımıza çıkan Ferrari setinde diğer Speed Champions setlerinin arasında kaynamayacak bir araba tercih edilmiş.
Bir LEGO Creator Expert Ford Mustang (10265) kadar olmasa da geçtiğimiz yıllarda çıkmış olan LEGO Creator Expert Ferrari F40 (10248) da en başarılı LEGO Creator Expert arabalarından biri olarak kendine bir yer edinmişti. Bunun nedenlerinden biri arabanın popülaritesi, bir diğeri de arabanın hatlarının LEGO yapım parçalarıyla temsil edilmeye uygun olmasıydı.
Bunun yanı sıra, son yıllarda çıkan LEGO City setlerinde, “jenerik” olarak nitelendirebileceğimiz “şehir arabası” modelleri pek bulunmuyordu. Şehir sakinlerimiz de bu nedenle şehir içerisinde kullanılabilen, tek renkli Speed Champions arabalarını tercih etmeye başlamıştı. Biz de her ne kadar hangi 2019 LEGO Speed Champions setini alsam sorusuna kesin bir cevap veremesek de incelememizin konusu olarak, 75890 Ferrari F40 Competizione setini seçtik.
Genel Bilgiler, Fiyat ve Parçalar
2019 yılının küçük kutudaki tek renkli Speed Champions arabası, Ferrari F40 Competizione oldu. Buradaki “Competizione”, önemli bir detay; zira bu model, standart Ferrari F40’tan tasarım olarak bazı noktalarda ayrışan ve çok daha güçlü bir araç.
Türkiye fiyatı 109,90 TL, Amerika fiyatı $14,99 ve Avrupa fiyatı €14,99 olan ve 198 parçadan oluşan bu set, aynı fiyat noktasındaki Speed Champions setlerinden farklı olarak, genellikle yarış pistinde geçen inşa edilebilir küçük bir sahne yerine ikinci bir araba modeli sunuyor.
İsterseniz standart Ferrari F40’ı, isterseniz de Ferrari F40 Competizione’yi inşa edebiliyorsunuz. Setin bu yapısı, Speed Champions setlerini koleksiyon için toplayanları özellikle memnun edecektir.
Sticker kullanımı, diğer Speed Champions setleri ile aynı seviyede. Bununla birlikte iki özel parça dikkatimizi çekiyor. İlki, Ferrari logosu baskılı tekli parça, diğeri ise ilk defa kırmızı renkte gördüğümüz 3×4, 4 çıkıntılı taban (minifigür altlığı).
Minifigür
Setin içerisinden, tüm Speed Champions setlerinde olduğu gibi bir sürücü minifigürü çıkıyor. Sade ama asimetrik bir tasarım ile kendine has bir tarzı olan bir minifigür olmuş.
Set İnşa Deneyimi
İnşa deneyimi olarak, alıştığımız Speed Champions deneyimini sunarken diğer setlerden yeterli ölçüde farklılaşmayı başarıyor. Hızlıca, tek oturuşta bitirebileceğiniz bir yapıda olsa da yavaş yavaş ilerlemeniz ve kullanılan farklı teknikleri özümsemenizi öneririz. Zira, Speed Champions setleri, boyutlarına kıyasla her zaman şaşırtıcı yapım teknikleri sunmayı başarması ile kendine ayrı bir yer edinmiş durumda.
Bu sete özel olarak değerlendirecek olursak da aracın modelini değiştirebileceğiniz modüler yapısı, kendi tasarımlarını yapanlara ilham kaynağı olabilecek, tümüyle farklı bir yaklaşım getiriyor. Aşağıdaki fotoğrafta solda, Competizione konfigürasyonu için kullanılan parçaları, sağda da standart konfigürasyonda kullanılan parçaları görebilirsiniz:
Tamamlanmış Model
LEGO Speed Champions modelleri, ölçeklerine rağmen, sticker desteği ile birlikte büyük ölçüde aslına sadık olabilse de bazen asıl araçlar LEGO yapım parçaları ile yaratılmaya pek uygun olmuyor. Ferrari F40 ise, yazının başında da sözünü ettiğimiz gibi, keskin hatları ile, LEGO yapım parçalarıyla yaratılmaya oldukça uygun bir model olduğu için de hayal kırıklığına uğratmıyor. (İki farklı konfigürasyona sahip olduğu için de dört farklı jant takımı yer alıyor.)
Aslına pek sadık olmayan camı haricinde ön tasarımı oldukça iyi. (Genellikle Speed Champions setlerinde en zayıf kalan kısım zaten ön cam oluyor.) Standart konfigürasyonun sade duruşu da aracı şehir içinde kullanmaya uygun kılıyor. Burada kişisel tercihlere bağlı olarak, bazı yerlerde çıkıntıların açıkta kalmış olması göze batabilir.
Profilden bakıldığında ise aslına sadakat anlamında zayıf kaldığını söyleyebiliriz. Bir bakıma, aracın en zayıf yönü profili olmuş. Burada tabii Speed Champions setlerinin minifigür ölçeğinde olmasından kaynaklanan standart tasarım kısıtları devreye giriyor. Yine de, aracın çevresindeki siyah çizginin bu ölçekte eksiksiz bir biçimde oluşturulabilmiş olması önemli bir artısı.
Arka tasarımı ise gerçekten başarılı. Hem arka cam hem arka ışıklar hem de egzozlar ayrı ayrı takdire şayan bir şekilde aslına sadık ve iki konfigürasyondaki farklılıklar mümkün olduğunca yansıtılmış.
Genel Değerlendirme
Her ne kadar, iyileştirilebilecek ufak tefek eksikleri olsa da Speed Champions serisindeki Ferrari’lere yeni bir soluk getiren bir set olmuş. Setin asıl cazibesi modelin kendisine yatıyor olsa da, iki farklı konfigürasyon sunuyor olması ve bu konfigürasyonların ikisinde de aslına sadakat konusunda başarılı olması azımsanmayacak bir nokta.
Şu anda piyasada bulunan tekli Speed Champions arabaları arasında almayı düşüneceğiniz ilk araç olabilir; fakat bu yıl çıkan ikili araç setleri ile bu set arasında bir seçim yapmak güç olacaktır ve daha çok kişisel tercihler belirleyici olacaktır. Eğer kararsız bile kalırsanız da indirimli yakaladığınızda hiç düşünmeden koleksiyonunuza katabilirsiniz.
Son olarak, bu seti, diğer tek renkli Speed Champions araçları ile karşılaştırmalı olarak aşağıdaki görselde görebilirsiniz. (Yeşil: 75888 Porsche 911 RSR ve Turuncu: 75880 McLaren 720S)