LEGO Super Heroes Set İncelemesi: 76109 Quantum Realm Explorers – Videolu

,

Ant-Man and the Wasp filminin vizyona girmesiyle birlikte; Marvel Cinematic Universe’e (MCU) ait en yeni LEGO (Marvel) Super Heroes seti olan 76109 Quantum Realm Explorers (Kuantum Boyutu Kaşifleri) bugünkü incelememizin konusu olacak.

Tabii ki her Marvel filminden Avengers: Infinity War setlerinin çeşitliliği ve zenginliğinde setler beklemek doğru olmaz; fakat Avengers’dan bir önceki MCU filmi olan Black Panther’ın iki seti de (76099 ve 76100) beklentileri pek karşılayamamıştı.

Ant-Man and the Wasp filmi için ise (yakın zamanda duyrulan 75997 San Diego Comic-Con özel setini saymazsak), geniş bir kitleye hitap edebilecek şekilde, tek bir set çıkarılması tercih edilmiş ve ilk bakışta Black Panther setlerine kıyasla daha tercih edilebilir bir noktada olduğunu söylememiz mümkün.

Türkiye’de başta LEGO Store olmak üzere LEGO satan çoğu mağazada bulabileceğiniz de bir set; fakat dürtüsel satın almaya olanak sağlayan fiyat noktası ve dikkat çeken tasarımı nedeniyle çok satıldığını ve çabuk tükendiğini de belirtmemiz iyi olacaktır.

 

İnceleme detaylarına geçmeden önce kutu açılış ve inşa videosunu da aşağıda bulabilirsiniz:

 

Genel Bilgiler, Fiyat ve Parçalar

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Quantum Realm Explorers seti; setin geniş bir kitleye hitap edebilmesi için; erişilebilir bir fiyat noktasında olacak şekilde, nispeten küçük ama koleksiyonerler için filmdeki en önemli üç karakteri ve, filme aşina olun ya da olmayın, farklı tasarımı nedeniyle seti satın almaya teşvik edebilecek bir aracı içeren bir yapıda sunulmuş. (Eğer filmi izlediyseniz ilk bakışta oldukça tanıdık gelecektir.)

Türkiye fiyatı 129,90 TL, Amerika fiyatı $19,99 ve Avrupa fiyatı €24,99 olan bu set, 200 parçadan oluşuyor. Bu noktada, Türkiye’deki LEGO setlerinin fiyatlarının Avrupa fiyatları ile eşleştirildiğini de hatırlatalım. Fiyatı, benzer boyutlardaki lisanslı (LEGO Star Wars ve LEGO Super Heroes gibi) setlerle aynı seviyede.

Setin parçaları, küçük yaş gruplarına da hitap edebilecek şekilde; numaralandırılmış iki poşete bölünmüş olarak çıkıyor. Nadir parçalar anlamında da sete özel baskılı parçaların yanı sıra aracın ince detayları için bazı az bulunur renkler ve şekiller görmek mümkün.

 

Minifigürler

Setin içerisinden filmin baş kahramanları olan Ant-Man ve Wasp ile baş kötüsü Ghost’un minifigürleri çıkıyor.

Bu boyuttaki bir set için minifigür sayısı ve özellikle koleksiyonerler için minifigür seçkisi oldukça tatmin edici olmakla birlikte; minifigürlerin gövde baskıları dışında kalan kısımları kaynak materyale göre biraz zayıf kalıyor.

 

Her figürü ayrı ayrı inceleyecek olursak:

Ant-Man: Gövdeyi ve bacakları kapsayan arkalı ve önlü baskısı, karakterin kostümünü, orijinaline sadık bir biçimde, oldukça detaylı olarak yansıtıyor. Kask ise, şeffaf kırmızı detayları ile dikkat çekici olsa da filmdeki kaskı yansıtmaktan biraz uzak.

İlginizi Çekebilir:  LEGO Marvel Super Heroes Set İncelemesi: 76178 DAILY BUGLE

Wasp: Sadece gövdesinde yer alan arkalı ve önlü baskı hem şekil hem de renk itibariyle oldukça detaylı bir biçimde kaynak materyale sadık kalıyor. Kanatları da yeterli seviyede sadık; fakat kaskı sadece kaynak materyale sadakat anlamında değil, aynı zamanda detaylar anlamında ciddi ölçüde hayal kırıklığı yaratıyor. TRON: Legacy setindeki kasklar için başarılı bir şekilde kullanılmış olan Iron Man kaskı, Wasp için her ne kadar detaylı ve özel bir baskı ile kullanılmış olsa da kaskın eğreti durması engellenememiş.

Ghost: Hem kafa hem de gövde baskısı, diğer minifigürlerde olduğu gibi oldukça detaylı ve kaynak materyale tam anlamıyla sadık. Tabii bacak ve kol baskısı olmadığı için gri rengin yoğun olduğu minifigür çok sade kalmış. Tek eksik kısım ise kullanılan başlığın gövde rengi yerine daha koyu renkli seçilmiş olması. Gövde ile aynı renkte bir başlık kullanılması daha isabetli olabilirmiş. Daha küçük yaştaki kitlelere daha iyi hitap edebilmesi için oynanabilirlik anlamında eline fırlatılabilir güç ışınları eklenebiliyor; fakat filmde karakterin böyle bir özelliği bulunmuyor.

 

Set İnşa Deneyimi

İlk poşet ile Ant-Man ile aracın alt yarısını yapıyorsunuz. Filmde önemli ve de eğlenceli bir rolü olan kupa güzel bir dokunuş olmuş; ama yine oynanabilirlik adına eklenmiş olan silaha benzer bir silah filmde yer almıyor. Diğer aksesuarı ise kuantum parçacığı toplamaya yarayan bir kutu. (Not: Kutu demişken, filmin credits sonrası ilk sahnesini sakın kaçırmayın.)

İnşası kolay ve hızlı olmakla birlikte farklı parçaların yaratıcı kullanımları da söz konusu. Daha çok araç üzerindeki detayları artırmak için yer alan sticker’ların da kullanımı çok yoğun değil ve yerinde olmuş.

İlk poşetten sonra aslında oynanabilir bir aracınız oluyor :)

 

İkinci poşette de diğer minifigürleri ve aracın üst tarafını yapıyorsunuz. Farklı tipte parçalar ve teknikler ile çoğunlukla aracın küçük ve büyük iticilerini inşa ettiğiniz bu aşamalar ilk poşetten daha da keyifli. Özellikle de ikisi baskılı, üç şeffaf parça ile oluşturulan kokpit, LEGO standartlarına göre kaynak materyale sadakat anlamında iyi düzeyde.

 

Tamamlanmış Model

Modelde ilk bakışta dikkat çeken nokta, muhtemelen; filmi izleyenler için bu ölçekte bile, aracın filmdekine çok başarılı bir şekilde benzetilmiş olması; filmi izlemeyenler için ise daha önce herhangi bir sette benzeri görülmemiş bir tasarıma sahip olması olacaktır.

İlginizi Çekebilir:  10308 Yılbaşı Caddesi'ndeki Tramvay Motorize Etmeye Değer mi?

Özellikle de kokpit, hem oynanabilirlik, hem de modele kattığı görsel zenginlik açısından çok başarılı bir tasarıma sahip. Tek eksiği, ortadaki şeffaf parçanın kenarlarının kokpit kapalıyken yandaki parçalardan görünmesi. Bir de filmdeki aracın aslında yan yana iki koltuğu olduğunu belirtmekte fayda var; fakat minifigür ölçeğinde yan yana iki koltuk eklemek küçük boyutlu LEGO modellerinin genel sorunlarından biri.

 

Modelin renk teması her ne kadar kaynak materyaldekine sadık bir şekilde gri ağırlıklı olsa da bordo ve altın renkli detaylar ile gayet dikkat çekici. Bunun dışında, modelin önünde, oynanabilirlik katan, karınca kıskaçlarını andıran hareketli ön kollar ve tekli parça atıcılar mevcut.

Filmde aracın böyle bir silaha sahip olduğunu görmüyoruz. Bu, özellikle de son yıllarda hem Super Heroes hem de Star Wars setlerinde çok sık görmeye başladığımız bir olgu; kaynak materyalde olsun olmasın, modelin bir yerine ticari kaygılarla mutlaka bir çubuk ya da tekli parça atıcı ekleniyor. Neyse ki bu durumda modelin tasarımına olumsuz bir etkisi olmamış.

 

Aracın yanlarında ve üstündeki detaylar ve iticiler; varil, paten, kova sapı ve dürbün gibi LEGO parçalarının yaratıcı kullanımları ile tasarlanmış. Bu küçük detayların modelin farklı tasarımına katkısı büyük. Yandaki küçük iticiler, bilyeli eklem parçası ile bağlı olduğu için her yöne hareket edebiliyor, bu sayede kuantum boyutunda yolculuk yaparken, aracı esnek bir biçimde uçurabiliyorsunuz.

 

Genel Değerlendirme

Yazının farklı noktalarında farklı detaylarla ilgili olarak belirttiğimiz üzere, aracın tasarımı başta olmak üzere, geniş kitlelere hitap eden yapısı olmasına rağmen kitlelerin tümünü memnun edebilecek ve ovgüyü hak eden bir set. Özellikle de araç modelinin oynanabilirlik, sergilenebilirlik ve inşa deneyimi anlamında olumsuz bir yönünü, özellikle de bu fiyat noktasında ve bu ölçekte düşündüğümüzde bulmak güç. Minifigürlerin tasarımı modelden farklı olarak bütünüyle başarılı olmasa da bu fiyat noktasındaki bir set için çok ciddi koleksiyonerler dışında kalan kitleyi tatmin edebilecek seviyede.

Tüm yönleriyle düşündüğümüzde, sadece yetişkinlere hitap eden bir set olmasa dahi, Avengers: Infinity War setlerinin başarısını tekrar edebilecek ve hatta çıtayı daha da yukarıya taşıyabilecek ve genelde LEGO Star Wars’un gölgesinde kalan LEGO Super Heroes temasına güç katacak bir set olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Eğer inceleme sonrasında, seti almak konusunda halen kararsızsanız; setin çok satan bir set olduğunu ve MCU setlerinin, filmlerin yarattığı rüzgara paralel gittikleri için piyasada nispeten kısa kalabilen setler olabileceğini hatırlatalım.