Avengers: INFINITY WAR LEGO Setleri ile Filmdeki Sahnelerin Karşılaştırılması ve Mini İncelemeler

,
Bu yazımızda, LEGO Marvel Super Heroes Avengers: Infinity War setlerinin film ile ne kadar örtüştüğünü, modeller ve minifigürler üzerinden irdeleyeceğiz; aynı zamanda her set hakkında kısa incelemeler sunacağız. Yazımızın ilk bölümü spoiler içermemektedir; fakat bireysel set detaylarında film hakkında önemli spoiler’lar yer almaktadır. Spoiler okumak istemezseniz, uyarı kısmından sonrasını filmi izledikten sonraya saklamanızı öneririz.

 

LEGO (Marvel) Super Heroes Serisi, özellikle de Marvel Cinematic Universe’ün başarısı ile birlikte hızlı bir biçimde büyüyor. Bununla birlikte, yine Disney’den lisanslanmakta olan LEGO Star Wars serisine kıyasla, LEGO Super Heroes setlerinde kaynak materyale sadakatten daha çok oynanabilirlik ve set fiyatlarının daha makul seviyede tutulmasına odaklanıldığını söyleyebiliriz.

Tabii LEGO Super Heroes setlerinin en önemli avantajı, çizgi romanlardaki çok sayıda ve farklı karakterdeki evrenlerden ilgili set için en uygun olanının seçilebiliyor olması. Bu sayede kaynak materyale bağlı kalma derdi Star Wars kadar zorlu olmuyor.

Bununla birlikte, Marvel Cinematic Universe filmlerinin adıyla çıkarılan setlerde insan ister istemez, filmlerle paralellik beklentisi içerisinde oluyor; özellikle de aynı görsel öğeleri ve karakterleri bekliyor. Yine de bu beklentileri daha makul bir seviyede tutmak adına; set tasarımlarının, filmlerin çıkışından çok önce yapılması nedeniyle son dakika senaryo değişikliklerini yansıtamayabileceğini ve gizlilik odaklı bilgi kısıtlarından etkilendiğini de unutmamak lazım.

Avengers: Infinity War’a kadar, çoğu Marvel Cinematic Universe temalı LEGO Super Heroes setleri bu beklentiyi pek karşılayamıyordu. Son yıllardaki filmlerle biraz daha toparlanmış olsa da özellikle AFOL’lar (yetişkin LEGO hayranları) için “Ultimate Collector’s Edition” seviyesinde diyebileceğimiz The SHIELD Helicarrier (76042) dışında çok da tatmin edici bir setle karşılaşmak pek mümkün olmadı.

2018’de çıkmış olan Avengers: Infinity War LEGO setlerinin de hedef kitlesi AFOL’lar olmasa da bu setler, kaynak materyale bağlılık ve sergilenebilirlik konusunda geçmişe göre daha tatmin edici. Ayrıca, koleksiyonerlere hitap edecek şekilde, her setten Infinity Stone’lardan (Sonsuzluk Taşları) biri çıkıyor. Bu setlerden çıkan taşlar filmdeki olaylara çoğunlukla doğrudan bağlanmamış, sadece her sete bir taş mantığı güdülmüş. Gelin bu setlerin filmlerdeki sahnelerle ne kadar örtüştüğüne bakalım:

 

Yazının bu noktadan sonrası Avengers: Infinity War filmi hakkında spoiler içermektedir.

 

Sanctum Sanctorum Showdown
(76108 – Sanctum Sanctorum Hesaplaşması)

İlk setimiz, aynı zamanda bu serideki en büyük set olan, filmdeki ilk sahnelerden Sanctum Sanctorum’daki savaşa ait. Büyük Creator evleri ile kıyaslanabilecek büyüklükteki ve yapıdaki bir set için (1004 parça), detayları oldukça fazla. Özellikle Sanctum Sanctorum’un, hem içi hem de dışı tatmin edici seviyede detaylara sahip. Biraz eklemelerle modüler dahi olabilecek bir set. Bu seriden tek bir set almayı düşünüyorsanız ve bütçe sınırınız da yoksa en iyisi bu set olabilir.

Türkiye’de LEGO özel setlerinden biri olduğu için LEGO Store başta olmak üzere sadece belirli mağazalardan alabiliyorsunuz. 76105 ve 76108 dışındaki tüm setler tüm LEGO satan mağazalarda mevcut.

Setin ikinci yüzünde ise aslında Spiderman: Homecoming’de gördüğümüz, Peter Parker’ın yaşadığı bina modellenmiş. Her ne kadar Avengers: Infinity War’da yer almayan bir bina olsa da jenerik bir bina gibi düşünülebilir. Oynanabilirliğin ön planda olduğu bir set olması sebebiyle, bu binanın bazı pencereleri aksiyon olması açısından dokunulduğunda yerinden çıkacak şekilde tasarlanmış. Aynı nedenden ötürü, farklı saldırı ve güçleri simgeleyen çok sayıda minifigür aksesuarı mevcut.

Minifigürlerde, bizi, düşman olarak Cull Obsidian bigfig’i (büyük figürü) ve Ebony Maw minifigürü, Avengers ekibinden ise Doctor Strange, Iron Spider-Man ve Iron Man MK48 minifigürleri karşılıyor. Bu açıdan, sahneyi canlandırabileceğiniz seviyede minifigür mevcut. Yine de Doctor Strange’le çok iyi bir ikili oluştan Wong’u ve Hulk’a dönüşemeyen Bruce Banner’ı da gözlerimiz arıyor.

İlginizi Çekebilir:  LEGO Özel Set İncelemesi: 40574 LEGO Brand Store

Bir de filmde bu sahnede aslında Spider-Man’i klasik kostümü ile görüyoruz; Peter Parker, Iron Spider-Man kostümünü bu savaştan sonra kullanmaya başlıyor. Eğer kaynağa tümüyle sadık kalmak isterseniz, Spider-Man minifigürü için, halen satılmakta olan Spider-Man: Homecoming setlerinden birini almayı düşünebilirsiniz. (Özellikle de 76082 – ATM Heist Battle fiyat olarak makul ama 76083 – Beware the Vulture setinde Spider-Man’in yanı sıra Iron Man MK47 minifigürü de yer alıyor.)

Bu sette, Infinity Stone’lardan Time Stone (Zaman Taşı) yer alıyor.

 

Outrider Dropship Attack
(76101 – Outrider Dropship Saldırısı)

İkinci setimiz ise, ilkinin aksine serinin en küçük seti. Thanos’un ordusunun Wakanda’ya innmek için kullandığı devasa gemilerin küçük bir modelini taşıyan bu setin boyutuna göre en büyük artısı geminin oldukça iyi bir şekilde modellenmiş olması ve de aynı şekilde boyutu nedeniyle eksisi, minifigürlerin yanında geminin ölçeğinin çok küçük kalması. Yine de fiyatına göre tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz.

Minifigür olarak, Outrider isimli yaratıkları canlandıran iki minifigürün yanı sıra Avengers ekibinden Captain America ve Black Widow yer alıyor. Outrider’ların formunu minifigür formuyla yaratmak biraz eğreti durmuş olsa da başka bir alternatif de pek mümkün değil. Black Widow’un saçlarını filmdekine uygun şekilde sarı olarak görüyoruz. Captain America’nın ise aynı şekilde sakalı mevcut. Captain America’nın kalkanları da filmdekine çok benzese de kostümü, renk ve desen olarak filmdeki daha koyu renkli kostümden biraz farklı.

Bu sette, Infinity Stone’lardan Space Stone (Uzay Taşı) yer alıyor.


 

The Hulkbuster Smash Up
(76104 – Hulkbuster Dövüşü)

Wakanda’daki savaşı resmeden bu setin odak noktası Hulkbuster modelinin kendisi, yanında bunun dışında sadece büyük bir Wakanda silahı yapıyorsunuz. Setin boyutuna göre, Hulkbuster oldukça detaylı ve filmdekine yakın modellenmiş. Bunun dışında setten çıkan büyük Wakanda silahını ise aslında filmde görmüyoruz. Sanctum Sanctorum Showdown’daki ikinci binada olduğu gibi biraz serbest düşünülmüş. Oynanabilirlik ön planda tutulduğu için ve detaylara yer verebilmek adına, Hulkbuster ölçek olarak filmdekine kıyasla biraz daha büyük yapılmış.

Minifigür olarak, düşmanlardan Proxima Midnight ve bir Outrider, Avengers ekibinden de Bruce Banner ve Falcon yer alıyor. Falcon’a kanat takabilirken, Bruce Banner’ı Hulkbuster’ın içerisine yerleştirebiliyorsunuz. Bruce Banner minifigürünün normal yüzü dışında, bir de Hulk’a dönüşmeye çalışan yeşil gözlü bir yüzü var. Aslında Hulkbuster’ın filmde dövüştüğü düşman Cull Obsidian ama muhtemelen setler arasında çeşitlilik olsun diye düşman olarak Proxima Midnight tercih edilmiş.

Çeşitlilik anlamında, hiçbir sette yer almayan, arka planda kalan Avenger’ları daha jenerik olması itibariyle keşke bu sete ekleselermiş diye düşünmeden edemedim. Yoksa, bu set, daha büyük bir Hulkbuster seti (76105) de varken tek başına Hulkbuster modeli ile pek tatmin edici değil.

Bu sette, Infinity Stone’lardan Soul Stone (Ruh Taşı) yer alıyor.

 

Corvus Glaive Thresher Attack
(76103 – Corvus Glaive Fırlatıcı Saldırısı)

Wakanda savaşını resmeden bir diğer set olan Corvus Glaive Tresher Attack, geniş bir Wakanda laboratuvarı ve duvarı ve yuvarlanabilen bir “Tresher” içeriyor. Tresher basit ama güzel bir şekilde modellenmiş; fakat Outrider Dropship Attack’tekine benzer bir şekilde ölçek sorunu mevcut.

Wakanda binasının içindeki laboratuvar, Shuri’nin Vision’ın kafasından Mind Stone’un çıkarmaya çalıştığı sahneyi tam olarak yansıtırken, dış duvar filmde yer almıyor, belki filmdeki güç kalkanları olarak hayal edebilirsiniz. Birden fazla setiniz varsa, duvarları birleştirebiliyorsunuz.

Minifigür olarak, düşmanlardan Corvus Glaive ve bir Outrider, Avengers ekibinden de Black Panther, Vision ve Shuri yer alıyor. Burada minifigürler tam oturmuş; zira, Corvus Glaive, Scarlet Witch’in Tresher’lara karşı koymaya gitmesini fırsat bilerek içeri girip Shuri ve Vision ile savaşırken, Black Panther ana savaş alanında Outrider’lara karşı savaşıyor. Tabii filmde çok kısa görünen Shuri’nin bile minifigürü varken diğer bazı Avenger’ların minifigürlerinin hiçbir sette olmaması hayal kırıklığı yaratabilir.

İlginizi Çekebilir:  LEGO Harry Potter Set İncelemesi: 76386 Çok Özlü İksir Hatası

Bu sette, Infinity Stone’lardan Mind Stone (Zihin Taşı) yer alıyor.

 

Thor’s Weapon Quest
(76102 – Thor’un Silah Arayışı)

Thor’un çekicinin Thor: Ragnarok’ta ablası Hela tarafından yok edilmiş olması nedeniyle, Thor, Thanos’u yenebilmek için yeni bir silah arayışına çıkıyor. Bu sette de Thor’un bu yolculuğu yaptığı ve aslında Guardians ekibinin yeni gemisinin bir parçası olan uzay kapsülü ve Nidavellir demirci gezegenindeki enerji kaynağını simgeleyen bir yapı yer alıyor. Uzay kapsülü zaten tek başına tatmin edici ama Thanos: Ultimate Battle setindeki ana Guardians gemisiyle birleşebilir olması hem kaynağa uyumluluk hem de oynanabilirlik anlamında önemli bir artı sağlıyor.

Güç kaynağını doğrudan filmdeki ile örtüştürmek güç olsa da düşük parça sayısıyla ancak bu kadarı olabilir diye düşünebiliriz. Bu setin öncelikli odağı uzay kapsülü. Avengers: Infinity War serisinden makul ölçülerde sadece tek bir set almak istiyorsanız en uygunu bu set olabilir.

Minifigür olarak, Thor, Rocket Racoon ve mevcut haliyle minifigür ölçeğine tam uygun olan ergen Groot yer alıyor. Bu macera sırasında herhangi bir düşmanla karşılaşmadıkları için sadece bu üçlünün yer aldığı bir set olmuş. Thor’un yeni çekici, Groot saplı Stormbreaker ve Thor’un tamir edilmiş gözü de filmle örtüşen diğer detaylar.

Bu sette, Infinity Stone’lardan Power Stone (Güç Taşı) yer alıyor.

 

Thanos: Ultimate Battle
(76107 – Thanos: Muhteşem Savaş)

Son setimiz ise Titan’da Thanos ve Avengers arasındaki savaşı resmediyor ve içerisinde figürler dışında Guardians ekibinin yeni gemisi yer alıyor. Gemi aktif olarak savaşta rol oynamasa da en uygun oturduğu set bu olmuş. Geminin hem oynanabilirliği hem de detayları oldukça fazla. Thor’s Weapon Quest’teki uzay kapsülünün geminin arkasına takılabilmesi de güzel bir detay.

Minifigür olarak, düşmanlardan Thanos bigfig’i (büyük figürü), Infinity Gauntlet’ı (Sonsuzluk Eldiveni) ile birlikte yer alıyor. Eldivene diğer setlerden toplayacağınız Infinity Stone’ları takabiliyorsunuz. Eldiven güzel olsa da bigfig ve aksesuarları aynı etkiyi yaratmıyor. Avengers ekibinden de Iron Man MK48, Star-Lord ve Gamora minifigürleri çıkıyor.

Aslında bu sahnede Doctor Strange, Iron Spider-Man, Drax, Mantis ve Nebula da savaşıyor olsa da minifigürleri yer almıyor; aksine Gamora bu savaştan önce Thanos tarafından öldürülmüş olduğu halde sette mevcut. (Belki de set tasarlanırken tasarımcılar Gamora’nın filmde öleceğini bilmiyordu.) Iron Man, Sanctum Sanctorum Showdown setinden farklı olarak kanatlara sahip. Tüm özelliklerini değerlendirdiğinizde, seride fiyat/tatmin açısından daha iyi setler var. Bu sahneyi tam olarak canlandırmak isterseniz de, halen piyasada olan Guardians of the Galaxy Vol. 2 setlerini  almayı düşünebilirsiniz. (Mantis için 76079 – Ravager Attack ve Drax & Nebula için 76081 – The Milano vs. The Abilisk)

Bu sette, Infinity Stone’lardan Reality Stone (Gerçeklik Taşı) yer alıyor.

 

Bonus Set: The Hulkbuster: Ultron Edition (76105)

Aslında doğrudan Avengers: Infinity War ile ilgisi olmayan bir set olsa da Infinity War setleriyle aynı zamanda çıkmış olması ve LEGO Super Heroes’daki nadir UCS setlerinden olması açısından önemli bir set. Boyutu itibariyle Hulkbuster’ı, Infinity War Hulkbuster setine kıyasla çok daha detaylı ve sergilenebilir bir şekilde sunan bu setin, Infinity War’da Hulkbuster’ın Tony Stark’tan ayrı, ikincil bir rolü olması nedeniyle “Ultron Edition” olarak çıkarılması daha isabetli olmuş. Bu yüzden de bu sette, bu sete özel Iron Man MK43 minifigürü mevcut.

Türkiye’de LEGO özel setlerinden biri olduğu için LEGO Store başta olmak üzere sadece belirli mağazalardan alabiliyorsunuz.