Yapay Zeka ile (Generative AI) LEGO Setleri Nasıl Yaratılır ve Setler Nasıl Anlaşılır?

,

Öncelikle en çok merak edilen soruyu cevaplayalım. Bu aralar sıklıkla karşımıza çıkan LEGO Türk Mutfağı, LEGO Rolex (ve diğer lüks markalar) ve LEGO hayvan setleri gerçek değil.

 

Bugünlerde çok sayıda yapay zeka ile yaratılan LEGO setleri görüyoruz. Çoğu kişi de bu setleri gerçek sanıyor ve maalesef büyük bir hayal kırıklığına kapılıyor.

Artık eskisine göre çok daha geniş bir konsept aralığında LEGO setleri çıkıyor ve botanik setlerinin başarısı da bu tarz sergi amaçlı yetişkin setleri için önemli bir talep olduğunu gösteriyor; fakat LEGO Group’un her marka ile işbirliği yapması ya da her kavramın setini tasarlaması hem fikri mülkiyet hakları hem de ticari konular hem de set konularını kısıtlayan bazı kurallar nedeniyle çok da mümkün değil.

Gelin önce bu setler nasıl bu kadar kolaylıkla yaratılıyor bakalım, sonrasında da gerçek olup olmadığı nasıl anlaşılır konusuna değinelim.

 

Yapay Zeka İle Nasıl LEGO Seti Yaratılır

Şu anda piyasaya çok sayıda yapay zeka tabanlı görsel oluşturma aracı giriyor olsa da bu araçların bazılarının yaklaşımları ve öğrenme için kullandıkları görsel havuzu, gerçekçi görünebilecek bir LEGO seti yaratmalarına pek izin vermiyor. Örneğin Adobe Photoshop içinde yer alan Firefly yapay zekası sadece Adobe’nin stok görsellerini baz aldığı için LEGO ya da yapım parçası kavramına çok hakim değil ve bu doğrultuda yarattığı görseller hiç başarılı değil.

Bu nedenle de iki ana yapay zeka oyuncusundan söz edebiliriz. OpenAI’nin ücretli ChatGPT Plus hizmeti üzerinden kullanabileceğiniz DALL-E 3 ve yine ücretli olan Midjourney. Tabii her ikisinin de ücretleri, hobi amaçlı olarak LEGO tasarımları üretmek için biraz fazla. Bu yüzden, LEGO setleri oluşturulabilecek tek ücretsiz seçenek, DALL-E 3 bazlı çalışan Microsoft Bing Image Creator. Ücretsiz bir hizmet olduğu için burada da yaratabileceğiniz tasarımların sayısı aylık olarak kısıtlanıyor.

 

Bing Image Creator’a Microsoft hesabınız ile giriş yaptıktan sonra, görsel üretmek için isterseniz İngilizce, isterseniz de Türkçe komut verebilirsiniz. Buradaki önemli nokta, komutunuz yeterince detaylı olmalı ki üretilen içerik beklentilerinizi karşılayabilsin. Yoksa yapay zeka, çok daha yaratıcı noktalara gidebiliyor. Bir de genellikle İngilizce komutlarda daha nokta atışı sonuçlar üretebiliyor.

İlginizi Çekebilir:  2021 RLFM Günleri: LEGO Tasarımcıları ve Ekipleri ile Röportaj Sorularınızı Bekliyoruz

Örneğin şu girdileri denediğimizde şu sonuçları aldık. Bunlar haricinde Türkiye’deki bazı tarihi yapıları da denedik; fakar ortaya çıkan sonuçlar çok fazla tatmin edici değildi, daha küçük nesnelerde daha iyi sonuçlar alabiliyorsunuz. Bir de tabii her denemenizde çok farklı sonuçlar çıkabiliyor:

 

İstanbul’daki boğaz köprüsünü içeren bir LEGO seti yarat. Kutusuyla birlikte

 

Create me a LEGO set for the Bosphorus Bridge in Istanbul, Turkey, provide it along with a box

 

Kangal köpeği içeren bir LEGO seti yarat. Kutusuyla birlikte

 

Create me a LEGO set for the Kangal Shepherd Dog, provide it along with a box

 

Yapay Zeka İle Yaratılan LEGO Setleri Nasıl Anlaşılır

Tabii yukarıda yarattığımız örnekler, bu komutların bir kere kullanıldığı, doğru sonuç alınana kadar üst üste denenmediği örnekler. Daha da detaylı komutlarla (ör: arka planda bir şey içermesin, seti tamamen göstersin, LEGO olmayan parça içermesin, vb.) daha da gerçekçi sonuçlar almak mümkün. Son olarak, bir de bu görsellerin eğreti duran kısımlarını bir görsel düzenleme aracıyla daha da düzenlerseniz daha da gerçekçi sonuçlar alabilirsiniz.

Yine de bazı şeyler kendini doğrudan ele veriyor ve gerçekten ince işçiliğe girip kendiniz elle düzeltmezseniz, bu detayların fark edilmemesi güç. Hatta bunun için yukarıda yarattığımız ve nispeten eğreti duran tasarımlar yerine aşağıdaki Instagram paylaşımındaki görseller üzerinden değerlendirelim.

 

  1. Yapay zeka ile yaratılan LEGO setlerinin kutularında, set parça sayısı adı, vs yazan yerlerde anlam ifade etmeyen yazılar/bulanık karakterler oluyor. Bunların hiçbirinde anlamlı bir set kodu da yazmıyor. Set kodu ürünün üzerinde mutlaka net bir biçimde yazar. Burada bulanık karakterler ya da bulanık LEGO logosu görüyorsanız kesinlikle gerçek değildir. Hatta yazı tipi bile standart olmalıdır, farklı bir yazı tipi kullanılmıyor.
  2. Bu kutularda, yapay zeka, set ismini üstte yazmayı tercih ediyor; ama LEGO’nun alışageldiğimiz kutu tasarımları bunlardan farklı. Genel olarak bakarsanız, eğer bir yetişkin setiyse, klasik siyah tasarımlı kutuda gelir ve tüm set bilgileri aşağıda şerit halinde yazar, setin ismi de kendi özel yazı tipi ile çoğunlukla sağ orta ya da sol ortada yer alır. Eğer set Creator 3-in-1 ya da Architecture gibi bir temada yer alacaksa da en üstte temanın ismi yazar, tema logosunun altında küçük puntolarla set ismi ve set bilgileri yer alır. Tabii ki istisnalar olabiliyor; ama bu kadar da çok sayıda istisna olması zor; zira bu tarz setler kendi temasıyla gelmez, ya LEGO Icons altında bir yetişkin seti olur ya da LEGO Creator 3-in-1 gibi bir tema altında olur, sarı kutusunda olur.
  3. Bazı parçalar LEGO parçası olamayacak kadar özel, örneğin alttaki baklava örneğinde fıstık ve ceviz parçaları fazlasıyla özel. Evet, bazen tek bir set için özel bir parça üretilebiliyor ama tek bir set için bu kadar çok sayıda özel parça üretilmesi, ticari olarak çok düşük bir ihtimal. Ya da aşağıdaki menemen örneğindeki tüm parçalar LEGO yapım parçasından çok oyuncak bebek aksesuarlarına benziyor.
İlginizi Çekebilir:  LEGO Ideas ORIENT EXPRESS (21344) Duyuruldu

 

Özetle, sosyal medyada her gördüğünüz LEGO seti gerçek değil ve bu set gerçek olabilir mi ki gibi kuşku uyandıran ufak bir detay dahi varsa muhtemelen o set gerçek değildir.

Eskiden sadece kişisel tasarımlarda (MOC), bazen sahte kutu görselleri oluşturulduğu için gerçek sanılma durumu olabiliyordu; fakat artık yapay zekayla, milli kavramlar ya da daha önce LEGO setlerine konu olmamış ilgi alanları özelinde insanları heyecanlandırabilecek ve insanların bu görselleri paylaşmalarını teşvik edecek tarzda gerçekçi setler üretilebildiği için bu konuda daha dikkatli olmak gerekiyor.

Yoksa ister istemez hayal kırıklığı da büyük oluyor. Sizi heyecanlandıran bir kavramın gerçek bir LEGO seti olmasını istiyorsanız da en kolay yolu LEGO Ideas‘dan geçiyor.

 

View this post on Instagram