Mini Araştırma ve İnceleme: Yandex Browser

Arama motoru ve diğer hizmetleriyle Türkiye pazarına hızlı bir giriş yapan Yandex, Google’ın Türkiye’de zayıf kaldığı alanlarda sunduğu hizmetlerle belirli bir marka bilinirliğine ulaşmış durumda.

Yandex’in hizmetlerin arasında bence en kayda değer olan üçü Google Street View hizmetinin karşılığı olan ve sokak sokak çekilmiş 360 derece fotoğraflar ile şehirlerde dolaşmanızı sağlayan Yandex Panorama, bazen %100 doğru olmasa bile sokak seviyesine kadar inebilen trafik görüntüleme hizmeti ve Türkçe diline özel olarak geliştirildiği belirtilen arama algoritması.

Tabii Yandex markasının bilinirliğinin artmasının tek nedeni bu hizmetleri değil, aynı zamanda yürütmekte olduğu ciddi pazarlama kampanyaları. Özellikle de bu aralar, televizyonda, prime time da dahil çoğu reklam kuşağında Yandex Browser reklamları görmek mümkün. Gösterim sayısının çokluğu ve reklam filmlerinin uzunluğu baz alındığında çok ciddi bir pazarlama harcaması yapıldığı anlaşılıyor.

Yeni sayılabilecek Yandex Browser’ın ismini daha önceden de duymuştum; fakat zaten yeterince kalabalık olan tarayıcı pazarında (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari ve Opera) yeni bir tarayıcıya ne kadar ihtiyacımız var ki diye düşünüp çok da ilgilenmemiştim.

İlgilenmek konusundaki fikrimi değiştiren şey ise, Yandex Browser için devam etmekte olan pazarlama kampanyasına yapılmış olan harcamaların büyüklüğünü düşünmek oldu. İnsan ister istemez üzerine bu kadar yatırım yapılan bir ürünün nasıl olduğunu merak ediyor.

Ve Yandex Browser hakkında öğrendiğim ilk bilgi aklımdaki çoğu soruyu açığa kavuşturdu. Yandex Browser, tarama motoru (browsing engine’i) sıfırdan yazılmış bir tarayıcı değil, Google Chrome’un da temelini oluşturan Chromium Project‘ten türetilmiş bir tarayıcı. Çok çok kabaca Google Chrome’un arayüzü ve ufak detayları değiştirilmiş bir sürümü olarak düşünebilirsiniz. Araştırdığım kadarıyla, yapılan hız testlerinde Chrome’a çok yakın (ama birazcık daha düşük olabilen) bir performans sergiliyor.

İlginizi Çekebilir:  Türkiye’deki En Kapsamlı E-kitap Okuyucu Araştırması ve İncelemesi (Güncellendi)

Arayüzü temelde Chrome’u andırsa da, arayüzünde, ana sayfa tuşu yerine Yandex tuşunun bulunması, tek tuşa indirgenmiş olan ileri ve geri tuşları ve giriş sayfasının kutucuklardan oluşan farklı bir özelleştirme sistemi olması gibi farklar mevcut.

yandexbrowserinceleme

Yandex Browser’ın küçük farklılıklarla Google Chrome’a yakın arayüzü.

Bu nedenle de teknik anlamda çok fazla detaya girmeye ihtiyaç duymadan, benim görüşüm, Yandex Browser’ı tercih etmenizin nedeninin tarayıcı özelliklerinden çok arama motoru tercihlerinize bağlı olacağıdır. Eğer birincil arama motorunuz olarak Yandex’i kullanıyor ya da Yandex’in servislerinden sıkça yararlanıyorsanız Yandex Browser’ı, eğer hayatınız Google olmuşsa Google Chrome’u kullanmayı tercih edebilirsiniz.

(Diğer dört tarayıcıyla kıyaslama konusuna şimdilik girmiyorum, bunun için çok detaylı bir yazı yazmak gerekir. Merak edenler sadece şunu söyleyeyim, benim birincil tarayıcım masaüstünde Mozilla Firefox, Android’de Google Chrome, iOS’te Safari ve Symbian’da Opera Mini’dir)