E-Kitap Okuyucu Araştırma ve İncelemesine Ek: Türkiye’de Satılan SiPix Ekranlı Cihazların Düşük Görüntü Kalitesi
Beklediğimden çok daha fazla ilgi çekmiş olan e-kitap okuyucu araştırma ve incelememle ilgili olarak Türkiye’de Reeder adıyla bilinen ürünleri satan firma tarafından resmi olduğunu tahmin ettiğim, hafif pazarlama kokan bir yorum yazıldı. Genel olarak, ürünlerinde kullandıkları SiPix teknolojisini eleştirime ve yurtdışından alışveriş tavsiyesinde bulunuyor olmama kibar bir savunma niteliği taşıyan yorumu aynen yayınlamış olmakla birlikte, bu yorumla aslında benim araştırmam sırasında edindiğim görüşleri haklı çıkaracak tespitlerde bulunmuş olmaları üzerine bu konuya biraz daha detaylı eğilmemin uygun olacağını düşündüm.
İlgili yorumun tamamına buradan, “Türkiye’deki En Kapsamlı E-kitap Okuyucu Araştırması ve İncelemesi”ne de buradan ulaşabilirsiniz.
Öncelikle biraz ön bilgi: Araştırmam sırasında Reeder’da kullanılan SiPix’in, Kindle/Nook/Sony’deki E-Ink teknolojisine göre daha düşük seviyede görüntü kalitesi sunan bir teknoloji olduğuna kanaat getirmiştim.
Şu anda da SiPix’i çoğunlukla daha küçük ölçekli ve genellikle Avrupa’ya farklı isimlerle fason üretim yapan üreticiler kullanıyor. Bu açıdan SiPix kullanan e-kitap okuyucular hakkında yeterli bilgi bulmak gerçekten güç. Farklı kaynaklardan toparlayabildiğim bilgiler ise sadece SiPix’in dokunmatik ekran performansının daha iyi olduğunu söylüyor. Hiçbir şekilde SiPix’in, E-Ink’e göre daha kaliteli görüntü verdiğini söyleyemiyor. Yazının ilerleyen bölümlerinde detaylarını bulabileceğiniz ilgili yorumda da benzer bir durum söz konusu.
E-Ink Vizplex ve SiPix
Okuyucularımdan Gökçe Hanım, eşi ile birlikte hem SiPix ekranlı Reeder (solda), hem de Türkiye’de satılan başka bir okuyucu olan E-Ink Vizplex’li Agebook’a (sağda) sahip biri olarak, bana karşılaştırma amaçlı aşağıdaki resimleri gönderdi, kendisine çok teşekkür ediyorum. Özellikle bu yazı için çok zamanlı oldu. SiPix’in daha düşük seviyedeki kontrast oranı çok net görülebiliyor ve aslında E-Ink Pearl bu iki ekrandan daha da iyi.
Not: Türkiye’de satılan hiçbir cihazı tavsiye etmiyorum ve aşağıdaki resimleri sadece bilgilendirme amaçlı sunuyorum. Hiçbir şekilde ne Agebook ne de Reeder almanızı önermem; Kindle, Nook ve Sony Reader ülkemizde satılan tüm cihazlardan çok daha iyidir.
E-Ink Pearl ve SiPix
Aşağıda, ilk resimde E-Ink Pearl (solda) ile Sipix, ikinci resimde ise E-Ink Vizplex (solda) ve Sipix arasındaki karşılaştırmaları bulabilirsiniz. (Kaynak: the-ebook-reader.com) Çok yoruma gerek yok, sadece şunu söyleyebilirim ki farklı SiPix ekranlı cihaz incelemelerindeki ortak nokta, ekranın gereğinden fazla gri olması.
İlgili Açıklamaya Cevaplar
Reeder pazarlama ekibinin yorumundan alıntılar ve cevaplar (Bu yorumun tamamını buradan okuyabilirsiniz):
Yorum: “Kindle ekranı e-ink ekran yani Vizplex/Pearl yazılımla geliştirilmiş ekran teknolojisi yani farklı bir ekran değil. SiPix’in e-ink (Pearl)’e göre en büyük iddiası güneş altında solmaması.”
Cevap: Yanlış, SiPix ve E-Ink teknolojisi yazılmla fark eden iki teknoloji değildir. İkisi de farklı yöntemlerle çalışır ve piyasaya ilk çıkmış olan teknoloji E-Ink’tir. SiPix sadece beyaz partükilleri elektrikle hareket ettirir, E-Ink ise hem siyah hem de beyaz partükülleri elektrikle hareket ettirir. Bu noktada SiPix daha kötü gibi bir anlam çıkarmayın, sadece çalışma şekillerine bakarak bir teknoloji diğerine göre daha iyi diyemeyiz. Güneş altında solma konusuyla ilgili herhangi bir test bulamadım. Çalışma şekli itibariyle doğru olabilir.
Yazının ilerleyen bölümlerinde bir okuyucum tarafından gönderilmiş Reeder ve Türkiye’de satılan başka bir okuyucu olan Agebook fotoğraflarını bulabilirsiniz.
Yorum: “SiPix’in kötü teknoloji olduğunu 1 yıl boyunca pazarlama iletişiminde kullanan ve Avrupa’nın en çok e-kitap okuyucusunu sattığını iddia eden firma, bu yıl itibarı ile SiPix teknolojisine geçti”
Cevap: O firmanın bu konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
- SiPix’in dokunmatik ekranı çok daha iyi tepki veriyor, dokunmatik ekran açısından Sony’ye göre daha iyi.
- SiPix’in üreticisi iyi şeyler geliştiriyor ve hızlı hareket ediyor.
- Tek bir ekran tedarikçisine bağlı kalmak istemedik.
Bu firma sadece bir modelinde SiPix kullanıyor (Cybook Orizon), bunun en önemli nedeni de piyasada rekabet yaratıp tekel olan E-Ink’le daha iyi pazarlık yapabilmek. Bu noktada ilk madde biraz göz boyama amaçlı, aslında çok tipik bir tedarikçileri birbirine kırdırma hareketi söz konusu. Zaten bu konudaki en kapsamlı foruma sahip mobileread.com sitesinde SiPix ekranlı Cybook Orizon için firmanın diğer cihazlarına göre ekran kalitesini eleştiren yorumlar var.
Yorum: reeder şu anda teknolojisi ile hala dünyadaki tek kapasitif dokunmatikli e-ink teknolojisine sahip ürün.
Cevap: Evet doğru, Reeder’ın dokunmatiği iyi ama görüntü kalitesi başta olmak üzere diğer konularda diğer e-kitap okuyucularla yarışmakta güçlük çekiyor.
Yorum: reeder’ın fiyatı Kindle’ın da RESMİ olarak satıldığı ülkelerde Kindle’ın 2 katına yakın; Kapasitif Dokunmatik, ve Açık Sistem’in üretim maliyetleri satış fiyatına yansıyor.
Cevap: Kendiniz söylüyorsunuz daha pahalı diye, ben o zaman niye gidip daha iyi görüntü kalitesi vermediği halde Kindle, Nook ya da Sony yerine sizin ürününüzü alayım ki? Ayrıca, açık sistem olduğu için fiyatının düşmesi gerekmez mi? Bununla birlikte bu cihaz, farklı isimler altında birçok ülkede satılıyorsa zaten sürümden dolayı düşen üretim maliyetlerinin fiyata da olumlu olarak yansımasını beklerim.
Son söz
Sipix: Artıları: Yüksek tepki hızına sahip kolay kullanımlı dokunmatik ekran, daha iyi kullanma deneyimi. Eksileri: Düşük kontrast, rengi itibariyle hoşnut kalınmayan arka plan ve iki katı fiyat
E-Ink: Artıları: Yüksek kontrast, daha iyi okuma deneyimi ve yarı fiyat. Eksileri: Dokunmatik ekranına biraz daha sert basmak gerekiyor.
Bu noktada kendinize şunu sormalısınız, bir e-kitap okuyucu alırken, cihaz daha pahalı ve ekranının kontrastı daha düşük olsa bile çok iyi bir dokunmatik ekrana sahip olması nedeniyle daha yüksek kontrastlı bir ekrana sahip ve yarı fiyatına satılan bir cihaza tercih eder misiniz?
Büyük olasılıkla cevabınız hayır olacaktır. İyi bir dokunmatik ekrana sahip bir cihaz arıyorsanız iPad sizin için daha mantıklı bir çözüm olacaktır. Zaten en çok satan e-kitap okuyucu olan Kindle ve yine çok satanlar arasında olan Nook’ta dokunmatik ekran bile bulunmuyor.
Evet, bu yazım bir savunma olarak algılayabilirsiniz; fakat amacım herkesin aldığı cihazın neyi iyi neyi kötü yaptığını iyi bilmesidir. En büyük derdim, Türkiye’de satılan e-kitap okuyucu/e-book reader/e-reader’ların, e-kitabı niş bir ürün haline getirecek kadar pahalı olmasıdır. Uygun fiyatlı ve aynı zamanda kaliteli bir e-kitap okuyucu Türkiye’de resmi olarak satılmaya başlayana kadar da yurtdışından e-kitap okuyucu alınması tavsiyemde ısrarcı olacağım. Reeder’ın bu noktada tek avantajı garantili olması; fakat günümüzde çoğu kişi 1500-2000 TL’lik tablet ve cep telefonlarını bile gönül rahatlığıyla garantisiz alırken bozulma olasılığı daha düşük 200 TL’lik bir e-kitap okuyucunun garantisiz alınmasında bence sakınca yok. Cihazınız bozulsa bile yenisini alırsınız ve yine de Reeder’la aynı fiyata gelir.
Bir e-kitap okuyucu almadan önce ince eleyip sık dokumak sizin yararınıza olacaktır.
Sipix teknolojisi hiç çekici görünmüyor gerçekten.
Ekran aşırı gri okumaya başladıktan bir süre sonra insan yazı ile arkaplanı birlikte algılamaya başlar
ve gözler yorulur sayfaya gömülür bırakır okumayı.
Bir de bu reeder’cı arkadaşlar hakkaten iyi çalışıyorlar. Google motorlarından daha fazla tarıyorlar türk internet alemini. X sitede x forumda her ebook redaer konusunda bi reeder savunucusu görmüştür ereader ile ilgilinen herkes.
Son olarak şu objektif olduğunu düşündüğüm siteyi paylaşayım.
http://ebook-reader-review.toptenreview.com/index.htm
Ben bu arkadaşları cihazlarını dürüstçe savundukları için takdir ettim, açık açık bizim ürünümüz Kindle’dan iki kat pahalıdır demişler. :)
Yazımda da belirttiğim gibi, SiPix ekranlı cihaz kullanan herkes sizin yaptığınız yorumu yapıyor. Bu ekranlar gereğinden fazla gri ve okuması daha zor.
Burak bey,
yaziniz uzerine bir kindle sahibi olmak istedigime karar verdim ve gayet güzel izah ettiğiniz detaylarla ugrasmamak icin sahibinden.com’dan satın aldım.
simdi de sizden yeni bir yazi bekliyoruz.
e-kitaplar hakkında Türkiye’nin en kapsamlı araştırma ve incelemesi…
ne nedir? nasıldır?
dummies icin… kitaplari vardir ya.. hah. işte o biçim bir yol yordam gostericisine ihtiyacimiz var. kisaltmalar nedir? ucretsiz e-kitap var midir? nerededir? nerden indirilir, nasil aktarilir? arkadasinla e-kitap degis tokusu mumkun mudur? hangi sitelerden satın alınır? kindle’a virus bulasir mi ?
vb vb
gercekten mutesekkir kalacagiz emin olun…
(youtube’un kapatilisi gibi, amazon’un kafası kizar da durduk yere kindle’ları devredisi birakmazlar, degil mi? )
saygilarimla
Aslında bu yazıda for dummies gibi bir çok bilgiyi belirttim, bence ayrı bir yazıya gereksinim çok da yok.
Kısaltma olarak neyi kastettiğinizden emin olmamakla birlikte yazıda aklıma gelen tüm terimlerden söz ettim,
Ücretsiz e-kitap’ları da Project Gutenberg’den alabileceğinizi söyledim,
Cihaza aktarım konusunda da 5. bölümde oldukça detaylı bilgiler mevcut.
Yine E-kitap değiş tokuşu ile ilgili olarak da Amazon’un ileriki güncellemelerde bu özelliği getireceğini yazıda belirtmiştim. Nook’ta bu özellik mevcut, kitabı seçip “lend” seçeneğini kullanıyorsunuz.
E-kitaplarınızı, Kindle kullanıyorsanız Amazon’dan, Nook kullanıyorsanız B&N’dan alabilirsiniz, başka bir yere bakmanıza gerek yok. Türkiye’de de İdefix ve D&R e-kitap satıyor.
Kindle özel bir Linux, Nook ise özel bir Android sürümü çalıştırmaktadır. Bu cihazlara normal kullanımda imzasız yazılım çalışmayacağı için virüs bulaşamaz. Jailbreak ya da root edince de sistem açılsa bile kendiliğinden virüs bulaşma gibi bir imkan yoktur. Özellikle Kindle’da 3. parti imzasız uygulamalar çalıştırmak meşakkatli bir iştir, bu yüzden cihaza bilerek zararlı bir yazılım yüklemediğiniz sürece virüs bulaşamaz. (ek bilgi: Kindle’da program çalıştırmak için: 1. jailbreak, 2. USBNetworking hack, 3. developer key gereklidir)
Burak bey , eksik olmayin gercekten cok yararlaniyorum bilgilerinizden.
Bu konunun basligi ekran kiyaslamasi oldugundan, bu yazida belirttiginiz bir cok bilgi gerekli yerlere ulasamiyordur.
Birinci adım : nasil kindle alinir yaziniz gibi bir de ikinci adım yazisina ihtiyaciniz gercekten de var. Benim icin olmasa da okuyucularinizin bir cogu cok amator ve cok cekingen olabilir. İlk yazinizin bu kadar tutulmasi da bu yuzden zaten. Cok guzel, cooook detayli anlatmissiniz. Neredeyse 8 yasindaki kizim bile baka baka bir kindle getirtebilir.
Sizi basitligi ile bunaltsa da; daha once oraya buraya yazdiginiz yazilari bir araya getirip derli toplu, maddeler halinde, diyelim amazondan bir tek kitap alip kindle’ye yukleyene kadarki adimlari iceren bir yaziniz da okuyucu patlamasi yapacaktir emin olun…
hatta simdi aklima geldi: bir e-kitap olarak hazirlasaniz ne surpriz olur ama… :)
selamlar
iyi günler öncelikle bu kadar güzel ve derli toplu bilgi için teşekkürler. Ben üniversite öğrencisiyim okul notlarım çoğunlukla office dosyası şeklinde özellikle ppt ve xls olarak. Bana önerebileceğiniz cihaz nedir acaba tablet aldım tabii bir facia oldu okumak gerçekten eziyet.Benim için önemli olan rahat okuyabilmem ekran boyutu da önemli yardımcı olursanız çok sevinirim
Bu formattaki dosyaları tablet olsun, e-book reader olsun, en iyi okuma yöntemi PDF’e çevirmektir. (Zaten PDF’in açılımı da portable document format)
Özellikle ppt dosyalarını PDF’e çevirince çok rahatlıkla okuyabilirsiniz. Ben bu şekilde Kindle’ı kullanıyorum ve memnunum, ekran küçük kaldığı zamanlarda da daha iyi görmek için ekranı yan çeviriyorum.
Aslında tabletinizin PDF desteği varsa ve ekranı 6″ ve üzeriyse sorun yaşamıyor olmanız gerekir.
Buna karşın, xls dosyaları daha geniş bir alanı kapsayacağı için 6″ ekran yetersiz kalabilir. Bu durumda 9.7 inçlik Kindle DX ya da 7 inçlik Sony Reader Daily 950 sizin için daha uygun bir seçim olacaktır.
Herkese iyi akşamlar tableti sattım ve kindle 3 siparişi verdim artık bende aranıza katıldım. Almadan önce bu sitenin çooooooooook faydasını gördüm herkese teşekkürler.
ppt dosyalarını pdf e çevirdim calibre ile e book haline getirdim yalnız bir sorum olacaktı
calibre de output olarak kindle seçiyorum ancak oluşturduğu dosya uzantısı .epub oluyor ben mi bir yerde yanlışlık yapıyorum yoksa epub ile mobi aynı mı??
Output olarak sağ üst köşeden MOBI seçmeniz gerekiyor. Çevrim seçeneklerindeki Kindle seçeneği sadece sayfa boyutunu belirlemek için.
Burak Bey teşekkürler sorularıma sabırla cevap verdiğiniz için
Size sıkıcı gelebilir ama bir sorum daha olacaktı daha doğrusu rehberlik niteliğinde bir şey isteyecektim sizden
Kindle geldikten sonra oluşturduğum kitapları istediğim başlıklar altında kindle a atma şansım var mı?
Ders notlarımı ayrı bir klasör,kitaplarımı yazar isimlerine göre ayrı bir klasör yapmak gibi.
Kitapları atmak için usb kablo ile bağlantı kurmam gerekecek cihazla.Kendi yazılımı gelecek mi yoksa benim kopyala yapıştır mı yapmam gerekecek?
Usb üzerinden şarj olacak ancak her seferinde usb ile bağlamak batarya açısından olumsuzluk yaratır bunun çözümü sd kart kullanmak olacak galiba bu benim düşüncem siz ne dersiniz?
Aslında yazının en son bölümünde bu konu ile ilgili bilgiler mevcut. Oradan yararlanabilirsiniz.
Kindle’da SD kart girişi yok ki, bu konudan da yazıda söz etmiştim. USB ya da wifi üzerinden dosya gönderebilirsiniz.
Bu kadar araştırdıktan özellikler birbirine girmiş :) Satılan bütün cihazları incelediğimden aklımda kart girişi var diye kalmış.
Takıldığınız yerde yazının bölüm 2.7’deki karşılaştırma tablosuna başvurabilirsiniz.
Ürünü nihayet kullanmaya başladım cidden harika bir cihaz kitap okumak için.Burada yazılan her bilgi çok işime yaradı teşekkür ederim.Kılıf sipariş ettim o da bugün geldi.Kılıfla ilgili kafama takılan tek bir durum var ürünü gittig. sitesinden aldım kapak kısmı mıknatıslı acaba bu bir sorun yaratır mı sizce ekranda kayma veya bataryayı olumsuz etkileme gibi.Bir de cihazın şarjı wifi kullanmadan ortalama kullanıcı nitelikleri ile ne kadar gidiyor?Ürün geldiği zaman şarjı yarıya kadar doluydu bende bilgisayara bağladım tam şarj ettim dayanamayıp.Pil teknolojisi olarak cep telefonlarına benzer olduğundan sorun çıkmayacağını umuyorum.İlk aldığım zaman tabii kurcaladım ve Ahmet Ümitten sis ve gecenin yarısını bitirdim yarıya inmek üzere sizce bu durum normal mi yoksa birkaç kere tam şarj edip boşalttıktan sonra batarya performansı daha iyi hale gelir mi?
bir de alttaki linkte bir okuyucu var,çarpıcı özelliği CHMformatını da destekliyor
http://mybebook.com/6-inch-ereaders/c14/p25/bebook-neo-ereader/product_info.html
Peki Kobo veya Kindle’a Turkiyede kitap indirmek olanakli mi?
Kobo’yu tavsiye etmediğim için bu detayı bilmiyorum ama Amazon’dan Türkiye’de kitap indirme konusuyla ilgili olarak yazının son bölümüne ve önceki yorumlara bakabilirsiniz.
Merhaba,
Kanadadan alinan bir KOBOya Turkiyede Turkce kitap indirmek mumkun mu ?
Evet Kobo EPUB destekler.
Merhaba,
Kindle ve Nook Color arasinda gidip geliyorum gunlerdir…ABD’de yasiyorum e-reader almamin temel nedeni Turkiye’de yayimlanan kitaplara cabucak ulasabilmek. Nook D&R ve Idefix’te satilan e-kitaplari destekleyen formata sahip ama Kindle biraz daha mesakkatli gibi gorunuyor, ustelik cok da teknoloji kompetani bir insan sayilmam…Verebileceginiz bir tavsiye?
ABD’de yaşadığınız için her iki cihazı da fiziksel olarak görme ve görüntü kalitelerini karşılaştırma şansınız var, her ikisinde de birkaç dakikalığına kitap okumayı deneyin, hangisinde daha rahat ediyorsanız onu alın.
merhabalar amazon kındle free 3G versiyonlu halini almak istiyorum fakat türkiyede 3g olanagını kullanabiliyormuyum ?? Amerikada oldugum için bunu deneme sansım yok ya da nook alabilirim ikisininde fiyatı aynı bu konuda tecrübesi ve bilgisi olan arkadasların yorumlarını bekliyorum
Daha önceki yorumlara bakacak olursanız, 3G’yi belirli bir süre boyunca (birkaç ay olabilir) istediğiniz bir biçimde kullanabiliyorsunuz. Sonrasında Türkiye’de sadece wikipedia ve Amazon’a girebiliyorsunuz.
Fakat Amerika’da yaşadığınızı Amazon’a belgeleyebiliyorsanız (oturma izni, vatandaşlık, vs.) 3G’yi tüm dünyada sınırsız kullanabilirsiniz.
amerikadaki bir yakımın kindle 3g alıp bana yollasa 3g sini kullanabilir miyim? kullanırsam nasıl kullanırım. kendisi amerikada çalışma izniyle çalışan biri.
l
Ben yeni bir e-reader kullanicisi olacagim kismat olursa. Kindle Touch ve Sony PRS T-1 arasindaki uzun kararsizliklardan sonra E-bay dan Sony siparis ettim ve bekliyorum sizin ikisi arasinda bir yorumunuz varmi?
reeder lite aldım 2. el 150 ye ve bu fiyata görüntü kalitesini iyi buluyorum, romancılar için (kitap sevgisi eğer kağıt kokusu, rafa dizme hobisi, hissiyat gibi fetişik zevklere ulaşmamışsa) türkiyede gerçekten biçilmiş kaftan (bu ürüne özgü birşey değil, bütün 6” ler görsel/grafik sayfaları için yetersiz. ama sayfa sadece yazı karakterinden oluşuyorsa ”reflow” özelliği ile görevini iyi şekilde yerine getiriyor.) ekranın ışık absorblaması ve yansıtmama seviyesi yüksek. diğer dokunmatik reeder lara da tekno marketlerde baktım ve dokunmatik olmaması bir eksiklik değil bir üstünlük aslında. dokunmatiklerin ekrandaki görüntü keskinliği çok kötü. üstelik önceki ekranın izleri kalıyor ve izlerin silinmesi için refreshlemek gerekiyor. sadece dokunmatik olsun diye o bulanık görüntüye katlanılmaz.
fakat sizin de dediğiniz gibi bir girişimci kafadar grup tarafından ”reeder” olarak isimlendirilmiş bu ürünün, benq grubu ile ilgisi falan yok. sadece bu yalanlarından dolayı dava bile açılabilir. tahmin edildiği gibi, tayvan menşeili fason çalışan bir elektronik fabrikasında yapılıyor bu ürünler. bu bilgiyi reader ın arka tarafında yazan ”e-reader Model:L600” yazısını gugıllamam ile buldum. (bu arada, arkada siyah markerla karalanmış ufacık bir kısım vardı silgiyle silince altında ”made in china” yazısını görmem güldürdü gerçekten. hayır, çinden çıkan kalitesizdir demiyorum. neden çin yapımı olduğunu saklama ihtiyacı hissettiniz? iddianız neydi, türkiyede yapılması mı?) şirketin adı ”Mountain Wise İnternational”. ”reeder” grubunun yaptığı şey ise bu no-name ürünün içine kendi isimlerini içeren bir yazılım atarak bu ne idüğü belirsizliği bir nebze azaltmak. ekranın statik halde iken enerjiye ihtiyaç duymaması da işlerine gelmiş tabi, cihaz off durumdayken reeder logosunu görüyoruz ekranda. bir logo görüyoruz yani cihazın bi yerinde. ve iyi de para kazandıklarını tahmin ediyorum bu cinliklerinden. bu cihazdan 1000lerce alınınca tanesi 50 liraya falan geliyodur tahminim.
bu yalancılık dışında, lite olarak bilinen bu ürünü gerçekten romancılar için yeterli görüyorum. tek kötü yanı olarak, sert ve basınca tık tık ses çıkaran butonları ve işlemci yavaşlığı diyebilirim. işlemcinin yavaş olması da okumada hiç önemli değil, sadece menüde dolaşırken bu yavaşlık insanı rahatsız ediyor.
reeder lite olarak isimlendirilmiş ürün:
http://www.etradeasia.com/products_detail1/575612/575612/0/EBOOK_READER.html
reeder :
http://www.etradeasia.com/products_detail/575614/575614/9_EBOOK_READER.html
reeder LX :
http://www.etradeasia.com/products_detail/575614/575614/9_EBOOK_READER.html
Açık yorumlarınız için teşekkürler.
Açıkçası Made in China yazısını gizlemiş olmaları çok şaşırtıcı ve aynı zamanda ayıp. Apple bile ürünlerinde hiç çekinmeden “Made in China, Designed in California” yazabilirken uyduruk bir markanın bunu gizlemesi anlamsız. Sonuçta şu anda dünyadaki elektronik cihazların büyük bir kısmı Çin’de üretiliyor.
Reeder’lardaki dokunmatik ekranların görüntü kalitesini bozduğu doğru, sonra bir de utanmadan kapasitif dokunmatik diye övünüyorlar. Zaten bu nedenle daha kaliteli ve üst seviye e-kitap okuyucularda (Kindle Touch, Nook Simple Touch ve Sony Reader’da) ekranın kalitesini etkilemeyen kızılötesi dokunmatik teknolojisi kullanılıyor.
Tabii siz ikinci el aldığınız için ucuza almışsınız, yoksa en düşük model cihazlarını bile özelliklerine kıyasla absürt bir fiyata satıyorlar.
Nook Simple Touch aldım kutunun içinden yalnızca USB kablosu çıktı ayrıca şarj adaptörü çıkması gerekmez mi? Ve de USB kablosu ile bilgisayardan şarj yapabilir miyim?
Tabii ki bilgisayardan şarj edebilirsiniz, hiçbir sorun olmaz.
Zaten bilgisayardan şarj olabildiği için Nook Touch’ta da Kindle Touch’da priz adaptörü gelmiyor; fakat herhangi bir USB priz adaptörü de işinizi görecektir.
Teşekkürler.Sanırım Nook Simple Touch’ın Türkçe dil desteği var.Nasıl yapılacağını kısaca anlatabilir misin?
İdefix’ten ekitap indirme işini yapamadım. İnternet Browser olmadığı için İdefix’e giriş yok. Bilgisayarımdan ekitabı indirdiğimde, Nook’un içine atıldığında da olmuyor. Nook Simple Touch ile İdefix’teki kitabı nasıl okuyorsunuz?
İdefix’ten aldığınız kitapları nasıl okuyacağınızla ilgili bilgiyi İdefix’in e-kitap sayfasında “nasıl okurum” kısmında bulabilirsiniz. Cihazdan direkt kitap satın alma özelliği Kindle’da Amazon için, Nook’ta da B&N için geçerli. Hangi cihaz olursa olsun İdefix’ten aldığınız kitapları bilgisayardan aktarmanız gerekiyor.
Cevabın için teşekkürler. Birde şöyle bir sorunum var araştırdım falan çözüm bulamadım. Nook Simple Touch’ta Calibre ile Pdf formatlı olan ekitabı Epub’a çevirdiğim zaman satır sonları izasız oluyor. Calibre ile ayarlardan (Justify Text) sağa izalayancı da satır sonları hepsi aynı izada oluyor fakat kelimeler arasındaki boşluk biçimsiz oluyor.Kimi kısa kimi uzun.Nasıl çözüm bulabiliriz?
Örnek olarak;
İki arkadaş, meşe ağaçlarının altında karargâhlarını kurdular.
Merhaba,
Bu kapsamlı inceleme için teşekkür ederim.
Benim ihtiyaç duyduğum pdf dosyalarını kolayca okuyup, altını çizip not alabileceğim bir okuyucu
Ipad2 kullanıyorum ve goodreader ile bunu kolayca yapıyorum, işaretlediğim dosyaları bilgisayarıma yedekleyebiliyorum.
Eşime de aynı mantıkla ipad almaktansa daha pratik ve ucuz, sadece pdf okumaya yönelik bir cihaz almak istiyorum. Renkli olması pdf okumada katkı sağlar mı bilmiyorum. Amerikadan cihaz getirecek vaktim de yok. Ne önerirsiniz?
Renkli olmasından öte, PDF okurken ekran boyutu ve cihazın görüntüleme kabiliyeti önem kazanıyor. Önceki yorumlarda PDF okuma ile ilgili oldukça fazla bilgi bulabilirsiniz.
Reeder IX ürününü bir yıl kullandım. Anladım ki tam anlamıyla fason üretim bir marka. Kullandıkları ekran, işlemci vs adeta çağ dışı. Yenileme hızı işletim sistemi hızına sinirleriniz dayanmaz. Kutusu kibrit kurusu gibi. Ürünü 1 kez yere düşürmemle tüm kapak tırmnakları vs kırıldı. Teknik servisi dedikleri yine fason birimleri ise sağlam yolladığım ürüne ekrana hasarlı raporu verdiler suçu kargoya yıktılar. Lanet olsun dedim geri iade etmelerini bile istemiyorum. Yeterki hayatımdan çıksın. Şimdi Bookeen Cybook Odyssey aldım müthiş hızlı bir ekran ve işlemci. İnk ekran denince artık mutlaka HSIS ekranlı ürünleri almalısınız. Bu gibi ürünleri almadan mutlaka görün inceleyerek alın. Anlayacağınız Reeder gibi fasonculardan uzak durun. Olan bir buçuk yıl önce verdiğim 799 liraya oldu…
agebook kitap okuyucu hakkında bilgissi olan varmı acaba
Burak Bey, ben de verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Reeder marka bir okuyucu aldım, ancak pek memnun kalmadım. Tek iyi özelliği dokunmatik özelliği gibi ortaya çıksa da aslında o özelliği de iyi değil. Şimdi alternatifleri araştırıyorum. Ancak akademisyen olarak benim ihtiyacım olan, korunmalı diye geçen satın-alma yoluyla elde edilen e-kitap vb. yanısıra çoklukla tez, makale gibi korunmalı olmayan pdf formatı dosyalar ve bunları okumak için Kindle da uygun gibi görünmedi :( Oysa teknik özellikler açısından Kindle kararını vermek üzereydim, şimdi takıldım.
Daha önceki yorumlarda da belirttiğim üzere, bu ihtiyacınız için en uygun cihaz Kindle DX. Geçtiğimiz yıllarda Sony’nin de büyük ekranlı cihazları vardı; fakat yeni nesil Sony Reader’lar tek ekran boyutunda sunuluyor.
agebook kullanan varmı veya bilgisi olan? nasıl bi cihaz?bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.teşekkürler