Kindle ve Reeder – İncelemeye Ek – Karşılaştırmalı Videolar

,

Öncelikle bu videoları çekmiş olan Sertaç Bey’e çok teşekkür ederim.

Hatırlarsanız daha önce, e-kitap okuyucu araştırma ve incelememe ek olarak yayınlamış olduğum Türkiye’de Satılan SiPix Ekranlı Cihazların Düşük Görüntü Kalitesi adlı yazıda ülkemizde Reeder adıyla satılan cihazların görüntü kalitesinin düşüklüğünden söz etmiştim.

O yazıda okuyucum Gökçe Hanım’ın çekmiş olduğu Agebook ve Reeder karşılaştırma fotoğraflarını yayınlamıştım. Şimdi de benim tavsiyemle Kindle almış olan okuyucum Sertaç Bey, karşılaştırmalı olarak Kindle ve Reeder incelemesi sayılabilecek uzun ve detaylı videolar paylaştı. Yazının devamında bu videoları bulabilirsiniz.

Videolar biraz uzun olmakla birlikte, sonuna kadar izlemenizi tavsiye ederim. Farklı açılardan gelen ışığın etkilerini net bir şekilde görebilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için Türkiye’deki En Kapsamlı E-kitap Okuyucu Araştırması ve İncelemesi‘ni okuyabilirsiniz. Aşağıdaki videolarda da görebileceğiniz üzere, karşılaştırma yaptığımız diğer cihaz şaşaalı reklamlarla abartıldığı kadar iyi bir cihaz değildir ve üzerindeki fiyat etiketini hak etmemektedir. (Bu görüşüm Türkiye’de satılan tüm markaları kapsamaktadır.) Kindle / Nook / Sony üçlüsü hem fiyat hem de kalite olarak sizi çok daha memnun edecektir.

 

Video 1: Beyaz ışık altında

Beyaz ışık altında cihazların arka planları arasındaki ton farkı daha az seçilmekle birlikte, Reeder, Kindle’a göre daha gri bir arka plana ve daha açık bir yazı tonuna sahip. Bu nedenle de Reeder’ın görüntü kalitesi daha düşük görünüyor. Yine de ışık parlak olduğu için idare ediyor. (Spoiler: İkinci videoda Reeder’ın düşük görüntü kalitesi çok daha belirgin.) Kindle’ın sayfa çevirme hızı da Reeder’a göre gözle görünür derecede daha iyi.

İlginizi Çekebilir:  E-Kitap Okuyucu Araştırma ve İncelemesine Ek: Türkiye’de Satılan SiPix Ekranlı Cihazların Düşük Görüntü Kalitesi

 

.

 

 

Video 2: Sarı ışık altında

Bu videoda, özellikle de son 2 dakikasında, Reeder’ın arka planının aşırı derecede gri olması ve yazıların da renginin arka plana yakın olması nedeniyle Kindle’a göre ciddi derecede düşük bir görüntü kalitesine sahip olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Reeder’ın SiPix teknolojisi kullanan ekranı Kindle’ın E-Ink Pearl ekranına göre daha düşük bir kontrasta sahip. Reeder, basılı kitaba yakın bir deneyim sunmaktan uzak kalırken, Kindle’ın netliği daha da dikkat çekiyor.

Sayfa çevirme hızı konusunda da, arka arkaya sayfa çevrimlerinde Kindle’ın hızı daha belirgin oluyor.

 

.

.

39 cevaplar
  1. Musti says:

    Sonuç ortada.
    450 liraya daha kötü teknolojili, daha yavaş sadece 2 yıllık garanti avantajlı bir alet almaktansa,
    250-260 liraya daha hızlı daha kaliteli ama garantisiz bir ürün almak benim tercihim oldu.

    Videoyu hazırlayanlara teşekkürler.

  2. Ceren says:

    Hem inceleme yazısı hem videolar hakikaten çok çok yardımcı oldu. O kadar çok soru vardı ki aklımda, hepsini cevaplamışsınız. Elinize sağlık.

    • Sertaç says:

      Şunuda belirtmek isterim;
      1)Kindle da batarya süresi çok uzun,Reeder da şarj çok çabuk bitiyor.Bunun için ekonomik modda kullanım koymuşlar ama yinede hemen bitiyor.İnanılmaz bir şekilde.Zaten bunu facebook ta çoğu kişi belirtmiş.
      2)Kindle da ana menüye,önce yaptığınız bir işleme hızlı bir şekilde dönebiliyorsunuz,Reeder da bu uzun zaman alıyor.Kitap okurken çıkma tuşu var birtane ona uzun süre basıyorsunuz da anca menüye dönebiliyorsunuz.O da çok yavaş.
      3)Kindle da hoparlörler den ses çok yüksek çıkıyor.Reeder da ses zor duyuluyor.
      4)Kindle da text to speech var Reeder da yok.
      5)Kindle da kelimelerin,cümlelerin altını çizmek çok kolay Reeder da bu tam bir işkence.Çünkü Reeder dokunmatik ve kalemi yok.
      6)Kindle ın ekranı çok net,yazıların istediğiniz gibi hızlı bir biçimde büyültüp küçültebiliyorsunuz.Yada satır aralarını ayarlıyabiliyorsunuz.Fakat Reeder da direkt olarak yazıyı istediğimiz boyuta getiremiyoruz.Sadece yazıyı büyültme var büyüteç var ekranda ona basıyorsunuz.Yazı büyütece basınca büyüyor.Yazının boyutunu beğenmedik mi yine büyütece basıyoruz.Ama kindle da direkt yazı boyutunu istediğimiz seviyeye getiriyoruz.
      7)Kindle da ssati görüyoruz,Reeder da yok.
      8)Kindle ve Sony ikiside çok güzel dokunmatik istiyorsanız Sony alın.İkisi de özellik bakımından Reeder dan üstün.Daha yazmadığımız birçok üstün yönleri var.Onlarıda cihazın settings kısmında görebilirsiniz.

  3. Muhtar Ciliv says:

    Uzun zamandır, bu blogu takip ediyorum. Zira reeder’ı almadan önce bu blogu okuyup, acaba demiş sonra Teknosa’da deneyip, firmayı telefonla aradıktan sonra alınca; neden bu blog bir reeder karalama blogu diye merak ediyordum… Galiba netice belli, agebook firmasının oluşturduğu bir sosyal karalama blogundan bahsediliyor burada. Benim bayağı kafam karışmıştı, ama dikkate almayın bu söylenenleri…
    reeder Qisda’nın ürettiği Tayvan menşeili ürün. Kindle bile Çin’de üretiliyor, ve dokunmatiği yok. Ayrıca Kindle’ın Vizplex ekranı ucuz etin yahnisi misali tüm Çin markalı ekitap okuyucularda kullanılan ekran, yoksa nasıl 250 lira olacak.
    Agebook’u konuşmuyorum bile HongKong’daki Çinli dayının satığı yalandan kalemli 600TL’lik antika…

    E-kitap okuyucu almak isteyenler reeder’ı alsın, bırakın hoparlörü, düğmesi çizilse bile ilgilenen mail adresleri info@reeder.com.tr ‘ye mail atsınlar, canlı telefon hatları, var online servis portalları bile var.

    Blog yazmak güzel, ama tüketicinin kafasını karıştırmak çok yanlış, bunun için yazma ihtiyacı duydum. Bir çok arkadaşım da buna takıldı…

    • Burak says:

      Kusura bakmayın ama siz yazının tamamını okumamışsınız, asıl yazı burada:

      http://gofret.info/2010/12/18/turkiye%E2%80%99deki-en-kapsamli-e-kitap-okuyucu-arastirmasi-ve-incelemesi/

      Bu konuyla ilgili görüşlerimi “1.2. Türkiye’deki durum ve yerel e-kitap okuyucular” başlığı altında okuyabilirsiniz.

      Amacım kimsenin kafasını karıştırmak değil. Ben Türkiye’de satılan herhangi bir e-kitap okuyucu alınmasını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Buna Agebook, Reeder, Iriver ve tüm hepsi dahil. Reeder’ın Sipix ve Agebook’un E-Ink Vizplex teknolojileri artık eski nesil olarak değerlendiriliyor ve her iki cihaz da ülkemizde fahiş fiyatlara satılıyor. Kindle 2’nin ekranı Vizplex olduğu için zaten Kindle 2’yi de tavsiye etmiyorum. Amacım kimseyi karalamak değil, Türkiye’deki e-kitap okuyucu konusundaki eksikliğe dikkat çekmek.

      Ve bu nedenle de ihtiyaçlarınıza göre Kindle 3, Nook ve Sony Reader üçlüsünden birini tavsiye ediyorum.

      Ve son olarak, bu konuyla ilgili yazımdan bir alıntıyı bulabilirsiniz.

      “Ülkemizden farklı olarak ABD’de e-kitapların patlama yapmasının en önemli nedeni, en büyük iki kitapçının, Amazon ve Barnes & Noble’ın cihazlarını (Kindle ve Nook) 140 dolar gibi çok makul bir seviyede tutması ve bu sayede müşteri tabanını genişleterek gelirlerini kitap satışları üzerinden sağlamayı hedeflemesidir. Oysa ülkemizde cihaz satıcıları, e-kitap satıcılarından bağımsız oldukları için bu tarz olumlu bir ticari yaklaşım sergilemek yerine rekabetin de az olmasını da fırsat bilerek cihazlarının fiyatlarını şişirmektedir.”

      Eğer yazdıklarımın doğruluğundan en ufak bir şüpheniz varsa, Sipix ve E-Ink hakkında Google’da detaylı araştırma yapabilir ve e-kitap konusundaki otorite sayılabilecek mobileread.com’dan daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

      Hâlâ tereddütleriniz varsa bu konuyu yüzyüze tartışmaya da hazırım. İstanbul’daysanız Reeder/Agebook ya da diğer herhangi bir cihazınızı getirin, ben de Kindle’ımı getireyim aradaki farkı gözlerinizle görün.

      • Burak says:

        Ufak bir ek (doğruluğundan emin olmak için biraz araştırma yapmak istemiştim):

        Kindle; Hon Hai/Foxconn, yani iPhone ve iPad’in üreticisi olan ve yakın zamanda ülkemizde HP için yeni bir fabrika açmış olan firma tarafından üretiliyor. :)

      • muhtar ciliv says:

        İstanbulda bulusalim cihazlari yatistiralim:) guzelmis. Alenen kacakciligi, kitap kirmayi, fake account kullanmayi anlatip sqkik verm rahatligi gosteren beyninizle teknolojiyi ve okuduklarinizi dogru yorumlama kabiliyetinizi teraziye koydugumda size el insaf ve interneti ve iletisim kapasitenizi akilli a kyllanmaya cagiriyor, hayqtinizda kolayliklar diliyorum. 500 liraya aldigim reederimi yanimdan ayirmiyorum, nook hediye geldi, geldigu gun gg’da sattim. Tr’d hic bir zwman ekitap satmayqcqgini aciklmais amazondan kindle alacak da degilim. Her seyin rayici fiyatidir, etiketi degil. Avrupa da 220 euroya satilan reeder’i 130 dolarlik kindle a tercih edip alanlar akilsiz, ipadi ureten foxconn’un ticari iliskisi var diye size gore ekitap okuyucu urettigi sandiginiz hanvon a akraba kindle’i alan biz mi akilliyiz. Wake up my friend!!!!! O kurdugun mantikla foxcon’u assenble eden foxconnun ekranini aldigi cnado firmasi tum yazilarinda karalamaya calistigin sipix teek olojisinin sahibi qisda firmasi ve reeder’in ureticisi.

  4. Sertaç says:

    Göz var,izan var.Bende reeder aldım.Sonra kindle da aldım.Hatta bir arkadaşımda sony aldı.Şimdi burada sorun şu.Birşetleri karşılaştırırken,özelliklerini anlatırken dürüst olmak gerekir.En iyi ekran,hızlı falan derseniz olmaz.Ha dokunmatiği hızlı,teknik servisi var derseniz eyvallah.Ama ekranı en iyi değil.Sonra yavaş.Pili az gidiyor.Niye ülkemizde satılan bir ürünü karalıyalım.Ben bir tüketiciyim ve hangisi iyiyse onu almak isterim.Sitelerde arabalar yanyana koyup karşılaştırılıyor,telefonlar yanyana koyulup özellikleri karşılaştırılıyor.Ne var bunda.Bizde kindle reeder yanyana koyduk.Reederın ekranını gördük.Sizde diyebilirsiniz tamam reederın ekranı daha kötü kabul ama dokunmatik.İsteyen onu alsın isteyen bunu.Kimsede illegal yoldan e-kitabı desteklemıyor.Adam yazmış ingilizce dokümanları tercih ediyorum diye.Üslubunuzu düzeltin.

  5. Sertaç says:

    Kindle ın fiyatı ucuzmuş.Ucuz olur tabi adamlar kitaplardan para kazanıyorlar.Amerikada o kadar çok kitap satılıyor ki.Birşey pahalı ise daha iyi demek değil.Siz 1500 liraya satsanız daha da mı iyi olacak.El insaf.Sony güzel.Ekranıda çok kaliteli doknmatik.Türkiyeden okunan kitaplarıda açıyor.Verilen paraya değer illa dokunmatikse sony alın.Reeder firması sizde güzel ürünler getirin sizden alalım.Aldıkda zaten ama sonuç hüsran.

  6. Sezgin Alkan says:

    Merhaba,

    Uzgunum ama amerikadan kacak urun getirip satan bir kisi oldugunuzu dusunuyorum. Zira soylediginiz markalar sadece amerikadan iste veya sahibinden gibi sitelerden elde ediliyor. İnsanlari buna tesvik etmeniz benim de icinde bulundugum bazi otoritelerce hos gorulmeyecektir. Bu konuda sikayet alabilirsiniz, bildirmek istedim.

    Ben e-kitap okuyucu sahibi falan degilim, arastiriyorum. ama kesinlikle gidip teknosa ya da bimeks gibi biryerden alirim. Haksiz kazancin bir parcasi olmam, kimseye de tavsiye etmem.

    Sezgin Alkan

    • Burak says:

      Uyarılarınız için teşekkürler, zaten bu nedenle yazımdan özellikle iki noktayı alıntılamak isterim. Kimseyi yanlış bir yöne yönlendirme gibi bir amaç gütmüyorum.
      Yazımda da mümkün olduğunca bunun kullanıcının kararına kalmış bir şey olduğunu ve benim yazılarımın tavsiyeden öte olmadığını belirtiyorum.

      Bölüm 3.1’den

      “Fakat benim durumumda oradan Kindle’ı bana postalayacak bir kişi de yok ve ben de denize düşen yılana sarılır diyerek son çare olarak Amerika adresi sağlayan aracılardan birine başvuruyorum. Bu tarz siteler genellikle iki nedenden dolayı tehlikelidir: 1. Sizden öyle ya da böyle hep fazla ücret alırlar, 2. Paketiniz uluslararası kargo firmalarıyla geleceği için gümrükte takılırsa yukarıda anlattığım kötü senaryoyla karşılaşırsınız ve en sonunda pes edip ürününüzü gümrüğe terk etmeniz bile gerekebilir.

      Bu tarz sitelerin hepsi birbirine benzer olduğu ve belirli kargo firmalarını kullandıkları için bir tavsiyede bulunmayacağım, seçim size kalmış.”

      Bölüm 1.3’ten

      Tabii bu durumda haklı olarak ilk bakılan yer Türkiye’de ikinci el satış yapan siteler oluyor. Bu sitelerde ise durum pek iç açıcı değil. Fiyatlar 320 TL’den başlayıp 800 TL’ye kadar yükseliyor ve ucuz olanların çoğu “kontrol amaçlı kutusu açılmış” ya da “bir hafta kullanılmış” cihazlar, tabiri caizse, yerseniz. Kullandığım argoyu affedin, bu sitelerdeki bazı satıcıların alıcıları aptal yerine koymaya çalışması insanı çileden çıkarıyor. Bazıları ise bu fiyatlara önceki nesil Kindle’ları satmaya uğraşıyor. (Önceki nesil Kindle bu yılki Amazon Şükran Günü indiriminde 89 dolar/130 TL’ye satılmıştı!)

    • ovuc says:

      Bir hukukçu olarak açıklama yapma gereği duydum, 75 euro altında, ticari bir amaç gütmeden getirdiğiniz ürünler vergiden muaftır, dolayısı ile ülkemizde satılmıyor oluşu ve gümrük vergisi ödenmemesi illegal olduğu anlamına gelmez. Kaçak ürün, vergiye tabi olmasına karşın vergisi ödenmeden ülkeye sokulan ürünlerdir. Türkiyedeki satıcıların kaçak olarak getirdiğini düşünüyorsanız, aynı fiyatla ebay ya da amazondan da sipariş verebilirsiniz vergiden muaf olarak.

    • Ali Mahfuz says:

      Sezgin Bey amaciniz nedir, Reeder markali e-kitap okuyucu satan bir firmada mi çalisiyorsunuz? Yapilan yorumlar kisilerin kendi dusunceleridir ve sizi kesinlikle ürün alma konusunda zorlamaz. Bu konuyla ilgilenenler tabi ki baska kaynaklara da basvurarak secimlerini yapacaklardir. Tehdit eder gibi yaklasimla yorum yapan insanlari sindirmeye mi calisiyorsunuz. Sizin samimi bir arastirmaci olmadiginiz su cumlenizden de belli zaten: “benim de icinde bulundugum bazi otoritelerce”.

      Burda sizi illegal alim yapmaya zorlayan yok, sadece urunler karsilastiriliyor. TR’de kindle yok diye reeder ile karsilastirilamayacak mi yani! Bu duz mantıkla Turkiye, Avrupa Birliginde degil diye Turkiye ile Avrupa ulkelerini de karsilastirmayalim o zaman. SACMALIK…

      Ben bu konuyu biraz arastirdim, inceleme yapan arkadaslarin gorusleri ile paralel kindle’i oven reeder’i yeren paylasimlari eksisozluk’te de fazlasiyla bulabilirsiniz. Arastirma yapanlara tavsiyem eksiye de baksinlar.

      Incemeleyi yapan arkadaslara cok tessekkurler.

  7. Kaan says:

    Sagolun. Bosa para harcamaktan kurtardiniz beni. Buyuk boyutlu pdf dosyalari icin arama ve gosterme hizi nasildir bu aletlerin? Sirket envanterini icine pdf olarak yukleyip, (yaklasik 190 mb) icinde istedigim envanter kodunu bulma, o sayfayi acma suresi hangisinde daha iyi olacaktir? Laptop tasimayi sevmiyorum, iphone ise inanilmaz yavas ve kelime aramasi yapamiyor. Birde listeyi hangisine yukleyebilirim bilgisayardan? Saygilar sevgiler ve tesekkurler…

    • Burak says:

      190mb dediğiniz zaman bilgisayarda bile açmakta güçlük çekersiniz.

      Yine de EPUB ya da MOBI formatına çevirip Kindle ya da Nook’ta deneyebilirsiniz, PDF’ten daha iyi performans verecektir.

  8. can says:

    sayın muhtar yorumunuzda bahsetiğiniz “Avrupa da 220 euroya satılan reeder”ı merakettim, 220 euroya satılan reederın tanıtıldığı bir yabancı web sitesi adresi verirseniz çok sevinirim.

  9. Onur says:

    Sizin web sitenizi okuduktan sonra, ben de hemen bir kindle 3 aldım ve ekrana açıkçası büyülendim :)
    Çok teşekkürler böylesine güzel bir web sitesi oluşturduğunuz için..

  10. kaa says:

    Dostlar,
    siz Sayın “muhtar ciliv” ne yaptığını ve ne söylediğini bilmeyenlere bakmayınız. Elbetteki teknolojide yönlendirenler de olacak spekülasyonlar da. Ancak ortada açık bir video var. Olduk.a açık biçimde Reeder’ın ekranının bazı zamanlarda yanlış karakterler çıkarttığı da görülüyor. Üstelik Kindle’ın fiyatından 2-3 kat daha pahalı olarak satılan aletler bunlar. Lütfen aklınızda önyargılarla yaşamayın..
    Ayrıca şunu da belirtmek zorundayım. Her Türk vatandaşının hakkı olan yasal ithalat sınırı vardır. Biz bu topraklarda yaşıyoruz diye dünyada şeylere kapatılacak değiliz. Elbette bunun ticari olmaması için sınırlar koyulmuştur haksız rekabeti önlemek için. Ancak son zamanda değişmediyse durum şudur;
    Her T.C. vatandaşı yurt dışından herhangi bir ülkeden toplamda 150$ civarında, tatil bayram christmas gibi zmanlarda da 300$ civarında bir ürün bedeli hakkına sahiptir. Yalnız dikkat edilmesi gereken bu toplam ücretin dahilindeki ürünün seri halde 3 üründen fazla üründen oluşmaması (Örneğin 3 kısakollu, 3 saat, 3 çanta vb.) ve faturasında ibraz edilen rakamın ürünün gerçek değerinden çok çok aşağıda olmamasıdır. Yani örnek vermek gerekirse, 500$ a aldığınız bir ürünü, sırf gümrükten geçsin diye 100 $yazdırırsanız bu anlaşılıyor çoğunlukla. Basit bir “google” aramasıyla gerçek fiyatına ulaşıyorlar.
    Bunların dışında, ticaret kapmasına girmemek suretiyle, yani birdne fazla seri ürün kapsamına girmemek suretiyle yine her Türk vatandaşının hakkıdır ki, belli belge ve işlemler çerçevesinde %20 vergisi ve diğer ek masraflarıyla herhangi bir ürünü yurt dışından almanız mümkündür. Örneğin ben Wacom Cinti1 21WX getirtmek için raştırmalarda bulunduğum, Ürün 2000$ olmasına karşın gayet rahat %20 vergi ve yaklaşık 150$ masraf ile alabilecğeimi öğrendim. Bunların yasadışı hiç bir yanı yoktur. Lütfen insanları asıl siz yanlış yönlendirmeyiniz Sayın “Sezgin Alkan” .

    Pahalı bir ürün değil diye sözü edilen Kindle’ın aslında kâr oranlarını bir görseniz sanırım herkesin ağzı açık kalır. 2. 3. sınıf bir çin malı ürünün herhangi bir biçimde fiyatının 10$ dan yukarı çıkmadığını basit bir aramayla görebilirsiniz. Amazona bu işin maliyeti 20$ ı bile geçmeyecektir. Çünkü işçilik ucuz, teknoloji lisansları zaten düştü ve yaygınlaştı, üründeki kullanılan malzemelerin çoğu zaten geri dönüştürülmüş. Daha nedir ki bu ürünleri pahalı yapacak. Diğer firmalar pahalı satıyor diye güvenip almayın. Artık bir ürüne parasını üretimi nedeniyle vermiyorsunuz lütfen unutmayın, teknolojisi nedeniyle veriyorsunuz..
    Amazon’un buradaki amacı, ürünü alınabilir düzeyde tutarak, kendi üzerinden sattığı kitapları arttırmaktı, zaten bu amacına da kavuştu. Ha hakkı mıdır, hakkıdır..

  11. thomass says:

    özellikle ptt (ve sonrasında özel kargolar) gibi yasal yollarla ülkeye giren ürünlere kaçak muamelesi yapmak komik. Bunlar devlet kntrolü dahilide geliyor Türkiyeye. sınırdan kaçak sigara, çay geçirmiyoruz,rica ederim :) Risk de aslında tamamıyla tüketici üstünde:olası bir arıza durumunda devletin desteğinden yoksun olarak başının çaresine bakması gerek.( Burada da devreye Kindle’in eşsiz garanti servisi devreye giriyor, sorun neredeyse kalmıyor. (Amerikada (yada destek verilen başka bir ülkede) adres bulmak, posta takibi vb dışında) Şahsen ( Türkiye’deki En Kapsamlı E-kitap Okuyucu Araştırması ve İncelemesi’ni okuduktan sonra)biraz daha araştırıp Kindle3 aldım.(Hem de ebaydan (!) )(Üstelik yazılımıyla oynayıp bozunca Amazon (ne yaptığımı söylememe rağmen) yenisini gönderdi(US adres aracılığla tabiki) (Acaba Türkiyedekilerle böyle bir sorun yaşasam yenisini gönderirlermiydi, hiç sanmıyorum. Kısacası Amaerika(ya da desteklediği başka bir ülkede) adres bulabilirseniz düşünmeden Kindle alın derim ben.

  12. tarik says:

    su akar yolunu bulur;
    e-kitap, “kokulu” kitapların teknolojiye ayak uydurmuş halidir. e-kitap okuyucusu da bu kapsamda ilk olarak (hatlı ise düzeltin lütfen) amazon tarafından piyasaya sürülmüştür. bunun akabinde bir çok farklı e-kitap okuycusu çıkmıştır. Ülkemizde satılıp satılmaması tamamen üreticinin tercihidir, daha önceleri bir çok elektronik ürün ülkemize çoook sonraları gelmiyor muydu? gelmeyince o ürün kötü mü? gelmemesinin bir çok nedeni haklı/haksız nedeni olabilir tüketici/distribütör için. Ancak, her ürün tüketici içindir. E-kitap okuyucusunun tüketicisi olarak Ülkemizde bir eksikliğin var oluşuna çözüm üreten kişiyi tebrik ediyorum.
    keşke, amazonda Türkiye de satsa kindle, hatta e-kitap bile satsa fena mı olur, yerel kuruluşlarla (…) ortaklaşa hareket etse…
    bişeyin yasal olup olmadığını sorgularken nerden baktığınıza görede bir sonuca varabilirsiniz. apple ile samsung davalık olmasının esas sebebi pazar paylarını arttrımaktır. Reeder ı da bu bağlamda değerlendiriyorum, ülkemizde satması güzel ancak teknik olarak yeterli olmaması da çok vahim bir durum. neden kendisini geliştirmeye çalışıp daha güzel ve kaliteli bir ürün ortaya koymaya çalışmıyor ki? eğer reeder da çalışıyor veya reederdan para kazansaydım aynı şeyleri yazardım, ancak yiğidi öldür hakkını yeme düsturunu elden bırakmamak için yapılması gerekenleri yapmak da gerekiyor.
    Bir kişi yanında gelirken herhangi bir ürünü geirebilir, bunu da satabilir, bu yasak mıdır? kanunda bunu yasaklayan ne vardır? vergisi ödemiyor derseniz, bu ürünün vergisi ne kadardır ki? derim, vergi kaçakcılığı yapıp bunun hesabını vermeyenler üzerine bir blog açıp orada bu konunun işlenmesi ülkemiz için dah faydalı olur kanaatimce.
    bi de bundan karı ne olur ki? 50-100 Tl ancak, işin özü pazar payının baltalanması gibi geliyor bana, teknolojiye ve zamana ayak uyduramayan yenilik/inovasyon yapmayanlar yavaş yavaş piyasadan çekilecek pazar paylarını kaybedeceklerdir, örnek; nokia akıllı telefon; kodak fotoğraf mak, ve daha fazlasını işletme kitaplarında bulabilirsiniz.

    Türkiyede kitap okuyan bie kitle var ve bu kitle e-kitapları e-kitap okuyucusunda okumak istiyor ve kendilerince çözüm üretiyorlar ve üretecekler siz ne derseniz deyin.

    selametle…

  13. aykara says:

    yaklaşık bir yıldır reeder kullandım iki kez ekran kırıldı nefret ettim tutumlarından hani vahşi kapitalizm derler yaa işte aynısı nefret ediyorum. dünyada tek kalsalar bile almayın. en dandik kindle alın.

    • Burak says:

      Benim bir arkadaşımın da Reeder’nın ekranı aldıktan birkaç ay içinde kırıldı.

      Kindle, Nook ve Sony çok daha sağlam cihazlar ve ABD’de olduğu halde Amazon’dan Kindle’ınızı değiştirmek, Türkiye’de Reeder’ınızı değiştirmekten çok daha kolay bir süreç.

  14. murat says:

    500 TL lık reeder ekran arıza verdi. Kırık çizik olmadığı halde ekranda!. Servise ggönderdim dokunmatik ekranı bozuk diye ama 235 TL. Masraf çıkardılar daha garantisi bitmeden. Boyle masraflı bir alet görmedim ve kullanamadan gitti tam bir çööp.!

    • Burak says:

      Amazon olsaydı cihazınızda fiziksel bir hasar olmadığı sürece sorgusuz sualsiz birkaç gün içinde cihazınızı değiştirirdi. Tabii zaten en başında böyle bir arıza çıkarmazdı. :)

    • Serkan says:

      Aynı şekilde Temmuz 2012’de reeder2 aldım, ekran kendiliğinden çatladı. Gitti 300 tl

  15. cüneyt says:

    videoları ve yazıyı hazırlayan arkadaşa teşekkürlerimi sunarım.
    birşeyleri karalamak yada herhengi bir başka görüş olarak tartışılmasının anlamının olmadığını ve videoların yeterli cevabı verdiğini düşünüyorum. alttaki yorumlarında çok faydalı olduğu bir gerçek. konu hakkında kafam çok karışıktı ve en sonunda ”reeder II” almaya karar vermiştim. sanıyorum yukarıda karşılaştırılan ”reeder” a göre eksiklikler tamamlanmış versiyonu ”reeder II”. fakat yinede emin olamadım, ulaşım zorluğu nedeni ile kindle ı çok araştırmamıştım ama bu yazıdan sonra sanırım kindle ı da dikkate almalıyım. araştırmaya devam edip kendime uygun, kalite-fiyat-performans eşitliği yakaladığım ürünü edinmek isterim.

    • Burak says:

      Reeder II’deki ekran teknolojisi Reeder 1’dekinin birebir aynısı olduğu için çok büyük bir farklılık beklemeyin. Ayrıca, her iki Reeder’daki dokunmatik teknolojisi de aynı, yani yine dokunmatik katmanın görüntü kalitesini düşürmek gibi bir eksisi de var.

      Ayrıca Kindle dışında Nook ve Sony Reader’ları da düşünebilirsiniz, hepsi aynı teknoloji olduğu için üç cihazın da görüntü kalitesi çok yakındır. Ana yazıyı okursanız daha detaylı bilgi de edinebilirsiniz.

  16. Ali Mahfuz says:

    Merhaba,

    Oncelikle incelemeniz cok guzel olmus elinize saglik. Benim bir sorum olacak. Ben de bir dijital kitap okuyucu alacagim, Kindle sizin tarafinizdan da baska yerlerde de ovguler almis, Reeder’in gerek satis sonrasi hizmet kalitesi gerekse ozellikleri kaliteli bulunmamis. Sadece kitap okuma amacli olarak Kindle daha onde ancak, ReederColor’un video oynatma ozelligi beni cok cezbediyor. Gunde 2 saatten fazla da kitap okuma aliskanligim yoktur.
    ReederColor’i inceleme firsatiniz olduysa, vidyo izleme ozelleginin artisi ile kitap okuma ozelliğinin eksisini degerlendirecek olursaniz tavsiye eder misiniz, yorumlariniz nedir?

    Tesekkurler.

    • Burak says:

      Eğer illa LCD ekranlı bir cihaz alacaksanız Color kesinlikle almayın. Bu cihaz ne bir tablet ne de bir e-kitap okuyucudur. Genellikle bu tarz cihazlar “oversized mp4 player” olarak dalga konusu oluyor. Bu cihazların ucuz olmasının nedeni düşük donanımlı olmaları ve gözünüzü yoracak şekilde düşük çözünürlüklü ekranlara sahip olmasıdır. (Benzer cihazları dealextreme’de 50-100 dolar aralığında bulabiliyorsunuz ve ücretsiz kargo ile alabiliyorsunuz.)

      Çok çok fazla kitap okumayacaksanız ve içerik tüketmek istiyorsanız bu cihazın Color versiyonu yerine Pad versiyonunu ya da Kindle Fire ya da Nook Tablet’i düşünebilirsiniz. Video izleyecekseniz, yüksek performanslı bir donanıma ve yüksek çözünürlüğe sahip bir cihaz almanız önemlidir. Ayrıca, kitap okurken de gözünüz yorulsa da daha az etkilenirsiniz.

      Eğer bu markanın Pad versiyonu ile Kindle Fire/Nook Tablet’ı karşılaştırmamı isterseniz de şöyle söyleyeyim:

      Kindle Fire/Nook Tablet’teki Android versiyonu çok daha yenidir ve büyük bir geliştirici kitlesine sahip olması nedeniyle Android 4.0 sürümü dahi mevcuttur. Pad’de ise üreticiye bağımlısınız.
      Kindle Fire/Nook Tablet’in çözünürlüğü 1024×600 iken Pad’in çözünürlüğü 800×600’dür. Özellikle kitap okurken bu fark hissedilir. (Color’ın çözünürlüğü daha da düşüktür, 800×480, farkı siz düşünün)
      Kindle Fire/Nook Tablet’te Gorilla Glass bulunduğu için koruyucu kullanmasanız bile ekran kolay kolay çizilmez ve kırılmaz. Pad’in ekranı ise daha hassastır.
      Pad’in avantajı ise kamerası bulunmasıdır.

      Kimse kusura bakmasın ama ben yine bu markayı öneremeyeceğim. Ama en kaliteli cihazı alsanız dahi LCD ekranlı olacağı için uzun okumalarda gözünüz yorulur ve güneş altında kitap okuyamazsınız. (Ben bu yüzden hem Kindle Keyboard hem de Kindle Fire kullanıyorum, her ikisinin de kullanım alanları farklı çünkü, eğer fırsat bulabilirsem Kindle Fire incelemesi de yayınlamak istiyorum.)

  17. Kürşat Güngör says:

    Bende Amerika dan e-book reader getirmek istiyorum.Hangisini tavsiye edersiniz.
    Teşekkürler.

  18. Doğan Kaya says:

    Selamlar.

    Ben de geçen ay bir Kindle 3G Touch aldım. Tabii öncesinde fazlasıyla araştırma yaptım. Piyasadaki çeşitli cihazları kullanan kişilerin bloglar ve sözlüklerdeki -özellikle ekşi sözlük- yorumlarını okudum. Kindle, Türk okurlar için, e-kitap elde etme konusunda bir kolaylık sağlamasa da benim tercihim diğer çoğunluk gibi Kindle yönünde oldu.

    Cihazı aldıktan sonra iş yerindeki arkadaşlar da merak edip kurcaladılar. Biri heveslenip Reeder 2 aldı. İkimizde de okuldayken cihazı inceleme imkanı buldum. Sadece ben değil, diğer arkadaşlar da ikisini ayrı ayrı incelediler. Sonucun ne olduğunu tahmin etmişsinizdir. Reeder alan arkadaş, özellikle Kindle ile yanyana gördükten sonra, verdiği paraya rağmen, Reeder’ın görüntü kalitesinin düşük olduğunu söyledi. Ben tabii ki o kadar para vermiş olduğu için olumsuz bir yorum yapmamıştım. Detaylı incelemeye geçtik. Mesela kitap içinde bir kelime aratalım dedik, 5 sayfalık bir dosyayı, yaklaşık bir dakikada tarayabildi. Halbuki Kindle, 500 sayfalık bir kitabı bile çok kısa sürede tarayabilir. Onun haricinde cihazın sadece bu yönüyle değil, diğer işlemlerde de -sayfa değiştirirken bile- bariz yavaş olduğunu kabul söyledi. Kısaca “Kindle’ı gördükten sonra bunu gönül rahatlığıyla kullanamam” dedi.

    Aldığı Reeder’ı daha 4 gün kullanmışken gg’de satışa çıkardı, çünkü Kindle almak istiyor.

    Bu da bir tecrübe. Tabii ki daha önce eline Kindle almamış biri için Reeder bile ilgi çekici, kullanışlı, işe yarar gelebilir. Ama Kindle’ın ekran kalitesi, hızı, kullanım kolaylığı, fonsiyonları ve en önemlisi uzun şarj ömrünü gördükten sonra fikri tamamen değişecektir.

  19. serdar says:

    bende reeder alacaktım ama vazgeçtim amazon kindlle veya
    sony prs-t1 almayı düşünüyorum ama kullanabilirmiyim bilmiyorum ingilizcem yok kullanımı zormudur biliyormusunuz acaba

  20. sedef says:

    Bende reeder mağdurlarındanım aldığım gün bir kurcalayayım dedim hemen dil sorunu oluştu dili çince oldu ve bir türlü düzeltemedim, reset de attım ama olmadı düzelmedi servise verdim sorunu düzeltip gönderdiler. Bir iki ay sonra ekranında karartılar belirdi ki bir kitap ya okudum ya okumadım ve ekranına da çok dikkat ediyordum oysa , servise gönderdim 175 lira ekran değişim parası istediler bende veremeyeceğimi o paranın üstüne biraz daha para ekleyip daha iyisini alabileceğimi söyledim ve şu an yepyeni kutusunda duruyor ama ekrandan pek bişe de okunmuyor. Zaten sayfalar arası geçiş çok yavaştı, yeni sayfaya geçince eski sayfanın kelimeleri arka planda hayalet olarak seçilebiliyordu.

  21. nef says:

    Ben de Reeder kullanıp da hiç memnun olmayanlardanım. Üstelik hem Reeder I hem de Reeder II kullandım. İlk üründe o kadar sorun çıktı ki, uzun yazışmalar sonucunda ve ürünü kendilerine gönderip incelemelerini bekledikten sonra yenisi ile değiştirilmesini sağladılar.
    Aradan biraz zaman geçti, çok temiz ve dikkatli kullanmama rağmen iç ekran çatladı. Tamir için istenen ücret, sıfır fiyatından halliceydi. Şikayetlerimi tekrar dile getirip başka bir ürün alacağımı söylediğimde az farkla Reeder II’yi teklif ettiler, kabul ettim. Yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum ve yine iç ekran çatlaması oldu.
    Tamam Selekt firması şikayetlerimle çok güzel ilgilendi. Ancak Sony Reader kullanan iki arkadaşımın ürünü ile kıyasladığımda müthiş bir hız farkı var. Sözlük tam bir felaket. Kitap açıkken yanlışlıkla bir iki kelimeye dokunursanız onları açmaya çalışması, sizin kapatıp sıradaki kelimeyi yüklemeye çöalışmasını beklemeniz tam bir işkence.
    Ben tek bir amaç için kullanıyorum. Kitapları yükleyip, sadece okuyorum. Reeder’ın hiç bir yan özelliğini kullanmıyorum. Alacak olanlara da iyi araştırıp, ona göre karar versinler diyorum.
    Ben şahsen Kindle Paperwhite siparişi vermeyi düşünüyorum.

Yorumlar kapalı.