APPLE CARPLAY & ANDROID AUTO Türkiye’de Nasıl İndirilir, Kurulur ve Kullanılır

,

Apple ve Google’ın her konudaki rekabeti malumunuz. Bu rekabet, araç içi eğlence sistemlerine dahi gelmiş durumda.

Bu yazımızda, bu alanda sunulmuş olan iki rakip çözüm olan Apple CarPlay ve Android Auto nedir, nasıl çalışır ve Türkiye’de nasıl kurulur ve kullanılır sorularına cevap verip, kurulum adımlarını anlatıp; uzun süreli kullanımıma dayalı incelemelerimi ve deneyimlerimi paylaşacağım. Android Auto nasıl kullanılır diye soracak olursanız, tahmin ettiğinizden daha kolay olduğunu söyleyebiliriz.

Yazının hemen başında belirtelim, Android Auto, 2020 ve sonrasında Android 10 yaygınlaştıkça daha farklı bir durumda olacak; zira Android 10’dan itibaren Android Auto işletim sisteminin içerisinde geliyor, Android cihazınızı herhangi bir uygulama yüklemeden direkt otomobilinize bağlayabilirsiniz. Google uygulamanızı güncel tutmanız Android Auto desteği için yeterli olmaktadır. (Android 11 ve Android 12 için de aynı durum geçerlidir.) Eğer Android 10’da cihaz ekranınız üzerinde Android Auto kullanmak isterseniz de detayları yazımızın ilerleyen kısımlarında bulabilirsiniz.

Android Auto 2021 itibariyle, Türkiye’ye de geldi. Zaten Android 10 ve üstü bir cihaz kullanıyorsanız, cihazınızı aracına takmanız ve adımlarınızı takip etmeniz yeterli olacaktır. 2022’de de bu yazı güncelliğini korumaktadır. 2022’deki güncellememizle birlikte ek olarak Android Auto Wireless (Kablosuz Android Auto) hakkında bilgileri de bulabilirsiniz.

Tüm yazıyı okumak istemeyenler için de bazı kısa soru cevaplarımız şu şekilde:

 

Android Auto Türkiye’de çalışıyor mu?

Evet, Android Auto Türkiye’de çalışmaktadır. (Aracınız ve telefonunuz destekliyorsa.)

Android Auto hangi cihazlarda çalışır?

Artık oturmuş bir teknoloji olması itibariyle piyasadaki bir çok cihazda çalışmaktadır. Özellikle de Samsung, Xiaomi, OnePlus ve benzeri markaların yeni nesil ve yüksek bellekli telefonlarında sorunsuz bir şekilde çalıştırabilirsiniz.

Android Auto nasıl kullanılır?

Android Auto’yu kullanmak için cihazınızı aracınız park halindeyken bağlayın.

Android Auto nasıl güncellenir?

Android Auto, Android 10 ve sonrasında yüklü gelmektedir. Android Auto’yu Google Play’den güncelleyebilirsiniz.

Android Auto nasıl kaldırılır?

Android Auto bir sistem uygulaması olduğu için sadece güncellemelerini kaldırabilirsiniz. Android Auto, aynı zamanda Google Play servislerine de bağlıdır.

Android Auto Wireless (kablosuz) nasıl kullanılır?

Cihazınızı ilk seferinde aracınıza USB ile bağlayın. Sonraki bağlantılarda kablosuz Android Auto otomatik olarak devreye girecektir. (Aracınız ve telefonunuz destekliyorsa.)

Android Auto’da YouTube nasıl izlenir?

Gayriresmi çözümler ile Android Auto’da YouTube izlemek mümkün olsa da bu hem cihaz güvenliğiniz hem de sürüş güvenliğiniz için kesinlike tavsiye edilmemektedir.

Android Auto’da telefon ekranı nasıl görüntülenir?

Cihazınızda root erişimi varsa gayriresmi çözümler ile cihaz ekranınızı yansıtmak mümkündür; fakat bu sürüş güvenliği için tehlikeli olduğundan ötürü, Google tarafından her güncellemede farklı bir şekilde engellenmektedir.

 

1. Apple CarPlay ve Android Auto Nedir?

Öncelikle kavramları açıklayayım.

Apple CarPlay ve Android Auto’yu, araç içi eğlence sistemlerine özel tasarlanmış ve telefonun özelliklerini aracın ekranına yansıtarak kullanmaya olanak sağlayan uygulamalar olarak tarif edebiliriz. Teknoloji olarak iki uygulama da benzer şekilde çalışmaktadır.

Araç içi sistemin temel olarak sorumlu olduğu işlemler, telefondan gelen gerçek zamanlı videoyu sesiyle birlikte oynatmak ve araç tuş komutlarını ve dokunma koordinatlarını işlenmesi için telefona göndermektir.

Bu sistemin en büyük avantajı, güncellenmesi sıkıntılı olabilecek araç içi eğlence sistemlerine bağımlılığı ortadan kaldırmak ve telefondaki ilgili uygulamalar güncel olduğu müddetçe her zaman en güncel sistemi kullanabilmektir. Bu, özellikle haritalar ve navigasyon için çok önemli bir avantajdır.

Apple da Google da benzer arayüzlerle benzer uygulamalar sunmaktadır. Farklılıklar daha çok iOS ve Android arasındaki temel farklılıklarla ilgilidir. Bazı farklılıkları listeleyecek olursak:

  • Apple CarPlay sadece Apple Maps ile çalışırken Android Auto sadece Google Maps ve Waze ile çalışmaktadır. iOS 13 ile birlikte CarPlay’daki harita uygulaması sınırlaması hafifletilmiştir. Google Maps ve Waze de CarPlay ile kullanılabilmektedir. Android Auto da her ikisi de Google’ın uygulaması olan Google Maps ve Waze’i desteklemektedir.
  • iOS’in mimarisi arka planda uygulama çalıştırmaya tam anlamıyla olanak sağlamadığı için CarPlay ekranında sadece telefonda o an aktif olan uygulama çalışabilir. Android’de telefonda herhangi bir uygulamayı Android Auto’dan bağımsız olarak kullanmak mümkündür; fakat özellikle düşük RAM’li telefonlarda bu durum, cihaza kaldıramayacağı bir yük bindirebilmektedir.
  • Apple CarPlay için sadece onaylı geliştiriciler uygulama geliştirebilir. Android Auto için herkes uygulama geliştirebilir ama uygulamalar Google Play’dekinden çok daha yüksek bir sıkılıkta denetime ve onaya tabidir.

Apple CarPlay ve Android Auto dışında Android için MirrorLink adı verilen bir teknoloji daha yer almaktadır; fakat bu teknolojiyi destekleyen araçlar ve telefonlar kısıtlıdır. MirrorLink’in bazı ek özellikleri olsa da gelişim açısından Android Auto’nun gerisinde kaldığı söylenebilir. Tabii destekleyen araçlar ve cihazlar için en büyük avantajı MirrorLink uygulamasını indirme ya da yükleme gibi bir gereksinim olmamasıdır.

Örneğin Samsung cihazların çoğunda hem Android Auto hem de MirrorLink çalışabilirken, Xiaomi (Poco da dahil), Oppo ve Huawei cihazların çoğu sadece Android Auto’yu sorunsuz bir biçimde çalıştırabilmektedir. Örneğin ülkemizdeki en popüler cihazlardan biri olan Xiaomi Redmi Note serisi, Android Auto çalıştırmak konusunda yüksek RAM’i sayesinde çok başarılıdır. Benzer şekilde, Volkswagen, Seat ya da Audi gibi VW Group araçları, Hyundai, Fiat ya da Renault gibi farklı marka araçlarda Android Auto farklı seviyede performans gösterebilmektedir. Hatta modeller ve donanım paketleri arasında bile farklılıklar söz konusu olmaktadır.

Android Auto’nun en büyük avantajı, araç modeliniz kaç yılına ait olursa olsun, en güncel sistemi kullanmanıza olanak sağlamasıdır. 2015 model bir araçta da 2022 model bir araçta da Android Auto’yu benzer bir performansla kullanabilirsiniz.

 

2. Apple CarPlay ve Android Auto Uygulamaları Özel midir?

En çok merak edilen konulardan biri telefon ekranının birebir yansıtılmasının, video izlemenin ve tüm uygulamaların araçta kullanılmasının mümkün olup olmadığıdır.

Teknik olarak telefon ekranının birebir yansıtılması ve kullanılması mümkün olsa da her iki sağlayıcı da emniyet için sadece kısıtlı bir işlem seti sunmaktadır. Standart harita, mesaj ve medya uygulamaları dışında WhatsApp, Skype gibi mesajlaşma ya da Spotify ya da Apple Music gibi ses medyası oynatıcı gibi belirli kategorilerdeki uygulamalar desteklenmektedir.

Özellikle de emniyet açısından riskli, YouTube gibi uygulamaların Android Auto ve Apple CarPlay’e yakın zamanda gelmesinin pek olası olmadığını söyleyebiliriz.

Her iki platformda da birbirine benzer kullanım kısıtları vardır. Örneğin her ikisinde de mesajları yazılı olarak görebileceğiniz bir arayüz ve cevaplayabileceğiniz bir ekran klavyesi yoktur, sadece Siri ya da Google Assistant ile mesajları dinleyebilir ve sesli olarak yanıtlayabilirsiniz. Android Auto’da araç park halinde iken sadece haritalarda ekran klavyesi kullanılabilir. Ayrıca, Android Auto’de genel bir dokunma sınırı vardır, örneğin Spotify listelerini ya da yol tariflerini tek seferde belirli bir adıma kadar görüntüleyebilirsiniz. Android Auto’nun yeni sürümlerinde, araç hareket halinde değilken, mesajların metinlerini de önizleme seçeneğine sahipsiniz.

Apple CarPlay’de bu kısıtlamaları geçmek kesinlikle mümkün olmamakla birlikte Android Auto’da yakın zamanda farklı açıklarla bu kısıtları aşan çözümler bulundu; fakat Google beklenmeyecek bir hızla tüm açıkları kapatmaktadır. Özellikle de Android Auto YouTube ve ekran yansıtma çözümleri kedi fare oynuna dönmüş durumda. Root’lu cihazlarda farklı yöntemler geliştirilirken, Google her yeni Google Play Services güncellemesiyle bu yöntemleri devre dışı bırakıyor.

Ben de hem sizin hem de trafikteki herkesin emniyetini riske atan bu tarz çözümleri kullanmanızı önermiyor ve bu sebeple yazımda bunlardan daha detaylı söz etmiyorum. Ne kadar bilinçli kullanacağınızı düşünseniz dahi bir anlık bir dikkat dağınıklığı bile çok ciddi kazalara yol açabilir. Apple ve Google’ın bu konuda bu kadar katı olmasının sebebi de budur.

 

3. Apple CarPlay ve Android Auto Hangi Araçlarda Kullanılabilir?

Türkiye’nin büyük bir pazar ve coğrafya olması sebebiyle Google servislerinin bir çoğunun öncelikli geldiği ülkelerden biriyiz. Bununla birlikte gelişi oldukça gecikmiş olan Google ürünlerinden biri Android Auto.

Tabii bu durum Android Auto’yu Türkiye’de kullanmaya engel değil, hatta Android Auto’nun tümüyle Türkçe desteği de mevcut, sesli komutlar dahil.

Özellikle 2016 sonrası çıkan birçok aracın üst-orta donanım seçeneklerinde Apple CarPlay ve Android Auto desteği bulabiliyorsunuz. Donanımsal olarak, dokunmatik renkli ekran ve iletişim protokollerini destekleyen özel bir USB çıkışı olması şart. Tabii bunların yanı sıra, araç içi sistemin yazılımının da uyumlu olması gerekiyor. Üreticiden üreticiye değişmekle birlikte, bazı durumlarda küçük donanım güncellemeleri, bazı durumlarda yazılım güncellemeleri ve bazı durumlarda da sadece yazılım lisans aktivasyonu ile kullanmak mümkün oluyor. Bu nedenle aracınızın yetkili servislerinizden bilgi almanızda fayda var, aracınız güncellemelerle uyumlu hale gelebilir.

Bir diğer alternatifiniz ise üçüncü parti araç içi eğlence sistemleri. Eski model bir aracınız varsa ya da aracınızda dokunmatik renkli ekran yoksa, böyle bir sistem takarak yine aracınızı Android Auto ve Apple CarPlay uyumlu hale getirebilirsiniz.

 

4. Apple CarPlay ve Android Auto Türkiye’de Nasıl İndirilir ve Kurulur?

4.1. Apple CarPlay’in Türkiye’de Kullanımı

Türkiye, Apple CarPlay desteği anlamında ilk ülkelerden biri olmuştur ve son birkaç yıldır Türkiye’de CarPlay kullanmak mümkündür. Apple CarPlay Türkiye’de nasıl indirilir sorusu sıklıkla gündeme gelmektedir. Bunun için App Store’dan herhangi bir uygulama gerekmemektedir, CarPlay desteği iOS’in içinde otomatik olarak gelmektedir, Apple CarPlay’i Türkiye için indirmeniz ya da kurulum yapmanız gerektirmez. Destekleyen bir araç ile birlikte iPhone 5 ve üstü herhangi bir iPhone sahibi olmanız yeterlidir. Tabii ki iPhone 8 ya da iPhone 11 gibi yeni nesil cihazlarla CarPlay daha performanslı çalışacaktır. CarPlay’de Spotify ve Apple Music gibi müzik uygulamalarının yanı sıra harita uygulaması olarak da Apple Maps ya da Google Maps kullanabilirsiniz.

Apple CarPlay’in Türkçe bilgi sayfasına şu adresten erişebilirsiniz: https://www.apple.com/tr/ios/carplay/

 

4.2. Android Auto’nun Türkiye’de İndirilmesi

Apple CarPlay’den farklı olarak, Android Auto için bir uygulama indirmeniz gerekmektedir ve 2019 sonu ve 2020 başı itibariyle Android Auto’nun resmi olarak halen Türkiye’yi desteklememesi sebebiyle bu uygulamayı ülke olarak Türkiye seçili bir Google hesabı ile Google Play’den indirmek mümkün olmamaktadır. 2021 itibariyle Android Auto, Türkiye’de de desteklenmektedir ve yeni Android cihazlarda otomatik olarak gelmekte ve güncellenmektedir.

İyi olan şudur ki, Android Auto uygulamasının kendisi sadece bir arabirim olarak görev görür ve sadece önemli güncellemelerde 1-2 ayda bir güncelleme yayınlanır. Asıl işlevler Google uygulaması tarafından yürütüldüğü için ara güncellemelerde Google uygulamasının güncel olması yeterli olacaktır ki bu uygulama ülkemizde desteklenmektedir.

 

Android Auto’nun kendi uygulamasını indirmek isterseniz ise iki seçeneğiniz oluyor:

i. Google Play ülkenizi değiştirmek:

Bu yöntemle Android Auto için otomatik güncelleme alabiliyor ve resmi kaynakları kullanıyor olsanız da gerçekten meşakkatli bir iş ve eğer değiştirdiğiniz ülkede Türkiye’de yayınlanan başka uygulamalar yer almıyorsa, aslında dezavantajı avantajlarından çok daha fazla olabiliyor. Ayrıca, bazen, Google, konumunuza göre bu değişikliğin sürekliliğini kabul etmeyebiliyor. Yine de ülkenizi değiştirmek isterseniz de ilgili ülkeye ait bir kredi kartı ile ya da sizi başka ülkedeymiş gibi gösteren bir VPN çözümü ile yapabiliyorsunuz. Bu arada, farklı bir ülkede yeni bir hesap yaratmak, mevcut hesapla ülke değiştirmekten bir tık daha kolay.

 

ii. Android Auto APK dosyasını (çalıştırılabilir Android dosyası) dış kaynaklardan indirmek ve kurmak:

Bu yöntemin avantajı, özel bir ayarlama gerektirmeden daha kolay kullanılabilmesi. Dezavantajı ise güncellemeleri manuel olarak yapmanız gerekliliği. Yine de bu çok büyük bir dezavantaj değil; zira Android Auto uygulaması zaten sık güncellenmiyor ve genellikle güncellemeleri geriden takip etmeniz size bir şey kaybettirmiyor.

Bu noktadaki en büyük risk, doğrudan yüklenen APK dosyasının güvenliğinin sağlanması. Bu yüzden dosyayı mutlaka güvenilir bir kaynaktan indirmeniz gerekmektedir. Eğer kişisel olarak güvendiğiniz bir site varsa burayı tercih edebilirsiniz. Dünyada güvenilir olarak kabul görmüş bir site olarak ben APKMirror sitesini kullanıyorum ama tabii ki bu konuda sorumluluğun sizde olduğunu hatırlatmak isterim.

Şu adresten indirebileceğiniz Android Auto APK dosyasını, Android cihazınızda dış kaynaklardan gelen uygulama yüklemelerine izin verdikten sonra yükleyebilirsiniz. https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/

Eğer yeni nesil telefonlardan birini kullanıyorsanız arm64 varyantını; emin değilseniz ya da telefonunuz bir önceki nesildense arm varyantını indirebilirsiniz. Intel işlemcili bir cihazınız varsa da x86 varyantlarını kullanabilirsiniz. Zaten uyumsuz bir varyant indirirseniz yükleme hatası alacağınız için yanlış varyant denemenizin teknik olarak bir sıkıntısı yoktur.

Eğer Android 10 kullanan bir cihaza sahipseniz, Android Auto işletim sisteminin içerisinde otomatik gelmektedir. Yine de “ikonu cihazımda bulunsun” derseniz, yine de Android Auto APK dosyasını yukarıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Alternatif olarak, Google sadece Android 10 cihazlar için Android Auto deneyimini cihaz ekranında sunan ayrı bir uygulama çıkarttı. İsterseniz bu uygulamayı da kullanabilirsiniz: https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto-for-phone-screens (Eğer aracınızda Android Auto desteği varsa bu uygulamaya ihtiyacınız yoktur, Android 10, Android 11 ya da Android 12 cihazınızı aracınıza bağlamanız yeterlidir.)

 

5. Android Auto ve Apple CarPlay Bağlantı ve Çalıştırma

Eğer yukarıda ilgili işletim sistemiyle ilgili gereksinimleri tamamladıysanız, son bir ihtiyacınız kalıyor. Kaliteli bir USB kablosu. Bu teknolojilerin doğası gereği, kullanım sırasında sürekli bir video akışı olması sebebiyle, telefonunuz ve aracınız arasında aralıksız ve yoğunluğu yüksek bir veri aktarımı gerçekleşiyor. Eğer kablonuz bu aktarımı kaldırabilecek güçte değilse de bağlantı kopmaları ya da ciddi gecikmeler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, kablonun önemini azımsamayın ve bir sorun yaşamanız durumunda, bunun kablodan kaynaklanma ihtimalinin yüksek olduğunu da göz önünde bulundurun.

Telefonunuzu aracınıza bağlama süreci ise oldukça kolay. Sadece ilk bağlantı sırasında park halinde olmanız gerekiyor, sonraki bağlantılar ise otomatik gerçekleşecektir. Aracınızın ekranından Android Auto ya da CarPlay’i seçtiğinizde telefonunuz algılanır ve telefonunuzda bağlantınızı onaylayacak mesajlar görünür. Bu mesajların tümünü onayladıktan sonra (temelde tüm sorumluluğun sizde olduğunu beliren mesajlar görebilirsiniz), işlem tamamdır. Artık aracınızın ekranından Android Auto ve Apple CarPlay’e erişebilir, hatta destekleyen araçlarda, direksiyonun üzerindeki kontrollerle tam anlamıyla entegre bir biçimde kullanabilirsiniz.

Siri ve Google Assistant’ı Türkçe ses komutları ile de kullanabilirsiniz. Hatta, tümüyle tuşsuz kullanım için Hey, Siri ve OK, Google komutları da desteklenmektedir. Türkçe Google Asistan ve İngilizce Google Assistant’ı da aynı anda kullanabiliyorsunuz. (Türkçe’de Voice Match desteği normalde olmasa dahi Android Auto kullanırken Türkçe Voice Match destekli bu özellik çalışmaktadır.)

Ek bir ipucu da, eğer Google Assistant’ın mesaj okuma ve benzeri seslerinin hızını değiştirmek isterseniz, Android cihazınızdaki metinden sese çeviri ayarlarıyla oynayabilirsiniz.

 

6. Wireless Android Auto ve Apple CarPlay (Kablosuz) Kullanma

Ne yazık ki CarPlay, henüz kablosuz kullanım desteğine sahip değil.

Android kullanıcıları ise bu konuda daha şanslı; zira özellikle yeni model ve çoğunlukla üst segment araçlarda kablosuz Android Auto özelliği yer alıyor ve bunun için telefonunuzun 5 Ghz Wi-Fi desteğine sahip olması ve Android 11 ve üzeri olması yeterli ki zaten çoğu yeni Android telefonda bu mevcut. Kablosuz bağlantı için tek yapmanız gereken, aracınızı Bluetooth üzerinden cihazınızla eşleştirmek. Sonrasında, otomatik olarak aracınız, cihazınızla iletişime geçerek Wi-Fi bağlantısını kuruyor.

Eğer aracınızın kablosuz Android Auto ya da CarPlay desteği yoksa da aracınıza kabloyla bağlanan ve Wi-Fi bağlantısı sağlayan farklı adaptörler (dongle) mevcut; fakat araya bir cihaz girmesinin eksikleri de var tabii. Fiyatları da 2022 itibariyle $100 seviyesinden başlıyor. Bir de zaten telefonunuzu da araçta şarj etmek istiyorsanız çok anlamlı olmuyor.

 

Son bir not, sürüş esnasında mümkün olduğunca ses komutlarını kullanın ve gözünüzü yoldan ayırmayın, her zaman güvenli kalın. Bu yazının sadece tavsiye niteliği taşıdığını ve tüm sorumluluğun sizde olduğunu da unutmayın. İyi yolculuklar.