Özel Dosya: Tüm LEGO CITY Otobüsleri Bir Arada – Tarihçe ve Karşılaştırmalı İnceleme

, ,

LEGO City setlerinde her türlü ulaşım ve görev aracını farklı amaçlarla bolca görüyor olsak da aslında temanın adında yer aldığı gibi, şehirlerde daha sık görmeyi bekleyeceğimiz otobüsler nedense çok da fazla kendine yer bulamıyor.  LEGO City dışındaki temalardaki toplu taşıma otobüsleri olarak da sadece LEGO Harry Potter temasında yer alan Knight Bus (Hızır Otobüs) setlerineden ve LEGO Creator temasında yer alan London Bus setlerinden söz edebiliyoruz.

LEGO City temasının atası sayılabilecek klasik Town temasındaki, 1979 tarihli 379 numaralı Bus Station (Otobüs Durağı) seti haricinde son 2009 yılına kadar LEGO City temasında bir tane bile otobüs yoktu.

Sonrasında ara ara farklı setlerde görmeye başladığımız otobüsler ise birbirlerini tekrar etmeyen ve sürekli gelişen tasarımları ile koleksiyonenlerin ve şehir kuranların büyük ilgisiyle karşılaştı; fakat gönül ister ki daha fazla otobüs görelim. (Mesela her yıl mutlaka en az 1-2 tane farklı inşaat aracı benzeri araç yer alıyor, bunun da tabii en önemli nedeni, LEGO City’nin ana hedef kitlesi ve yaş grubu için oynanabilirliğin ön planda olması.)

Bu özel yazımızda, şimdiye kadar çıkmış olan tüm LEGO City otobüslerini tanıtacak, bu otobüslerin ne şekilde evrildiğini değerlendirecek ve iç ve dış tasarımlarını karşılaştıracağız.

 

Geçmişten Günümüze LEGO City Otobüsleri

7641 City Corner Setindeki 244 Numaralı Hat (2009)

Bu, ilk modern LEGO City otobüsü haleflerinden daha basit ve kısa bir tasarıma sahip olsa da devamındaki otobüslerde gördüğümüz temel tasarım kimliğini oturtmasıyla öne çıkıyor ve tasarımın nasıl iyileşip gelişebileceğine dair bir örnek oluyor. Yine de LEGO City belediye otobüslerinin sayısının azlığını düşününce şikayet edebileceğimiz bir durum söz konusu olmuyor.

 

8404 Public Transportation Station Setindeki Şehirlerarası Otobüs (2010)

Bir yıl sonra karşımıza çıkan ikinci otobüs ise bir öncekinden oldukça farklı olarak bir şehirlerarası otobüs. Özellikle altındaki bagaj koyma yerleri olmasıyla ve üzerinde giydirme barındırmamasıyla diğer otobüslerden ayrışıyor.

İlginizi Çekebilir:  LEGO Yetişkin Setlerinin 18+ Olmasıyla Gerçekten Bir Değişiklik Oldu mu? Kış Setleri ile Karşılaştırmalı İnceleme

 

60026 Town Square Setindeki 143 Numaralı Hat (2013)

Dört yıllık bir aradan sonra, hem renkleri, hem sticker’ları hem de genel hatlarıyla oldukça tatmin edici bir tasarıma sahip yeni bir belediye otobüsü görüyoruz.

 

60154 Bus Station Setindeki 242 Numaralı Hat (2017)

Yine dört yıllık bir aradan sonra çıkan belediye otobüsü ise LEGO City otobüslerinin kısa tarihinin tepe noktası oldu diyebiliriz. Modern tasarımı, çift aksı, dekorasyonları ve de tekerlekli sandalyeye uygun tasarım ve hibrit motoru gibi sosyal bilince yönelik detayları ile oldukça gerçekçi ve şehrinizde mutlaka olmasını isteyeceğiniz bu set, uygun fiyat noktasıyla da dikkat çekiyordu. (2018 yılındaki ülkemize özel fiyatlardaki yüksek kur düzeltmesinden etkilenmeyen ve bir de üzerine %40 indirim dönemlerini gören son set olmasıyla keşke şehrimize birkaç tane alsaydık dedirten bir set oldu.)

 

60200 Capital City Setindeki Tur Otobüsü (2018)

Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle (Temmuz 2020) en son LEGO City otobüsü olan bu tur otobüsü, kendinden önce gelenlerden tümüyle farklılaşan konsepti ile otobüslere yeni bir soluk getirdi; fakat 60200 Captial City’nin yüksek fiyatı ve nadir bulunurluğu nedeniyle bir yıl önceki selefi kadar popüler olmadı.

 

LEGO City Otobüsleri Karşılaştırmaları

Gelin farklı açılardan bu otobüsleri inceleyelim. Öncelikle iç mekanlardan başlayacak olursak, diğer LEGO City araçları gibi 6 çıkıntı genişliğinde olması nedeniyle tüm setlerde tek sıralı bir oturma düzeni olduğunu; fakat her sette bu oturma düzenleri arasında, otobüstün amacına ve uzunluklarına göre farklılıklar olduğunu görüyoruz. Bu setler arasında en farklı olanı ise koltuk parçası kullanmayan 60154 setindeki otobüs. İlk iki setteki kırmızı direksiyon ise sonrasında yerini beyaz direksiyona bırakıyor. 60200 dışında ise setlerde bir gösterge paneli yer almıyor.

İlginizi Çekebilir:  LEGO Ideas Set İncelemesi: 21340 Uzay Çağı Hikayeleri

 

Önden baktığımızda ise otobüslerin tasarımlarının birbirine çok benzediğini, ayna tasarımlarındaki evrim dışında dikkat çekici farklar olmadığını görüyoruz. Hat numaralarının yazdığı sticker’lar ise gittikçe daha modern ve teknolojik bir hal alıyor.

 

Arka tasarımlar ise birbirinden tümüyle farklı ve yapım tekniği anlamında zengin. Burada 60154’ün arkasındaki bisiklet koyma yeri dikkat çekici ve başarılı bir detay. Buradaki favorimiz, 60026’daki otobüsün arkası.

 

Yanlardan baktığımızda ise her ne kadar tasarımlar benzeşiyor gibi görünse de kullanılan kapı parçasının değişiminin çok büyük bir fark yarattığını görüyoruz. Farklı sticker’lar, renk ve pencere yükseklik kombinasyonları ise benzer yapım teknikleri kullanılsa bile görsel olarak fark yaratılabileceğinin güzel bir örneği.

60154’teki otobüsün övdüğümüz tasarımsal üstünlüğü ise yandan daha net belli oluyor.

 

Genel Değerlendirme

Her türlü polis aracı, itfaiye aracı ya da inşaat aracını gördüğümüz LEGO City setlerinde, neredeyse her şehirde görebileceğimiz ve hem küçüklerin hem büyüklerin sevebileceği bir ulaşım aracı olan otobüsleri bu kadar nadir görmemiz burada incelediğimiz otobüs setlerini daha da değerli kılıyor. Özellikle de tam anlamıyla belediye otobüsü olan 60026 ve 60154 otobüsleri, şehrinize mutlaka katmak isteyeceğiniz araçlar olacaktır. (Çok düşük bir ihtimal olmakla birlikte 60154’ü halen kıyıda köşede kalmış bir şekilde rafta bulma şansınız olabilir.)


İncelememiz için 60200 setini bizlere göndermiş olan LEGO’ya çok teşekkür ederiz. Yukarıdaki görüşler tümüyle kişisel görüşlerimizdir ve inceleme setlerinin gönderilmesi, olumlu bir inceleme yapacağımızı garanti etmez.