LEGO Powered Up ve Trenleri Hakkında Bilgiler ve LEGO Ray Setleri Karşılaştırma (60205-7499 & 60238-7895)
LEGO’nun, setleri hareketli ve etkileşimli hale getirmeye yarayan ve artık yavaş yavaş eskimeye başlamış olan Power Functions platformundan, yeni nesil Powered Up platformuna geçmeye başlaması ile birlikte bu yıl iki yeni LEGO City tren seti karşımıza çıkmıştı. (Powered Up’ın ilk emarelerini geçtiğimiz yıl LEGO Boost setinde görmüştük.)
Bu yazımızda, Powered Up platformu ile gelen değişikliklerin yanı sıra bu yıl yeni çıkan tren ve tren rayı setlerinden söz edip; bu ray setlerini bir önceki ray setleriyle karşılaştıracağız ve 60205’in kısa bir incelemesini yapacağız.
Yazının detayına geçmeden önce, aşağıdaki videoda LEGO City Tracks (60205 Raylar) setinin kutu açılışını ve LEGO City Passenger Train (60197 Yolcu Treni) seti ile birlikte kullanımını izleyebilirsiniz:
Powered Up Platformu ile LEGO Trenlerindeki Değişiklikler
Powered Up platformu trenler için önemli bir değişiklik demek; zira uzaktan kumandası, Power Functions’taki kızılötesi teknolojisi yerine Bluetooth Low Energy teknolojisini kullanıyor. Bu sayede, kumandayı cihazınıza doğrultmanıza gerek kalmıyor ve cihazı alternatif olarak telefonunuza yükleyeceğiniz LEGO Powered Up uygulaması ile de kontrol edebiliyorsunuz. (Tabii şu an için Bluetooth kapsama alanının dışına çıktığında motorların otomatik durması gibi bir durum söz konusu, bunun ilerleyen zamanlarda firmware güncellemeleri ile çözülebileceğini düşünüyorum.)
Bu arada, bu yıl itibariyle, DUPLO’nun da Bluetooth LE tabanlı yeni bir tren platformu sunduğunu ek olarak belirtelim. Doğrudan Powered Up ile ilişkili olmasa da altyapı olarak benzer olduğunu söyleyebiliriz.
Powered Up Platformu, Power Functions’la aynı boyutta motorlar ve pil kutuları kullansa da bu bileşenlerin mekanizmaları ve kablo yapıları tamamen farklı. Powered Up’ın bağlantıları sadece tekli olabildiği için tren motorları ya da normal motorlar gibi farklı bileşen tiplerinin kontrol kutusu tarafısından ayırt edilmesi mümkün oluyor. Bu da özellikle uygulama ile kontrol durumlarında bileşene özel komutlar gönderilebilmesine olanak sağlıyor.
LEGO, topluluktan gelen sorular üzerine, iki platformu birbirine bağlayabilen adaptörler çıkarma konusunda da açık bir kapı bırakmış durumda.
2018 Tren Rayı Setlerinin Önceki Tren Rayı Setleriyle Karşılaştırılması
LEGO tren platformunun yenilenmesine paralel olarak bu yıl tren rayı setleri de yenilendi.
Tabii, LEGO’nun bu tarz tamamlayıcı setlerde genellikle yaptığı gibi, kendini kanıtlamış yapılarda çok fazla değişiklik yapmadan, set numarasıni ve görsellerini yenilediğini görüyoruz. Detaylarına bakmamız gerekirse:
LEGO 60205 Tracks ve LEGO 7499 Flexible and Straight Tracks Karşılaştırması
2011 yılında çıkan 7499 Flexible and Straight Tracks (Esnek ve Düz Raylar) setinin ismi 2018 modelinde 60205 Tracks (Raylar) olarak değiştirilmiş. Bu isim değişikliğindeki en önemli sebep ise, setin içeriğindeki değişiklik.
7499’da, LEGO tren hayranları tarafından diğer raylar kadar tercih edilmeyen Flexible (Esnek) raylardan 16 tane yer alırken, 60205’te 8 esnek rayın yerine 4 Curve (kıvrımlı/viraj) ray konulmuş. 3 esnek ray, 1 kıvrımlı ray ile tam olarak aynı şekli alabildiği için setin toplam içeriğinde ve fiyatında bir değişiklik söz konusu değil.
Her iki setin de Amerika fiyatı $19,99, Avrupa fiyatı €17,99 ve Türkiye fiyatı 99,90 TL ve her iki set de kıvrımlı ve esnek raylar dışında 8 düz ray içeriyor.
İçerik değişiklikleri dışında, tabii ki de 60205’in kutu tasarımı güncel LEGO City setlerinin tasarım kimliğine sahip.
LEGO 60238 Switch Tracks ve LEGO 7895 Switching Tracks Karşılaştırması
2006 yılında çıkan 7895 ve 2018 yılında çıkan 60238 makas setleri arasında ise kutu tasarımı dışında hiçbir fark yok. 7895’in ilk versiyonlarında makas hareketi için metal bir parça kullanılırken, bu parça sonraki yıllarda üretilen setlerde ve 60238’de plastik bir parça ile değiştirilmiş.
Bunun dışında setlerin içerikleri ve fiyatları tamamen aynı.
Her iki setin de Amerika fiyatı $15,99, Avrupa fiyatı €19,99 ve Türkiye fiyatı 119,90 TL ve her iki set de 4 kıvrımlı ray ve farklı yönlere bakan iki makas içeriyor.
İnceleme: LEGO 60205 Tracks
Eğer LEGO trenlerine yeni giriş yapıyorsanız ya da mevcut ulaşım ağınızı genişletmeyi hedefliyorsanız, bu set ilk seçeneğiniz olacaktır. Özellikle bu yıl çıkan iki tren seti için bu ray setini almak zorunlu gibi bir şey.
60197 Yolcu Treni’nin içerisinden sadece 4 adet düz ray çıkıyor, 75955 Hogwarts Express’in içerisinde ise hiç ray yer almıyor. (2018’in diğer LEGO City Tren seti 60198 Kargo Treni’nin içerisinden 16 kıvrımlı, 16 düz ray ve 1 makas çıktığı için bu sete ek ray almak o kadar kritik değil.)
60205’te yer alan 8 düz, 8 esnek ve 4 kıvrımlı rayı, 60197 Yolcu Treni’ndeki 16 kıvrımlı ve 4 düz ray ile birleştirdiğinizde; şehrinize farklı kombinasyonlarda ve makul uzunluklarda tren hatları döşemeniz mümkün olacaktır.
Yazının başındaki videoda, 60205 ve 60197’nin raylarının 60205’in kutusunun arkasında görebileceğiniz kombinasyonda birleştirilmiş halini görebilirsiniz.
75955 Hogwarts Express’i rayların üzerinde, daha gerçekçi bir ortamda sergilemek isterseniz ya da gelecekte bir Hogsmeade seti çıkacak olur ve onunla birleştirmek isterseniz yine 60205 ilk seçeneğiniz olacaktır.
60205’in genel yapısına bakacak olursak, destekleyici bir set olarak, içerisinden raylar dışında herhangi bir kılavuz ya da broşür çıkmıyor. Raylar ise herhangi bir poşetin içerisinde yer almıyor; fakat bu bir sıkıntı ya da hasara yol açmıyor. Sadece LEGO’nun rayları sabit tutan çivileri ile dörderli gruplar halinde paketlenmiş.
Çok karmaşık bir tren hattınız yoksa, 8 adet esnek ray gayet yeterli oluyor; ama esnek rayları kıvrımlı raylara tercih ediyorsanız, 60205 yerine piyasadan tamamen kalkmadan 7499’u almayı da düşünebilirsiniz.
Daha az kıvrımlı ve esnek, daha çok düz ray istiyoruz!