LEGO Ideas Set İncelemesi: 21324 123 Susam Sokağı

,

Bugünkü incelememizin konusu, bizde daha çok nostalji değeriyle heyecan yaratmış olsa da yurt dışında yıllardır kesintisiz devam eden Susam Sokağı dizisinin seti olan 21324 123 Susam Sokağı olacak.

İncelemede bizim yerelleştirilmiş Susam Sokağı’ndan farklarından da söz edeceğiz ama kısaca özetlemek gerekirse, yerli Susam Sokağı, bir mahalle ortamında geçerken, orijinal Susam Sokağı, Amerikan tipi bir apartmandaki komşuluğa odaklandığı için bu set de aslında bizim hatırladığımız Susam Sokağı’ndan çok daha farklı. Yani aslında, setin ismi de aslında sokağı değil, bu sokakta yer alan 123 no’lu apartmanın adresini ifade ediyor. Yerli Susam Sokağı’ndaki apartman biraz daha ikinci planda kalıyordu.

 

Genel Bilgiler, Fiyat ve Parçalar

Set 1367 parçadan oluşuyor ve Amerika fiyatı $119,99, Avrupa fiyatı €119,99 ve Türkiye fiyatı (şimdilik) 1099,90 TL.

Orijinal LEGO Ideas ürün fikri, bir modüler bina büyüklüğündeydi ve çok fazla sayıda minifigür içeriyordu. LEGO Ideas seti ise, ürün fikrine kıyasla oldukça basitleştirilmiş ve küçültülmüş. Tabii bu açıdan, LEGO’nun yetişkin setleri stratejisi gereği 18+ yaş etiketi ile gelse de aslında küçükler için de gayet uygun bir set.

Seti 6’ya kadar numaralandırılmış poşetlerle inşa ediyorsunuz, bu açıdan zor olmayan ama tatmin edici bir deneyim sunuyor. Setin içerisindeki özel parçalar ise minifigür parçaları ve az sayıda baskılı parçadan oluşuyor. Sürpriz bir şekilde, önceki LEGO Ideas setlerinden alıştığımızdan çok daha fazla sticker içeriyor. Bunu özellikle de geniş bir yetişkin kitleye hitap etmek isteyen setin bir eksisi olarak değerlendirebiliriz.

 

Setin kitapçığının kapağı ise ilginç bir şekilde, ana modele değil, setteki karakterlere odaklanıyor. Setin ismi dahi yer almıyor.

 

Kitapçığın girişi ise diğer Ideas setlerinde olduğu gibi setin teması ve tasarımcıları hakkında bilgiler barındırıyor.

 

Minifigürler

Setin minifigürlerinin çok az sayıda olması nedeniyle eleştirebilir ama bunun nedeninin de tüm minifigürlerin sadece bu sete özel kafa parçaları ile gelmesi nedeniyle olduğunu tahmin ederek bu durumu kabullenebiliriz. Özellikle de bu karakterlerin kukla olduğunu düşünürsek, özel parçalar olmadan normal minifigür kafası ile biraz sıkıntılı olabilirdi. Yine de Sayıların Kontu ve Açıkgöz’ü de görmek isterdik. Tabii tamamen unutulmuş değiller, bu iki karakter de kendilerine sticker’larda yer buluyor.

İlk iki minifigürümüz Edi ve Büdü. Her ikisi de alışageldiğimiz o klasik görüntülerini, hem kafa tasarımıyla hem de gövde baskısıyla çok iyi yansıtıyor. Edi, kısa bacaklara sahipken, biraz daha uzun olan Büdü, hareketli orta boy bacak ile geliyor.

İlginizi Çekebilir:  LEGO Ideas 10. Yıl Özel Hayran Oylaması - Seçilemeyen Ürün Fikirlerine İkinci Bir Şans

 

Sonraki minifigürlerimiz ise, Minik Kuş, Elmo ve Kurabiye Canavarı. Biz yerli Susam Sokağı’nda Minik Kuş’u turuncu renkte görmeye alışmış olsak da asıl rengi sarı ve bu sette de buna uygun olarak, tek parçadan oluşan büyük bir kafa parçasıyla geliyor. Bu parça yumuşak plastikten üretilmiş. Gövdesinde kanatları yer alırken, uzun bacakları da ayrıca baskılı.

Elmo, yerli Susam Sokağı’nda nedense kendisine yer bulamayan ama neşesiyle özellikle çocukları kendine hayran bırakan bir karakter. Çok aşina olmadığımız için diğer karakterler kadar heyecan yaratmıyor. Kurabiye Canavarı ise, sadece gözleri ile bile insanı gülümsetiyor.

Bununla birlikte Kurabiye Canavarı ve Elmo, tümüyle düz gövde ve bacak parçaları ile geliyor. Orijinallerinde aslında tüylü olduklarını düşünürsek, bu noktada biraz kolaya kaçılmış hissi uyandırıyor.

 

Tamamlanmış Model

Set, Creator 3-in-1 setleriyle Creator Expert Modüler evlerinin arasında bir yerde bir yapıya sahip. Hafif bir giriş yükseltisine sahip ve binanın bodrum katı set bittikten ulaşılamaz olmasına rağmen boş geçilmemiş.

 

Binanın ön cephesi, bizim alıştığımızdan çok farklı olmakla birlikte aslına oldukça sadık ve sergilemek ya da şehrinize koymak için uygun bir ölçekte.

Buna ek olarak, Kırpık’ın çöp kutusu binanın önünde yer alıyor. Kırpık’ı minifigürler kısmında değerlendirmedik; zira sadece yuvarlak bir kafa parçasından oluşuyor. Bu açıdan da kolaya kaçılmış diyebiliriz. Tabii yerli Susam Sokağı’nda Kırpık çöpte değil, bir küfenin içerisinde yaşıyordu.

 

Apartmanın yanındaysa Hooper’ın dükkanı yer alıyor. Her şeyi satan eski tip bir bakkal olarak nitelendirebileceğimiz bu dükkanın yerli Susam Sokağı’nda tam bir karşılığı yok; fakat hem sahibinin tipi hem de dükkanın işlevi itibariyle Nihat Amca’nın kırtasiyesi ile karşılaştırabiliriz.

 

Parça sayısını azaltmak adına setin duvarları ve çatısı minimumda tutulmuş; fakat setin ön cephesine bakan dükkan duvarının açık bırakılmış olması, setin sergilenebilirliğini olumsuz etkiliyor.

Hooper’ın dükkanında, bir kısmı DOTS parçalarından oluşan muhtelif ürünler yer alıyor. Açıkgöz ise kendine dükkanda satılan gazetenin üzerindeki haberde yer buluyor.

 

Dükkanın üst katında ise Kurabiye Canavarı’nın dairesi yer alıyor. Daire küçük olsa da farklı referanslarla dolu. Bize en aşina gelen iki referans ise, hikayelerini anlattığı sarı koltuğu ve Sayıların Kontu’nun bir portresi. Keşke minifigürü de olsaydı.

İlginizi Çekebilir:  LEGO CITY Set İncelemesi: 60326 Parkta Piknik

 

Setin ara cephesinde, yeni bir karakter olduğu için çok tanımadığımız, “göçmen” Abby Cadabby’nin bahçesi ve duvar resmi ve yukarıda da klasik karakterlerden olan Biff ve Sully’nin inşaat reklamı yer alıyor.

 

Apartmanın alt katında, Elmo’nun dairesi yer alıyor. Bizim için çok tanıdık olmasa da keyifli detayların yer aldığını söyleyebiliriz.

 

Üst katta ise herkesin ilk bakışta tanıyacağı, Edi ve Büdü’nün dairesi yer alıyor. Özellikle de yatakları ve aslında oturma odalarında yer alan portre, aslına sadık detaylar. Diğer uçta ise Edi’nin çok sevdiği oyuncak ördeği ve küvet yer alıyor.

Tabii, seti küçültmek için tüm bu detaylar tek bir alana sıkıştırılmış. Bu açıdan, bir modüler bina gerçekçiliği beklemiyoruz ama Creator 3-in-1 gerçekçiliği oynanabilirlik açısından daha keyifli olabilirdi.

Ayrıca, apartmanın yarısı açık çatısında bir UFO yer alıyor.

 

Son detayımız ise Minik Kuş’un yuvası. Yerli Susam Sokağı’nda olduğu gibi yuvası aparmanın bitişiğinde yer alıyor. Burada Minik Kuş’un patenleri ve oyuncakları yer alıyor. Tabii bizdeki yuvası bu kadar detaylı değil.

 

Genel Değerlendirme

Daha fazla kişiye ulaşabilmesi ve her ne kadar 18+ gibi görünse de çocuklara da uygun olabilmesi için küçük tutulan 21324, boyutuna göre başarılı bir iş çıkarsa da birkaç eksiğinden dolayı gözü kapalı tavsiye edebileceğimiz bir set değil.

Her ne kadar sadece minifigürleri bile bir cazibe noktası olsa da Kırpık’ta ve Elmo ve Kurabiye Canavarı’nın gövdelerinde çok basite kaçılması ve tüm dünyadaki hayranların çok sevdiği Açıkgöz ve Sayıların Kontu’nun minifigürlerini içermemesi önemli eksileri.

Ön cephede kalan yan duvarın tümüyle açık olması da setin zayıf yönlerinden bir tanesi.

Tabii tüm bunlara ek olarak, aslında bu set, bizde nostalji hissi yaratan Susam Sokağı’ndan oldukça farklı ve LEGO hayranı olmayan kişiler bu hissi yakalayamayınca hayal kırıklığına uğrayabilir.

Eksiklerine rağmen, 21324 123 Susam Sokağı, ister tek başına sergilemek, ister şehrinize eklemek, isterseniz de oynamak için bulunduğu fiyat noktasına ve içerdiği özel parçalı minifigürlerine göre iyi bir noktada. Bu nedenle biraz da duygusal yaklaşarak, koleksiyonunuza katmak isteyeceğiniz bir set olduğunu söyleyebiliriz.


İncelememiz için bu seti bizlere göndermiş olan LEGO’ya çok teşekkür ederiz. Yukarıdaki görüşler tümüyle kişisel görüşlerimizdir ve inceleme setlerinin gönderilmesi, olumlu bir inceleme yapacağımızı garanti etmez.