LEGO Set İncelemesi: 5005358 MINIFIGURE Factory – Videolu

,

Bu incelememizdeki set, günümüz modern LEGO minifigürlerinin 40. yılı şerefine çıkarılan LEGO Promotional (promosyonel setler) kategorisindeki 5005358 Minifigure Factory (Minifigür Fabrikası) olacak. (Minifigürlerin tarihçesi hakkında ayrı bir yazı görmek isterseniz buradaki yorum kısmında ya da @brick.tr Instagram hesabımızdaki yorumlarda belirtebilirsiniz.)

 

Yazının en sonunda kutu açılışı, inşa süreci ve tamamlanmış modeli gösteren videoyu izleyebilirsiniz.

 

Genel Bilgiler, Fiyat ve Parçalar

Bu set, promosyonel (LEGO Promotional) bir set olup, 1 Nisan 2018’den itibaren Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyada LEGO Store’larda piyasaya sürülmüştür.

Genellikle bu tarz promosyon setleri LEGO Store’larda belirli bir tutarın üzerinde alışveriş yapan kişilere ücretsiz verilirken Türkiye’de herhangi bir kampanyadan bağımsız olarak satılması tercih edilmiş.

Setin fiyatı, sadece oynamak için ya da parça kaynağı olarak düşündüğünüzde biraz pahalı kalıyor. Daha çok koleksiyon yapmak isteyenlere hitap edecek, fiyatı yaklaşık 55 TL olan bu set, 86 parçadan oluşuyor ve fabrikayı simgeleyen karton bir kutuya sahip. (Bu yazı yazıldığı sırada Bricklink fiyatı Türkiye fiyatından bir tık pahalıydı ama daha fazla kişi seti satışa çıkardıkça fiyatı azalıyor.)

Nadir parçalar anlamında en dikkat çekici kısım tabii ki de LEGO minifigürlerinin tarihçesini temsil eden oldukça detaylı tasarlanmış nanofigürler oluyor. Sette sticker kullanılmıyor, üretim hattını simgeleyen baskılı sarı parçaların da nadir olduğunu söyleyebiliriz. LEGO setlerinden alışkın olduğumuz ekstra parçalar ise bu setten çıkmıyor. Özellikle nanofigürlerin kaybolmaması için dikkat etmenizde fayda var.

Kutunun içinden çıkan parçalar bu şekilde, yedek parça yok

 

Nanofigürler

Bu setin içerisinden aşağıdaki beş nanofigür çıkıyor. Bunların neler olduğuna ve neyi simgelediklerine çok kısaca değinirsek:

  • Polis Minifigürü (Police Officer): Bu minifigür, modern minifigürlerin ilki olarak kendine yer buluyor.
  • Klasik Uzay Minifigürü (Classic Space / ayrıca LEGO Movie’de Benny): LEGO System’in en ikonik serilerinden biri olan Classic Space’in ikonik mavi minifigürü de olmazsa olmazlar arasında.
  • Korsan Minifigürü (Pirate): Klasik düz gözlü ve ağızlı gülen minifigür yüzünden farklı olarak sunulan ilk yüz baskısına sahip minifigür.
  • Minifigürler Seri 1’den Hemşire (Collectible Minifigures Series 1: Nurse): LEGO’nun başarıyla devam eden minifigür koleksiyon serisinin ilk dalgasından beğenilen bir minifigür.
  • NINJAGO’dan P.I.X.A.L: Yeni nesil, kompleks detaylı ve renkli minifigürleri simgelediğini düşünüyorum. Neden özellikle bu minifigürün seçildiğine dair ortak bir kanı bulunmuyor.

Setin en önemli parçaları, 5 nanofigür, yukarıda sağdan sola doğru tarif ediliyor.

 

İlginizi Çekebilir:  LEGO STRANGER THINGS The UPSIDE DOWN (75810) Tasarımcı Videosu

Minifigürler

Setin içerisinde, fabrika çalışanını simgeleyen, LEGO logolu bir kıyafete sahip bir minifigür yer alıyor. Bu tarz bir minifigürün çok fazla sayıda sette yer almadığını düşünürsek LEGO şehrinizde farklı rollerde kullanabilirsiniz. Tabii kıyafet itibariyle fabrika çalışanından daha çok bir LEGO Store çalışanını andırıyor, bu yüzden de içerisinde sadece bir müşteri minifigürü olan LEGO Store (40145) setinde LEGO Store çalışanı olarak kullanmak mantıklı bir tercih olabilir.

 

Set İnşa Deneyimi

Setin tabanının kutu üzerinde sabit olması ve setin bir kısmının doğrudan bu taban üzerinde inşa edilmesi deneyimi bir miktar olumsuz etkiliyor. Bunun dışında, detayları fena olmayan, hareket eden üretim hattına sahip bir fabrika konseptinin kutuyla birlikte hoş bir şekilde yansıtıldığı, kolaylıkla inşa edebileceğiniz bir set.

Üretim hattının kutu içerisinde hareket edebilmesi için hattı minifigür resimleriyle birlikte kartona sabitleyecek şekilde LEGO Technic parçaları kullanılmış, alışkın olduğmuzdan farklı ama olumlu bir deneyim sunuyor.

Yan yüz ve Technic pinleri ile sabitlenmiş arka yüz

 

Tamamlanmış Model

Tamamlanmış modelin en önemli özelliği, kutu ile birlikte bir fabrika gibi görünmesi. İç yan duvarlarda 40. yıl kutlaması ve minifigür patenti ile ilgili görseller yer alırken dış duvarı ise sarı minifigür logosunun ön planda olduğu fabrika duvarları gibi tasarlanmış.

İçinde bulunan hareketli üretim hattında ise o sırada hangi minifigür kontrol/üretim noktasında duruyorsa karşıdaki çerçevede o minifigürün büyük boy görseli görüntüleniyor.

Üretim hattına yakından bir bakış

 

İlginizi Çekebilir:  LEGO Ideas Set İncelemesi: 21324 123 Susam Sokağı

İnşa ederken ne kadar hoş görünse de model tamamlandığında özellikle üretim hattının hareketiyle ilgili bazı hatalı ya da eksik diyebileceğimiz detaylar göze batıyor. Bu detayları şöyle sıralayabiliriz:

  • Bu boyutta bir set için üretim hattı anlamında güzel bir konsept gibi görünse de elimizde gerçeğine pek de benzemeyen, daha oyun amaçlı duran bir model var.
  • Boya fırçası da hatla birlikte hareket ettiği için aslında minifigürleri bu alanda renklendiriyormuşsunuz gibi hissedilmesi gereken hava oluşmuyor.
  • El arabası işaretlendiği yerde durduğunda üretim hattını kaydıramıyorsunuz.
  • Kartonların hizaları ile ilgili ufak sorunlardan dolayı minifigürlerin üretim yılları çerçevenin biraz dışında kalıyor.
  • En soldaki minifigür görseli çerçeveye tam yerleşmiyor.
  • Classic Space nanofigüründe logo hizalama hatası ve kitapçıkta minifigür bilgilerinde tarih hataları var.

Basit hatalar setin değerini biraz azaltıyor

 

Genel Değerlendirme

Setin koleksiyon değeri özellikle de nanofigürlerden dolayı yüksek olsa da setin genel olarak beklentilerimin altında kaldığını söyleyebilirim. Bir de tabii daha “saf” LEGO severler için karton itici olabiliyor. Kartonun tek iyi tarafı, kutu açılırken herhangi bir şekilde hasar vermiyor olmanız.

Nanofigürlerin hatrına, fiyatı da çok pahalı olmadığı için alabileceğiniz bir set olmakla birlikte satın alma konusunda daha çok “takdir sizin” diyebilirim.

Aşağıda setin kutu açılış, inşa ve tamamlanmış modelini gösteren videosunu izleyebilirsiniz: