LEGO NINJAGO Kreatif Direktörü CERIM MANOVI ile LEGO Tasarım Atölyesi İzlenimlerimiz
Bugün LEGO Store Türkiye‘nin davetlisi olarak, LEGO NINJAGO’nun yaratıcılarından ve şu anda da NINJAGO kreatif direktörü olan Cerim Manovi tarafından gerçekleştirilen LEGO Tasarım Atölyesi’ndeydik. Her ne kadar çocuklara yönelik bir etkinlik gibi görünse de LEGO’nun yaşı olmadığı için bizim de fazlasıyla keyif aldığımız bir etkinlik oldu.
Öncelikle LEGO Türkiye ve LEGO Store Türkiye ekiplerine bu tarz etkinlikler düzenledikleri için teşekkür ederiz, özellikle de LEGO Türkiye ofisi açılana kadar ülkemizdeki en büyük eksikliklerden biri LEGO’nun topluluk anlamında yetişkinlerin tekelinde kalması ve LEGO Technic ya da LEGO Creator Expert gibi serilerden çok da öteye gidemiyor olmasıydı. (Ne yazık ki bu tarz topluluklarda çocuklara kötü örnek olacak kadar zayıf bir dil kullanımı gibi bazı sıkıntılar halen söz konusu.)
Bu nedenlerden ötürü, LEGO’yu Türkiye’de temsil eden tüm paydaşların, LEGO’nun daha geniş kitlelere yayılmasına yönelik çalışmalarını sevinçle karşılıyor ve devamını dört gözle bekliyoruz.
Biz de aynı motivasyonla, sitemizde yaş grubu ya da cinsiyet ayırt etmeden, her temadan haberlere; mümkün olduğunca detaylı açıklamalar ve terimlerin Türkçeleri ile yer vermeye çalışıyoruz. Eğer bu konuda ufacık bile katkıda bulunabiliyorsak ne güzel. :) (Tabii ki bu övgülerin yanında, konunun ticari boyutunu yadsımıyoruz, sonuçta dünya bu şekilde dönüyor; ama LEGO, evrenselliği ve kalitesi ile eşsiz bir marka olduğu için bu konuyla ilgili de herhangi bir negatif bakış açımız yok; aksine her kuruşunu hak ediyor.)
Uzunca bir girizgahtan sonra konumuza geri dönecek olursak; LEGO NINJAGO’nun başındaki kişilerden birini NINJAGO’nun tasarım sürecini anlatırken ülkemizde görmek çok önemli bir olay; zira NINJAGO, LEGO’nun yeni nesil özgün fikri mülkleri arasında en değerlilerinden biri ve LEGO Star Wars ya da LEGO Super Heroes gibi çok daha güçlü fikri mülklere kafa tutar hale gelmiş durumda.
Etklinlik başlamadan önce LEGO Türkiye ekibi ve Emmet tarafından karşılandık. Emmet’ı her gördüğümüzde zaten gülümsüyoruz ama özellikle de The LEGO Movie 2’nin ilk fragmanını daha yeni izlemişken, kendisini gördüğümüze daha da çok sevindik.
Etkinlik alanı ise farklı alışveriş merkezlerinde rastlamış olabileceğiniz ve bu yazı yazıldığı sırada Kanyon’da devam eden LEGO yapım etkinliği alanlarının daha küçük çaplısı olarak tasarlanmıştı. Farklı dev LEGO figürleri ve ufak sergi alanları vardı.
Etkinlik, ısınma turu olarak kısa bir serbest yapım bölümü ile başladı; biz de kendimizi, girişte yer alan polis figürünün elindeki hoş geldiniz yazısını düzenlerken bulduk. Çocuklar da kendilerini en yakın masaya attılar, LEGO’nun çekim etkisi malum.
Aşağıda bu anın ve etkinlik alanının 360 derece bir fotoğrafını görebilirsiniz:
Sonrasında Cerim Manovi sahneye çıktı ve bizlere çok eğlenceli bir biçimde (çevirmen aracılığıyla) kişisel kreatif yolculuğunu ve NINJAGO setlerinin tasarım süreçlerini anlattı. Öncelikle, küçüklüğünden beri, nelerden ilham aldığından (dönemin konsol oyunları ve Masters of the Universe oyuncakları gibi); görsel tasarım, grafitti ve müzik gibi farklı alanlarda yaratıcı çalışmalar yapmakta olduğundan ve isteyen herkesin onun gibi bir tasarımcı olabileceğinden söz etti.
NINJAGO tasarım süreçleriyle ilgili olarak ise önce konsept görsellerin odak gruplarında nasıl değerlendirildiğini ve sonrasında bu görsel tasarımların adım adım LEGO setlerine nasıl dönüştürüldüğünü anlattı. Sunumun bu bölümünde, hem hedef kitle itibariyle hem de LEGO’nun fikri mülklerinin şirketin en değerli varlığı olarak yüksek gizlilikte olması sebebiyle içerik biraz daha yüzeysel sunuldu.
Sunum, çocukların dikkatini canlı tutmayı başaracak kısalıkta ve hareketlilikteydi. Özellikle belirli bir yaşın üzerindeki çocuklar pür dikkat dinliyordu. Aramızda çok sıkı LEGO’cular varmış meğer.
Sunum anının 360 derece bir fotoğrafını da aşağıda görebilirsiniz:
Sonrasında ise herkesin heyecanla beklediği atölye anı geldi. Cerim, çocuklara (ve bize) bizzat paketlemiş olduğu parçaları dağıttı ve tümüyle bu etkinliğe özel olarak hazırladığı bir NINJAGO tasarımını adım adım birlikte yapmamız için bizi yönlendirdi. Bir LEGO modelinin tasarım sürecini yaşamak çok keyifli bir şeydi. Çocuklar için daha da heyecan verici olmuştur diye düşünüyorum; ama muhtemelen bu etkinliğin ne kadar özel bir şey olduğunun farkına gelecekte varacaklar :)
Cerim’in çok iyi bir rehber olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim, takılan ya da geri kalan biri olduğunda bilfill gitti ve yardımcı oldu, çok sade bir dille ve hiç yorulmadan tekrarlayarak anlattı. Yapım sürecinin sonrasında da herkesin posterlerini imzaladı.
Aşağıdaki fotoğraflarda, paketten çıkan parçaları, son modeli ve imzalı posteri görebilirsiniz. Son model aslında sadece ejderhanın kendisiydi; fakat biz “AFOL” (yetişkin) dokunuşu ile bir de doğal ortamını canlandırmaya çalıştık.
İmzaların sonrasında da etkinlik bir süre daha serbest inşa çalışmaları ile devam etti. Biz de bu sırada “ejderha tepemizi” zenginleştirmek için uğraştık; gitme zamanımız geldiğinde de ayrılmamız çok kolay olmadı. Etkinlik bitiminde ise tüm katılımcılara çok güzel bir sürpriz olarak bir torba dolusu LEGO promosyonel seti dağıtıldı. Bu torbanın içeriğini aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz. Özellikle de Türkiye’de pek kolay bulunamayan minifigür seyahat seti ve LEGO Batman Movie anahtarlığını görmek çok sevindirici oldu. (Umuyoruz ki LEGO Store’larla birlikte bu gibi promosyonel setlere erişmek çok daha kolay olacak.) Minifigür seyahat setinin incelemesi için de bizi takip etmeye devam edin.
Yazının kapanışında, Cerim Manovi, LEGO Türkiye ve LEGO Store Türkiye başta olmak üzere bu etkinlikte emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür etmek isteriz. LEGO’nun yaş dinlemeyen cazibesine kapıldığımız ve zamanın nasıl geçtiğini anlamadığımız, dolu dolu bir etkinlik oldu.
Küçük LEGO’cuları iş başında görmek de bizleri ayrıca mutlu ediyor; zira kendi çocukluğumuzu hatırlıyor ve çocukluktan bu yana LEGO’ya karşı hiç durmaksızın duyduğumuz heyecanı daha da kuvvetli yaşıyoruz.
Yeni etkinliklerde görüşmek üzere.