LEGO Ideas Set İncelemesi: 21323 Kuyruklu Piyano
Bugünkü incelememizin konusu, şimdiye kadarki en büyük LEGO Ideas seti olan ve farklı konusu ile öne çıkan 21323 Grand Piano (Kuyruklu Piyano) olacak.
Genel Bilgiler, Fiyat ve Parçalar
Türkiye fiyatı 3299,90 TL, Amerika fiyatı $349,99 ve Avrupa fiyatı €349,99 olan bu set, 3.662 parçadan oluşuyor. Kutusu, üstten tamamen açılabilen, daha çok küçük Ideas setlerinde gördüğümüz tarzda ve kalitede bir kutu. Çok büyük bir set olduğu için içinde baskılı ikinci bir kutu daha yer alıyor. Kitapçığı da oldukça kalın ve kutunun ağırlığının önemli bir kısmından sorumlu. Alıştığımız üzere tasarımcılar hakkında bilgiler içeriyor; fakat tabii yaptığımız şey bir piyano olduğu için zengin bir ek içerik barındırmıyor.
Setin içerisinde bolca siyah parça yer alırken, hiç sticker yok ve iki baskılı özel parça yer alıyor. Bunlar dışındaki asıl dikkat çeken parça ise sadece LEGO Education WeDo 2.0 setinden çıkan ve piyanoyu çalmaya olanak sağlayan WeDo hareket sensörü. Tabii bunun yanı sıra Powered Up Hub ve Powered Up M Motor yer alıyor.
Set İnşa Deneyimi
Setin parçaları numaralandırılmış 21 poşette geliyor. Bu yüzden de set büyük olsa da parça aramıyorsunuz; fakat büyük setlerin gittikçe daha çok sayıda poşetle gelmesi bazı açılardan da işi fazla kolaylaştırıyor. Bundan birkaç yıl önce bu boyutta bir setin 5-6 civarında numaralandırılmış olması bile sürpriz olabilirdi.
İlk üç poşette ana mekanizmayı inşa ediyorsunuz. Burada en kritik nokta, aşağıdaki görselde sol alt köşede görünen yumuşak plastik parçanın hizalanması. Eğer bu aşamada adımlarda göründüğü gibi birebir hizalanmasını sağlamazsanız ve Powered Up uygulamasından da mekanizma düzeltmeyi yapmazsanız sonrasında sıkıntı yaşayabiliyorsunuz. Bunun önemi kitapçıkta yeterince vurgulanmadığı için biz acısını çektik, siz çekmeyin. :)
Devamında ise, piyanonun ana çerçevesini oturtuyorsunuz ve özellikle de Technic çubuklar ile gerçek bir piyanonun içine benzemeye başlıyor.
İnşa sürecinin çoğunluğunu aşağıdaki görselde görebileceğiniz üzere, modüler şekilde gerçekleştiriyorsunuz, bu da inşa deneyimini daha tatmin edici kılıyor.
Sonrasında ise ana modele ara verip klavyeyi yapıyorsunuz. Burada kendini tekrar eden ve Techic parçaları ağırlıklı bir mekanizma oluşturuyorsunuz. İki oktavlık, gerçek bir piyano mekanizmasına benzerliği hoş olsa da sürekli aynı şeyi yapmak sıkıcı olabiliyor.
Sonrasında da klavyeyi piyanonun içerisine kaydırarak oturtuyorsunuz. Bu sayede sonradan klavyeyi çıkarmak da mümkün. Tam oturması içinse yazının öncesinde belirttiğimiz gibi mekanizmanın tam hizalanmış olması gerekiyor.
Powered Up Hub’ın bağlantı ya da pil değişimi için erişilebilir olması gerektiği için piyano yanda bir kapağa sahip. Bu kapak ister istemez setin kıvrımlı yapısını bozuyor.
Sonrasında ise klavye kapağını ve nota standını inşa ediyorsunuz. Özellikle de klavye kapağının üzerinde yer alan LEGO baskısı çok hoş bir dokunuş.
Ana modelin son aşamasında ise piyanonun kapağını inşa ediyorsunuz. Kapağı da gerçek bir piyano gibi açıp kapayabiliyorsunuz.
En son aşama ise piyano taburesi. İçerisindeki Technic mekanizması ile yükselip alçaltabiliyorsunuz.
Tamamlanmış Model
Model, kapalıyken de açıkken de gerçek bir piyano gibi görünüyor; fakat tabii parlak siyah parçalar çok toz topluyor ve parmak izleriyle kirlenmeye çok müsait.
Tabure de oldukça konforlu görünüyor.
Model ise ölçek olarak gerçek bir kuyruklu piyanodan ufak farklılıklar taşısa da tam bir sergi parçası. Tüm detayları eksiksiz ve öyle bir tasarım söz konusu ki setin herhangi bir yerine LEGO çıkıntısı yok. Gerçek bir kuyruklu piyano gibi kapladığı yer ve ağırlığı da oldukça fazla.
Gelgelelim setin en önemli noktasına. Set gerçekten de söylendiği gibi kendi kendine müzik çalabiliyor mu derseniz, kısmen diyebiliriz. Powered Up uygulamasında, dinleme ve çalma için iki ayrı seçenek ve her iki kısımda farklı piyano klasikleri yer alıyor. Ses, diğer Powered Up setlerinde olduğu gibi telefondan geliyor. Biraz daha kaliteli bir ses olsun derseniz, telefonunuzu bir Bluetooth hoparlöre bağlayabilirsiniz.
Dinleme modunda, motor ile tuşlar hareket ettirilirken seçtiğiniz parça çalıyor. Parça ile motor hareketinin herhangi bir senkronizasyonu yok, her parça için aynı hareket aynı hızda gerçekleşiyor. Yine de oldukça keyifli ve hayranlık uyandırıcı olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ilk heyecanı geçtikten sonra muhtemelen sıkıcı gelecektir.
Çalma modunda ise hareket sensörü ile tuş hareketleriniz algılanıyor ve seçilen parçanın notaları ilerliyor. İsterseniz parçanın gerçek notalarına basabilirsiniz; fakat bastığınız tuşun hiçbir önemi yok. Bu açıdan da biraz hayal kırıklığı yaratıyor ama tabii tümüyle gerçekten çalınabilen bir piyano yapmak teknik olarak mümkün olmazdı.
Bu mekanizmanın bir diğer sorunu ise sesi. Klavye tuşları çok sert bir tıkırtı çıkarıyor, bu da müziğe odaklanmayı zorlaştırıyor.
Aşağıdaki videoda hem dinleme hem de çalma modunu bir arada görebilirsiniz. Çalma modundaki kısıtı görebilmeniz için tüm parçayı aynı tuşa basarak çaldık.
Genel Değerlendirme
Set, inşa deneyimi ve tasarım olarak, beklentilerimizin üzerinde; fakat kendi kendine çalabilen gerçek bir piyano replikası gibi yüksek bir beklentiniz varsa bu beklentinizi karşılamayacaktır; zira bu fiyata gerçek bir piyano bile alabiliyorsunuz. Bununla birlikte, LEGO setleri arasında (henüz) bir benzeri olmayan bir set olması nedeniyle de eğer bu setle ilgileniyorsanız pek de bir alternatifiniz yok.
Bu nedenle de tamamen sergileme amaçlı bir yetişkin seti olarak düşündüğümüzde, yüksek fiyatına rağmen koleksiyonunuza katmak isteyeceğiniz bir set olacaktır; fakat set sizi öyle çok fazla heyecanlandırmıyorsa, setin indirime girmesini bekleyebilirsiniz.
İncelememiz için bu seti bizlere göndermiş olan LEGO’ya çok teşekkür ederiz. Yukarıdaki görüşler tümüyle kişisel görüşlerimizdir ve inceleme setlerinin gönderilmesi, olumlu bir inceleme yapacağımızı garanti etmez.