E-kitap Okuyucu Araştırması ve İncelemesi Güncellendi

,

Yayınladığı günden beri büyük ilgi gören “Türkiye’deki En Kapsamlı E-kitap Okuyucu Araştırması ve İncelemesi”ni güncelledim. Birkaç ufak hatayı düzelttim, onun dışındaki değişiklikler şu şekilde:

Türkiye’deki durumla ilgili ek tespitlerim:
Tahminimce, yayınevleri ve yazarlar özellikle korsandan çekinmeleri nedeniyle ve yasal nedenlerden dolayı e-kitapların telif hakkı anlamında anlaşmazlık yaratabilecek durumları olacağı düşüncesiyle bu işe temkinli yaklaşıyorlar. Bazı söylemlere göre Türkiye’de basılı kitapların %50′si korsan olarak satılıyor ki kitap basmanın ve dağıtmanın zorluklarını düşününce bu çok ciddi bir oran. E-kitap gibi korsan dağıtımın çok daha kolay olduğu bir ortamda korsan kullanım oranı bir düzenleme getirilse ve çok iyi denetlense dahi %50′nin üzerine çıkabilir. Mevcuttaki bütün e-kitap kopya koruma mekanizmaları rahatlıkla aşılabiliyor.

Yayınevlerinin bu konudaki çekincelerini de anlıyorum; fakat özellikle işin başında e-kitaptan elde edecekleri maliyet kazancının büyük bir kısmını okuycuya yansıtıp çok satan kitapları 5-10 TL gibi cüzi rakamlarara satarlarsa korsanın önüne geçebilirler.

Ayrıca, Amazon’un uyguladığı gibi ücretsiz kitap ve paralı kitaplarının ilk bölümlerinin deneme amaçlı olarak indirilebilmesi gibi satın alımı teşvik eden uygulamalar da ülkemizde henüz yok. E-kitap satışlarının artırılabilmesi için bu tarz “promosyon”lara ihtiyacımız var. Neyse ki idefix, kitap okuma yazılımı çıkararak ilk adımı attı, devamının da gelmesini temenni ediyorum.

Amerika’dan kargo için yeni ve oldukça uygun bir alternatif. (Detaylar için yazıya bakabilirsiniz.)

  1. Uğur says:

    Merhaba

    Amazon için türkçe olarak jailbreak kılavuzu hazırlarsanız inceleme bir adım daha ileri gidecektir.

    Türkiye’de satılanan kitap’lara katkısı olacaktır.Ne kadar kattı olursa ilerleme’de o kadar olacaktır.