LEGO Yetişkin Setlerinin 18+ Olmasıyla Gerçekten Bir Değişiklik Oldu mu? Kış Setleri ile Karşılaştırmalı İnceleme

, ,

Geçtiğimiz yılın en büyük değişikliklerinden biri, LEGO’nun daha geniş bir yetişkin kitleye ulaşma hedefi itibariyle, için yetişkin setlerinin tamamının siyah bir kutu tasarımı ile 12+, 14+, 16+ gibi farklı yaş tanımlamalarından, 18+ yaş tanımlamasına geçmesi olmuştu.

Bu durum, LEGO hayranları tarafından bazı açılardan beğenildi, bazı açılardan da eleştirildi. Özellikle de 10+ ya da 12+ olması beklenen setlerde 18+ ibaresi kafa karışıklığına yol açtı.

Biz de yeni yetişkin odaklı sunumda neler değişti, karşılaştırmalı bir inceleme gerçekleştirmek için en tutarlı Creator Expert alt temalarından biri olan Winter Village’ın son iki üyesi 10275 Elf Club House ve 10267 Gingerbread House setlerini mercek altına aldık.

 

Genel Bilgiler

Winter Village (Kış Köyü), neredeyse modüler binalar kadar uzun soluklu bir Creator Expert alt teması olarak artık bir yılbaşı geleneği haline gelmiş durumda. Hem boyut, hem de konsept olarak oldukça tutarlı bir çerçevede kalan bu tema, özellikle son yıllarda, ailecek bir inşa deneyimini öne çıkararak, küçük modeller artı bir bina biçiminde setlerle karşımıza çıkıyor.

10275 Elf Club House ve 10267 Gingerbread House da, hayali karakterleri ve tasarımları ile genel olarak birbirine çok benzeyen iki set; fakat 2019 yılında çıkan 10267 12+ iken, 2020 yılında çıkan 10275 18+ olarak tanımlanmış. Gelin gerçekten de böyle bir yaş farkı doğuracak bir değişiklik var mı inceleyelim.

 

İlk Bakış ve Kutular

10267 Gingerbread House 1477 parçadan oluşuyor, 2 minifigüre sahip ve fiyatı 899,90 TL, 10275 Elf Club House 1197 parçadan oluşuyor, 4 minifigür artı 1 geyik figürüne sahip ve fiyatı yine 899,90 TL. Fiyatları aynı olmakla birlikte, parça sayılarındaki fark daha çok 10267’deki çok sayıdaki tekli parçaların çokluğuna karşın ve 10275’teki figürler ve benzeri özel parçaların çokluğundan geliyor.

Kutu boyutları da birebir aynı olmasa da birbirine çok yakın. Tabii tasarım olarak ise birbirinden çok farklı.

Bu noktada, en göze çarpan fark, kutuların renkleri. Yeni yetişkin setlerinin tümü, siyah ağırlıklı ve sadece altındaki farklı renklerdeki kenarla ayrışıyor. Bu alttaki kenar ise özellikle bir temayı temsil etmiyor. Çoğu sette bu kenarın renginin, setin baskın renginde olduğunu görüyoruz. Winter Village setinde de beklenebileceği üzere beyaz olarak geliyor.

Bununla birlikte, LEGO Creator Expert altındaki yetişkin setlerinin tümünde olduğu gibi artık temanın ismi ve dolasıyla da simgesi yer almıyor.

Ürünlerin isimleri LEGO Creator Expert Gingerbread House değil de LEGO Elf Club House olarak geçiyor. Tabii bizim gönlümüzde bu setler halen Creator Expert. Set numara aralığı itibariyle de Creator Expert olduklarını biliyoruz. Yeni yetişkin tasarımına geçen Ideas, Technic ve Star Wars gibi temalarda tema simgesi kutunun kenarlığında yer alsa da uzman anlamına gelen “Expert” sözcüğünün LEGO’ya aşina olmayanlar için çekince yaratabilecek olması Creator Expert özelindeki bu kararda etkili olmuş olabilir.

Bir diğer fark ise, artık set isminin tümüyle kendine has bir logo ile sunulması. Bu da bu setlerin, bir temanın üyesinden daha çok ayrı ayrı koleksiyon parçaları olduğuna vurgu yapar nitelikte. Tabii tüm yetişkin kutuları aynı tasarım kimliğinde olduğu için bir kesişim kümesi içerisinde bir tema haline geliyor.

İlginizi Çekebilir:  LEGO Friends Set İncelemesi: 41735 Mobil Küçük Ev

Son olarak, gelelim yaş konusuna. Artık tüm yetişkin setleri, konusu ve hedef kitlesi ne olursa olsun 18+ olarak geliyor. Buna Winnie the Pooh ve Susam Sokağı gibi setler de dahil.

 

 

Yapım Kılavuzu ve İnşa Deneyimi

Her iki set de neredeyse aynı formatta yapım kılavuzları ile geliyor. İlk kitapçıkta küçük modelleri, ikinci kitapçıkta da evleri inşa ediyorsunuz. Bir diğer benzerlik ise her iki setin de hayali bir konuyu işlemesi.

Genelde bu şekilde ikiye bölünmesinin temel nedeni de ufaklıkların küçük modelleri, yetişkinlerin ise büyük modeli inşa ettiği aile çapında bir yapım aktivitesine olanak sağlaması.

 

Kılavuzların sunumu ya da içeriğinde, siyah ve mavi arka plan ve ufak tefek görsel dokunuşlar dışında bir farklılık yok. Yatay ve dikey olması da herhangi bir fark doğurmuyor. Bu açıdan baktığımızda da 12+ bir setle 18+ bir set arasında bu kadar büyük bir yaş farkına yol açacak bir durum göremiyoruz.

Yetişkin setlerindeki siyah arka plan ise aslında oldukça problemli. Koyu kahverengi ya da siyah parçalar kesinlikle seçilemiyor ve dijital kılavuzun çıktısını almak isterseniz akıllara zarar bir mürekkep tüketimi söz konusu oluyor. (LEGO bizlerle bu konuda iyileştirmeler planladığını paylaştı.)

Bu noktada, aslında daha “premium” bir algı uyandıralım derken biraz da ipin ucunun kaçırıldığını görüyoruz ve LEGO’ya yeni başlayanlar için olumsuz bir deneyim sunuyor.

 

Setlerin inşa deneyimi de gerçekten çok yakın. Bunu özellikle de aşağıdaki görseller çok iyi özetliyor. Kutunun içinden çıkan poşet sayısından, her adımda inşa edilen farklı bileşenlere kadar bir çok noktada benzerlikler söz konusu. Tabii ki modeller aynı değil; ama Winter Village temasının tutarlılığını oldukça iyi bir biçimde yansıtıyor ve yapmakta olduğumuz karşılaştırmayı elma-elma yapmamıza da olanak sağlıyor.

Hatta setteki sticker’lar bile neredeyse aynı sayıda ve aynı amaçla kullanılıyor. Her iki sette de aile fotoğrafları ve yön levhaları sticker olarak yer alıyor.

Bu açıdan baktığımızda da kesinlikle 12+ set ile 18+ set arasında 6 yaş farkını kabul edilebilir kılacak bir fark yok. Hatta “zencefilli kurabiye adamın zencefilli kurabiye evde yaşaması ve kurabiye yemesi” kavramını gerçekçi bir biçimde düşünmeye başladığınızda, asıl 10267, 18+ bir set olmalı diye düşünebilirsiniz.

 

Tamamlanmış Model

Öncelikle minifigürlere bakacak olursak, ikisi de farklı hayali karakterleri canlandırıyor. Tasarımsal bir benzerlik olmasa da her ikisi de klasik minifigür formunda ve herhangi bir 12+ ya da 18+ zorluk barındırmıyor.

 

Küçük modellerle devam edecek olursak, Winter Village setlerinin vazgeçilmezi yılbaşı ağaçları ve hediyelerini bu setlerde de görüyoruz. Bu tasarımlar her yıl ufak değişimlere uğruyor olsa da genel olarak birbirine benziyor ve bu iki sette de yine aynı şekilde ciddi bir fark göremiyoruz. Yılbaşı ağaçları ve hediyelerin yapım teknikleri de tamamen aynı. Bu açıdan da 18+ olmasını gerektiren bir fark söz konusu değil.

İlginizi Çekebilir:  LEGO BRICKHEADZ Set İncelemesi: 40495 ve 40496 Harry Potter Setleri

 

Ana modele gelecek olursak, inşa deneyimi sırasında, zaten birbirine çok yakın iki model çıkacağını öngörüyorduk. Gerçekten de ölçek ve tasarım kimliği olarak çok benzer detaylar görüyoruz (iki setin de tasarımcıları farklı bu arada).

 

Evlerden birisi kurabiyeden yapılmış olduğu için biraz farklı bir renk temasına sahip; fakat bunun dışında baca ya da sokak işaretleri gibi detaylar bile benzer. Tabii ki başta çatılarda olmak üzere farklı yapım teknikleri kullanılmış olsa da çıkan sonuca baktığımızda 12+ ve 18+ gibi bir yaş farkını gerektirecek bir durum (yine) görünmüyor.

 

İç mekan tasarımlarında da setin hikayesine uygun olarak farklılıklar olsa da yine benzer tasarım kimlikleri var. 10275’te daha fazla mekanizma ve oynanabilirlik unsuru yer alıyor ve bazı noktalarda daha ince işçiliği olan yapım teknikleri kullanılmış. 10267, pencere yapımı haricinde çok farklı bir teknik barındırmıyor. Bu açıdan belki biraz zorlarsak 12+ ve 14+ gibi bir fark ortaya koyabiliriz; fakat yine tabii 18+ olmasını gerektirecek bir durum değil.

 

Detaya inip yapım teknikleri ile tasarım detaylarını incelediğimizde ise çok yakın sonuçlarla karşılaşıyoruz. Her iki setin tasarımcısı farklı da olsa, şu iki enstantanede bile çok sayıda benzerlik var. Aile fotoğrafları, çekmeceler, kurabiye ve fincanlar derken, 12+ ve 18+ arasındaki farka dair bir emare göremiyoruz.

 

Genel Değerlendirme ve Sonuç

Bu yazının başlığını oluşturan “LEGO Yetişkin Setlerinin 18+ Olmasıyla Gerçekten Bir Değişiklik Oldu mu?” sorusuna cevabımız, kesinlikle hayır oluyor. Siyah ağırlıklı kutu ve kitapçık dışında, kış setleri arasında gözle görülür bir yaş farkı oluşturacak bir farklılık göremiyoruz.

Bu da 18+ yaş etiketinin, LEGO’ya yeni başlayacak yetişkinlerde, “siz küçük yaş grubuna özgü bir oyuncak almıyorsunuz, bu sizin yaş grubunuz için” algısını oluşturmak için kullanılan standart bir uygulama olduğunu fikrini uyandırıyor. Tabii ki Technic ya da Star Wars UCS setlerinde, gerçekten de 18+ olabilecek zorlukta ve büyüklükte setler yer alıyor (ki bunlar da eskiden aslında 16+ idi); fakat Creator Expert ve Ideas setlerinin çoğunluğu için bu gerçekçi bir etiket olmuyor.

Neyse ki yeni kutu tasarımları çok şık ve bu yaş etiketi daha fazla kişinin LEGO’yla tanışmasını olanak sağlayacaksa bu konuda herhangi bir şikayetimiz yok.

Sonuçta LEGO bir sistem ve 4+ bir setin parçaları ile 18+ bir setin parçaları, hatta hatta 1.5+ DUPLO setlerinin parçaları bile bu sisteme uyuyor, o yüzden aslında LEGO’nun bir yaşı da yok.

Bir de tabii birkaç sene öncesine kadar setlerin üzerinde üst yaş sınırlamaları da vardı ve bu durum biz yetişkinlere, yaş etiketlerini çok da ciddiye almamayı önceden öğretmişti.

 


İncelememiz için bu seti bizlere göndermiş olan LEGO’ya çok teşekkür ederiz. Yukarıdaki görüşler tümüyle kişisel görüşlerimizdir ve inceleme setlerinin gönderilmesi, olumlu bir inceleme yapacağımızı garanti etmez.